Intresset för foto formligen exploderar i den rika delen av världen. En stor del av förklaringen ligger i den digitala revolutionen. Tidigare dyrbar fotoutrustning och “proffsmetoder” har blivit var mans och kvinnas egendom. Bildflödet i samhället överlag har också ökat enormt, inte minst genom Internet och smarta mobiler.
Som en följd därav upplever även fototidningsbranschen ett uppsving, men konkurrensen är också stenhård. Nya fotomagasin poppar upp som svampar ur jorden, det ena mer exklusivt än det andra med högklassigt tryck och exklusiva intervjuer med de trendigaste bildskaparna.
Men vilken tidning ger de bästa bildupplevelserna, den mest användbara informationen och det proffsigaste intrycket? Jag beslöt mig för att ta reda på svaret och dela med mig av det till FOTO Inspirations läsare.
I en serie inlägg kommer jag att granska en fototidskrift i taget. Slutinlägget kommer att innehålla en sammanställning av samtliga publikationer med jämförelser och betygssättning.
Först ut är Digitalfoto För Alla
Digitalfoto För Alla (i fortsättningen förkortat DFA) är inte tryckt i det högklassiga material som flera andra av den svenska fotopressens ”giganter”, men den vinner på innehållet. Här har jag tittat närmare på nr 5/2012 som dök upp i lådan för omkring en vecka sedan.
DFA utkommer två gånger per månad men har ett så fylligt fototekniskt och praktiskt inriktat innehåll att varje nummer kan mäta sig med tidskrifter som utkommer månadsvis. Däremot är tidningen mer återhållsam med inspirerande bildvisningar och intervjuer med framstående fotografer.
Guldgruva för bildbehandlaren
Bildbehandlingsentusiasten har åtskilligt att hämta i DFA. Kursen i mitten av tidningen är designad för att klippas ut och sparas i pärm. Den är en guldgruva, speciellt för den som plockar det bästa från både Photoshop CS, Elements och Lightroom.
Svårighetsgraden ligger från nybörjarstadiet till en bit under proffsnivå. Men å andra sidan tillför kurserna mängder av idéer och inspiration för den som jobbar mycket vid skärmen.
Dessutom innehåller CD:n ett antal videokurser och en plugin som bör tilltala svartvitentusiasten. Programmet är en gratis 30-dagars testversion och fullversionen kostar runt 500 kr.
Lightroom 4 test
För den som redan uppgraderat till Lightroom 4 eller funderar på att göra det finns en omfattande specialartikel om den nya versionens möjligheter. Redaktionen har varit snabb att kasta sig över betaversionen och testat de nya funktionerna noggrant.
Tidningens utgivningsdag matchade i det här fallet ganska exakt tidpunkten för Adobes släpp av den nya versionen. Den gratis betaversionen på Adobe Labs kan fortfarande käras fram till den 30 mars.
Testerna av kameror, objektiv och övrig fotoutrustning är relativt omfattande och artiklarna oftast föredömligt disponerade. Den tekniskt mest invecklade informationen ligger som sig bör i slutet och huvuddragen summeras i ingressen.
Plånboksvänliga spegelmodeller
Kameratesterna innehåller ofta flera populära modeller av olika tillverkare och har ett gemensamt tema. Denna gång handlar det om spegelreflexkameror i lågprisklass för den som liksom undertecknad har stort fotointresse men tunn plånbok. Flera tekniska nyheter presenteras även i tidningens början.
I det här numret finns en specialartikel om reportagefoto med många bildexempel från en racertävling. Det beskrivs på ett allmängiltigt plan men många aspekter av reportagefoto täcks in. Allt från hur man bör planera berättandet av en historia i bilder till passade kamerainställningar och extrautrustning. Temauppslaget avslutas med fem personliga tips från nyhetsredaktören Poul Siersbæk.
För den som söker inspiration från andra fotografer är DFA kanske inte förstahandsvalet i tidskriftshögen. Men eftersom tidningen utkommer ungefär varannan vecka, får man fördubbla denna del av innehållet för att kunna jämföra det med månadstidningarna.
Vinnande landskap
Här är det bildgalleriet i tidningens början som står för det mesta. I detta nummer har fem bilder utvalts, alla med en kommentar från tävlingsdomarna. Värt att notera är att landskapsbilder ofta lyckas kvalificera sig bäst. Här intas förstaplatsen av en landskapsbild med fina färgnyanser fotograferad med lång exponeringstid och ND-filter.
Sammanfattningsvis hävdar sig DFA mycket bra i konkurrensen med glassigare och dyrare fotomagasin. Den har ett digert innehåll med tyngdpunkten lagd på praktik, bildbehandling samt fototeknisk och bildmässig kreativitet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar