I mitt sökande efter en bra systemkamera att byta till snubblade jag över nya Nikon D600 och föll redan i farstun.

Bilden lånad av dustinhome.se
Runt 20 000 kr. Det är snudd på rekordbilligt för en fullformatskamera, dvs en kamera med sensorformatet 24 x 36 mm (motsvarande småbildsformat för film).
Jag drar gärna köpbeslut i långbänk, inte så mycket av snålhet som av pedanteri. Jag vill ha högsta möjliga kvalitet för mina surt hopsparade slantar.
Men nu känns det som jag är på rätt spår. Nikon D600 har både en ljusstark sökare som visar 100% av motivet och ger bra kontakt med det (nödvändigt för min syn), riktigt god bildkvalitet och stor frihet i inställningar och kreativa möjligheter.
Ingen budgetmodell
Upplösningen är 24 miljoner pixlar och priset inklusive ett bra allroundobjektiv ligger på cirka 20 000 kr. Bara kamerahuset kostar i dagsläget runt 14 000 kr.
Även det är förstås mycket pengar för de flesta, men då ska man tänka på att fullformataren Canon EOS 1D när den släpptes betingade ett pris av cirka 100 000 kr (och den hade bara hälften så hög upplösning som Nikon D600).
Trots det relativt låga priset så är det inte fråga om någon budgetkamera. Nu för tiden är det ju inte finesserna utan bildkvaliteten som kostar. Här tycker jag det blir rejält mycket pixlar för pengarna. Det gör helt klart D600 till en “nästan-proffskamera” för hobbyfotografer.
Bra sökare ett måste
För mig är sökarens höga kvalitet kanske det viktigaste köpargumentet. Eftersom jag försöker skapa bilder med konstnärlig kvalitet är kompositionen en nyckelfaktor. Synnedsättningen gör optisk sökare med 100% täckning till ett minimikrav. Enbart live view fungerar inte alls för mig. Så jag låter mig sällan imponeras av de nya superkompakta systemkamerorna även om jag inser deras hanteringsmässiga fördelar.
Nikon D600 är i princip så kompakt som en kamera med fullgod sökare kan vara. Trots detta säger recensionerna at den har någorlunda bra ergonomi och greppvänlighet. Vikten är 850 gram. Lyckligtvis är jag utrustad med ganska små händer vilket förstås gör hanteringen av en liten kamera något enklare.
Tidningen FOTO:s tekniske redaktör fick problem med avtrycket och råkade flera gånger trycka av bilder när avsikten var att fokusera. Jag lever idag med exakt samma problem på min Olympus PEN EP-1 från 2009, men har vant mig vid det.
Biofilmskvalitet med skärpeproblem
Videoinspelningen är även den viktig att ta i beaktande. Men här kanske jag får sänka kraven en smula av ekonomiska skäl. Visserligen säger testerna att kamerans videoläge har god kvalitet men vad gäller skärpan finns en del övrigt att önska.
Dock tror jag det går att komma runt problemet genom att alltid fokusera manuellt när man filmar. Och eftersom det handlar om fullformat bör kvaliteten hamna ganska nära biofilm vid lite längre brännvidder om man fokuserar noggrant. Bokeh-effekten i filmens värld är ett kvalitetsmärke som man sällan ser i amatörvideor men desto oftare på filmduken.
Ett plus är att man kommer åt inställningarna för slutartid oh ISO-känslighet under inspelningen i manuellt läge. Myntets baksida är att bländaren måste väljas i förväg. Vid filmning är man hänvisad till live view och tyvärr uppvisar D600 inga optimala lösningar för LCD-skärmens hantering.
Bilden kan förstoras för noggrann fokusinställning men visningen är trögflytande och sannolikt inte helt perfekt när man som undertecknad är synskadad. Här har Canon lyckats betydligt bättre på flera av sina modeller.
Kan skräddarsys
Jag tror emellertid att jag kan ha överseende med bristerna. Det mesta går att komma runt med lite smarta hanteringsstrategier. Och då inte minst personliga inställningar.
Här ger Nikon D600 många möjligheter att skräddarsy kameran efter egna behov och önskemål. Menyn ska dessutom vara mycket överskådlig och lättanvänd med 50 customfunktioner och inbyggd direkthjälp, dvs bruksanvisning direkt på skärmen.
Det som kanske mest skvallrar om att Nikon D600 inte är någon fullfjädrad proffsmodell är att den endast har 39 autofokuspunkter varav inte fler än de 9 i mitten är korsformiga. Det tror jag knappast att en yrkesfotograf skulle nöja sig med ens i yttersta nödfall. Dock är känsligheten i mitten någorlunda bra. Dessa AF-punkter fungerar ner till -1EV, alltså även vid relativt mörker.
Sammanfattning
För att sammanfatta det hela så verkar D600 ligga ganska nära proffsnivå, åtminstone vad gäller bildkvaliteten. För bland annat autofokus och ljusmätning ligger kameran dock ljusår från en professionell fotografs minimikrav. Men ändå långt över genomsnittet för moderna systemkameror. Ingen tvekan råder om att den är den mest prisvärda fullformatsmodellen på marknaden just nu.