Den digitala revolutionen har gett högerregeln en helt ny innebörd.
Att “exponera till höger” är ett expertråd som vi ofta fått höra från framstående fotografer. Innebörden klarnar om man studerar sin kameras histogram.
Nästan alla digitalkameror kan visa ett histogram på LCD-skärmen. Histogrammet visar fördelningen av pixlar med olika ljusvärden i bilden, från helt svart på vänster sida till helt vitt på högerkanten.
Att exponera till höger betyder alltså att pressa så mycket som möjligt av pixlarna åt det ljusa hållet så att bilden blir nästan överexponerad.
Det enklaste sättet att skapa en sådan fördelning på histogrammet är att sätta exponeringskompensationen på plus. Och varför ska man då göra det?
Jo, därför att det är lättare att få fram detaljer i högdagrarna än i skuggorna när man senare behandlar bilden i råkonverteraren.
Mycket av informationen försvinner i de mörka områdena medan de ljusa kan innehålla mängder av detaljer som inte blir synliga förrän man drar ner exponeringsreglaget i Adobe Camera RAW eller något annat program för RAW-konvertering.
Tyvärr är det ganska lätt hänt att man går över gränsen åt det ljusa hållet och därmed får utfrätta pixlar som inte kan räddas. En helgardering är att gaffla, dvs att ställa in kameran så att den tar en serie bilder med olika exponeringsinställningar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar