Vad inspirerar dig i ditt bildskapande? Här är listan över vad som inspirerar mig och var jag söker de stimuli som sätter fart på mitt skapande.
Inspiration, motivation och kreativitet. Om man kollar Wikipedia förstår man att det finns en väsentlig betydelseskillnad mellan de tre orden. Tyvärr förväxlas de ofta med varandra vilket skapar förvirring.
Man kan knappast läsa en intervju med en framstående fotograf utan att få reda på var vederbörande hämtar sin inspiration.
Ofta svarar de med andra fotografers namn, ibland med konstnärers, fotoböcker och annan litteratur eller människor och platser i deras omgivning.
Naturen torde vara den vanligaste inspirationskällan för alla som skapar bilder. Men något så enkelt och ofta förbisett som vardagens händelser och miljöer kan också sätta fart på kreativiteten.
För egen del suger jag åt mig inspiration som en dammsugare och sållar oftast i efterhand. För att få ordning på mina tankar runt ämnet har jag sammanställt en lista över mina vanligaste inspirationskällor:
-
Fotoböcker
Kan inte direkt påstå att jag samlar på fotoböcker, men ibland köper jag på mig en del intressanta titlar. Och det har med tiden resulterat i en liten samling omfattande ett 30-tal böcker.
Fotoböcker är en vilsam inspirationskälla som skänker gott om möjligheter att fundera kring bilders kvalitet och innehåll. Böckerna bygger ofta på fotografiska projekt och idéer som kan inspirera dig till (eller avskräcka dig från) att utföra egna liknande satsningar. -
Fotoklubben
Att vara medlem i en fotoklubb eller fotografisk förening ger dig möjlighet att träffa andra fotografer, ta del av deras bilder och pågående projekt.
Om klubben anordnar bilddiskussioner regelbundet är det en guldgruva att ösa ur. Dels får du nya insikter när dina bilder blir bedömda. Dels får du bedöma andras bilder och träna dig i att identifiera skillnaden mellan en bra och en dålig bild. Vilket stegvis formar och utvecklar din egen bildsyn och personliga fotostil. -
Fototidningar
1978 köpte jag min första fototidning. Från 1980 och framåt har jag prenumererat på olika tidskrifter om fotografi. Idag liknar mitt tidskriftsförråd närmast ett statligt arkiv, dock utan tillstymmelse till ordning.
Fototidningar har alltså varit en betydelsefull inspirationskälla under alla år. De har gett mig möjligheten att studera fotografier av hög kvalitet och lära mig mer av duktiga fotografer.
Under de senaste 10-15 åren har nya fotografiska tidskrifter poppat upp som svampar ur jorden. De har blivit allt dyrbarare och exklusivare. Men än idag står sig den gamla trotjänaren Tidningen FOTO bäst i konkurrensen. Dess fotojournalistik och djuplodande intervjuer med fotografer, bildvisningar och professionella tips är av högsta klass. -
Fotoutställningar
Det är något speciellt med att ta del av utskrivna och välhängda fotografier i stort format. Du må ha en enorm välkalibrerad datorskärm och snabb internetuppkoppling hemma, men det slår inte den påtagliga känslan av att betrakta resultatet av ett fullständigt genomfört fotografiskt hantverk.
Jag besöker gärna alla pågående fotoutställningar i närheten av där jag bor. Försöker också planera resor och utflykter efter aktuella utställningar. -
Internet
Man behöver inte surfa omkring särskilt länge innan man hittar fram till någon fotografs webbplats, onlinealbum eller fotoblogg. Visst finns det åtskilligt halvbra amatörmaterial på nätet, men också mycket fotografi av hög kvalitet att studera och lära sig mer av.
Här gäller som för allt annat inspirationsmaterial att betrakta det med öppna sinnen och kritisk blick. Utgå från de känslor bilden väcker hos dig och försök komma underfund med varför du uppfattar bilden som bra eller dålig. Ta reda på eller försök gissa vilken teknik fotografen har använt och vilka tankar som ligger bakom bilden. Vad är det som fotografen vill berätta? -
Konstböcker
I början av 2000-talet var jag flitig samlare av konstböcker, alltså böcker där kända och mindre kända konstnärers verk fanns återgivna. Jag lade ett flertal böcker om Anders Zorn, Edvard Munch, Henri Matisse m fl till min samling.
Nu samlar jag inte gärna på mig fler böcker på grund av en förestående flytt till en bostad med mindre utrymme. Men min lilla boksamling skänker mig fortfarande stor glädje.
När man fotograferar kan man få svar på många frågor om ljusets färg och karaktär genom att ta del av konstnärens tolkning därav. Dessutom får man en känsla för komposition genom att studera hur konstnären har disponerat sin bildyta.
Inte minst om du fotograferar stilleben i din hemmastudio kan jag rekommendera ett besök på biblioteket eller bokhandeln. Titta efter de gamla holländska mästarna eller besök en utställning och köp utställningskatalogen eller boken som ofta säljs där för att studera den hemma i lugn och ro. -
Konstutställningar
Varför skulle en fotograf besöka en utställning med måleri eller skulptur? Jo, bland annat för att upptäcka släktskapet mellan dessa båda konstyttringar. Det finns flera likheter mellan hur en fotograf och en målare tänker. Dit hör inte minst studiet av ljusets karaktär och hur det faller in i bilden. -
Lokaltidningar
Jag läser ofta lokaltidningen för att få uppslag till små fotoutflykter eller projekt. En noggrann genomläsning av dagens tidning kan räcka för att få tio eller fler idéer om vad du kan rikta kameran mot i din närhet. Klipp ur artiklar som väcker ditt intresse och samla dem i en inspirationsmapp. -
Människor
Dessa säregna däggdjur är ofta skygga och gömmer sig för fotografen. De är svåra att dressera och regissera och stiftar dessutom lagar mot spontanfotografering utan benäget tillstånd.
Inte minst forna tiders framstående gatufotografer som Christer Strömholm och Henri Cartier-Bresson inspirerar mig mycket, men det är som sagt inte lätt nu för tiden att ta spontana bilder på människor. Det medges få tillfällen till övning i denna färdighet.
Smygfotografering med mobilkameror, Internetpublicering av bilder där människor förekommer i kränkande situationer, hänsynslös satirisk eller hatisk bildmanipulation, etc, har tyvärr begränsat möjligheterna även för seriösa fotografer. Det är bara att beklaga.
För visst är det den spontana bilden som berättar mest om människans personlighet, vardag och levnadsvillkor. Man kan aldrig arrangera en bild som ger samma helhetsintryck.
Man kan öva sig i att lyfta fram en individs särdrag i bild genom porträttfotografering och flitigt studium av människor i omgivningen. Så länge man inte stirrar så mycket att det slutar i tingsrätten förstås. Fotoförbud borde kanske även omfatta voyeurer med fotografiskt minne. -
Människors landskap
De landskap som formats av människor erbjuder många lockande miljöer att fotografera i, både i stort och smått.
Bilder av kända monument och byggnader lockar mig inte i någon större utsträckning. Då kan man lika gärna köpa ett vykort att lägga till samlingen.
Nej, då är det betydligt mer spännande att gå på upptäcktsfärd i lite mer kaotiska och ostädade områden. En byggarbetsplats eller ett rivningsområde, ett ödehus eller en nedlagd och övergiven industrilokal. Många fotografer älskar att vistas i stadsmiljö, men glöm inte de små orternas charm. Jord- och skogsbrukets spår i markerna, etc. -
Naturen
Torde vara den vanligaste inspirationskällan hos fotografer över hela världen. Jag ska för en gångs skull sälla mig till mängden och erkänna att naturen även sätter fart på min skaparlust. Men begreppet natur omfattar så mycket att den kan delas upp i tusentals beståndsdelar som var och en är en inspirationskälla för sig.
Vilda djur, fåglar, insekter, vackra landskap och inte minst människor som vistas i naturen inspirerar alla på sitt speciella sätt till fotografisk kreativitet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar