måndag 19 mars 2012

KONSTKRÖNIKAN 1/2012: Kulturhus i kris och fladdermöss i krock

Nyligen publicerade vi en fotokrönika1. Här kommer dess motsvarighet för övriga konstformer. Det blir en kavalkad av konsthändelser som nyligen ägt rum eller kommer att göra det. Innehållet är “bloggigt” snarare än journalistiskt, dvs sakuppgifter kan blandas med mina personliga tankar och åsikter.

1: Introducerad under rubriken KORT OM FOTO. Dock blev inlägget lite längre än kort. Därför byter vi nu ut vinjetten mot FOTOKRÖNIKAN som intuitivt överensstämmer bättre med textens längd.

Konstlivet brukar följa naturens schema. På våren vaknar konsten till liv på många platser, så även i Dalarna. Att välja vad som skulle vara med i krönikan var ingen lätt uppgift.

Kulturhus i ekonomisk kris

Mitt i våryran seglade ett orosmoln upp på Ovansiljans konsthimmel. Orsa kulturhus hade hamnat i en besvärlig ekonomisk situation och kulturförvaltningen tvingades lämna kulturhuset.

Den lagda budgetramen räckte inte till. Orsaken var främst en oväntad ökning av lokal- och personalkostnader. En snabb lösning var av nöden och den blev att till sommaren flytta befintlig personal från kulturhuset till biblioteket.

Konsekvensen blev att verksamheten i lokalen åtminstone tills vidare skulle läggas ner. Det väckte givetvis upprörda känslor hos bland annat Orsa konstförening som länge haft mycket fina, ändamålsenliga utställningslokaler där.

När detta skrivs har ännu ingen lösning presenterats för hur utställningsverksamheten ska drivas vidare. Jag frågar mig liksom Christer Gruhs, politisk redaktör på Dalarnas Tidningar, om det skulle vara möjligt att uppnå samordningsvinster genom att på något sätt samarbeta med näraliggande Mora kommun.

Problematiskt för små kommuner

För problemet är i grund och botten att Orsa är en liten kommun sett till invånarantalet. Det begränsar förstås skatteunderlaget vilket gör det svårare att upprätthålla samma standard på den kommunala servicen som i större kommuner. Och när det är skralt med ekonomin så brukar kulturen vara bland det första som får stryka på foten.

Vi ska inte föregripa händelseutvecklingen, men ett samarbete över kommungränsen vore väl inte helt otänkbart? Låt vara att Mora i så fall också måste säga sitt, så även den politiska församlingen i Orsa. Senaste nytt i dalatidningarna är att Centerpartiet i Orsa kommun ställt en interpellation till kulturnämnden med ett antal frågor om ärendets hantering.

Man får hoppas på en lösning som möjliggör ett oförminskat konstliv i Orsa. Har själv vid flera tillfällen tagit del av utställningar där med hög kvalitet och brett konstnärligt innehåll.

Vårsalonger i tre kommuner

Just en sådan pågår för övrigt i nyss nämnda kulturhus. Det är en av flera vårsalonger som under den gångna veckan dragit igång runtom i Dalarnas kommuner. I Orsa är det Saltsjöbadengruppen från Stockholm som står för de utställda verken.

De presenterar ett brett spektrum av olika uttrycksformer, såväl måleri som fotografi, textil och skulptur. Fram till den 30 mars har man chans att ta del av utställningen.

Den gångna helgen hölls även vernissage för vårsalongen på Mora kulturhus. Temat detta år är “Berättelsen om…”, vilket har varit öppet för fria tolkningar. Enmansjuryn har bestått av Malmökonstnären Mathias Kristersson.

Fjolårets vinnare av publikpriset, konstnären Pär Bäckström, hade samtidigt vernissage för en separatutställning på entréplanet.

Rättviks kulturhus har också invigt en vårsalong med verk av ett 20-tal medlemmar i Rättviks konstförening. Utställningen pågår till den 24 mars.

Tankeväckande utställning

Galleri SE Konst i Falun visar en annorlunda utställning med konstnären Peo Hagström. Titeln är Collision Frequenzy Increased. Det är den ordagrant citerade slutsatsen från ett forskningsprojekt på fladdermöss. Dessa tvingades flyga i ett begränsat utrymme med ögon och öron förbundna.

Undersökningen är ett av flera exempel på människans strävan efter kunskap om sin egenart genom att undersöka andra arter på vår planet. Ett sätt att definiera det mänskliga genom att undersöka det som omger oss.

Här visas både bilder, texter och delar av ett arkiv. En samling tidningsurklipp som konstnären samlat ihop sedan 1990-talet. Alla urklipp handlar om djur och återspeglas även i utställningens övriga verk.

Peo Hagström är bosatt i Stockholm och arbetar som konstnär, curator och konsult inom offentlig konst. Fram till den 31 mars har man möjlighet att ta del av denna högst tankeväckande utställning.

Klimathot och tillgänglighet

Under våren startas även en handfull spännande konstprojekt på olika håll i landet. Två av dem handlar om tillgänglighet för funktionshindrade samt klimatforskning

Projektet Power Landscapes är ett samarbete mellan konstnärer och forskare inom social vetenskap. Målet är att på olika sätt belysa effekterna av förändringarna i klimat och miljö.

Den andra delen av projektet inleds de 12 maj i Botkyrka konsthall och kommer att belysa frågor som stadsplanering och design som ett verktyg för att skapa socialt engagemang.

Projektet Ta plats drivs av Konstfrämjandet och inriktar sig på hur konsten kan göras tillgänglig för alla oavsett funktionsförmåga. Sedan starten på Kulturhuset i Stockholm har projektet vandrat runt på ett tiotal orter i Sverige. Den 10 februari öppnade det i Ludvika.

Ta plats är en fortsättning av Konst Med Alla Sinnen (KMAS) som löpte från 2007 till 2009. I praktiken avslutades dock inte projektet förrän i mars 2010 då Ta plats tog över.

Grundidén, att göra konsten tillgänglig för alla, är föremål för fler projekt och verksamheter som FOTO Inspiration återkommer till under våren och sommaren.

Till stor del handlar det om att tvätta bort samtidskonstens stämpel som elitistisk och marginell företeelse. Det finns många exempel på hur människor med exempelvis funktionsnedsättningar deltar i olika sorters konstutövning och dessa projekt tar fasta på konsten som en mötesplats öppen för alla.

Zornmuseet Årets Köpman

Avslutningsvis måste nämnas att Zornmuseet i Mora har fått en fin utmärkelse. Det är föreningen Mora köpstad som utsett museet med dess chef Johan Cederlund till Årets Köpman i Mora.

Bakgrunden är museets aktiva verksamhet som inbegripit åtskilligt mer än förvaltandet av Zornsamlingarna. Varje år har museet dessutom anordnat evenemang som bland annat temautställningar och konserter i samarbete med andra aktörer. Det har bidragit till ökad besöksfrekvens till Mora.

Ett exempel på detta är den senaste stora retrospektiva utställningen med Peter Dahls konst som lockade många tillresta besökare. Utställningen var den största med Peter Dahls verk på flera decennier och fick stor uppmärksamhet i media. Under sommaren kommer dessutom en stor utställning med 1800-talskonstnären Julia Beck som vi skrev om i ett tidigare inlägg.

Källor till detta inlägg: Dala-Demokraten, Dalarnas Tidningar, Galleri se Konst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar