onsdag 5 december 2012

Canon EOS 6D

Nu har jag blivit utsatt för frestelse igen. Denna gång av Canons nya fullformatare EOS 6D som ska finnas i butik från och med denna månad.

Tidigare var jag inne på att skaffa någon form av bridgekamera i väntan på att få råd med en mer avancerad modell. Den idén är numera övergiven.

En pålitlig arbetsmaskin i mellanprisklass lockar mig nu betydligt mer. Och då får det bli Canon för att kunna använda de objektiv jag redan har.

Vad som frestar mig mest med Canon EOS 6D? Först och främst är denna nykomling en fullformatskamera med en sensor på 20,2 megapixel. Fullformat ger inte bara ökad kvalitet och detaljåtergivning i stillbilderna. Videokvaliteten bör dessutom kunna jämföras med biofilmskänsla.

Men för att återgå till stillbild så tycks autofokustekniken i 6D vara på topp. Canon påstår att det nya 11 punkters AF-systemet ger det bästa resultatet hittills. Systemet ska dessutom kunna fokusera i mycket begränsat ljus, ner till EV 3 (ungefär månljus).

Där har vi de viktigaste anledningarna till att jag nu sneglar på 6D. Givetvis är kameran fullmatad med extrafunktioner jag troligen aldrig kommer att använda, men det gäller å andra sidan för de flesta nya kameramodeller idag. Det är bildkvaliteten som kostar, inte finesserna.

GPS-funktionen? Inte intressant för mig. Jag orkar själv mata in platsinformationen under Arkiv -> Dokumentinfo i Photoshop.

Clear View-skärm (Alla dessa sexiga namn som egentligen inte betyder något) på tre tum? OK, säkert bra för min dåliga syn med förstärkt antireflexbehandling. Men jag föredrar att använda den optiska sökaren vid stillbildsfoto.

HDR-läge där kamera själv kombinerar upp till nio exponeringar. OK, testar det, men vill helst jobba med det själv i efterbehandlingen för att få full kontroll över finliret.

Elektroniskt vattenpass i sökaren? Ja tack, det kommer att användas flitigt av mig, troligen varje gång.

Priset? 27 500 kr tillsammans med ett EF 24-105 mm f/4 L IS USM objektiv. Inte överdrivet högt för den kvaliteten, men en investering i den storleksordningen tål förstås att funderas på ett tag till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar