Konstnären Johan Lundbergs bildcollage ställer viktiga frågor. Frågor vars svar vi kanske inte ens vill veta. På ett djupt plan ifrågasätter hans konst vår syn på trygghet och tvingar oss att ta ställning till en mer problematisk helhetssyn som även tar med det obehagliga i beräkningen.
Det som vi förnekar och förtränger visas mot en bakgrund av de mest trygga, invanda och idylliska miljöer. Således attackeras en naturskön fäbod av krypskyttar. Dalkullorna tycks ignorera krigsscenen.
Bildernas avsikt är att krackelera den fasad vi människor har byggt för att skydda oss mot insikten om det ondas existens. När tillvaron inte är perfekt skyddar vi oss genom att sticka huvudet i sanden.
Det är alltså bilder laddade med sylvass ironi över etablerade tankemönster. I den meningen skapar Johan Lundberg konst som gör precis vad konst ska göra. Den väcker känslor, upprör, kritiserar, ifrågasätter, problematiserar.
Men i detta ryms samtidigt en varm humor och en obeskrivbar lockelse. Man vill bara fortsätta att tränga djupare in i Johan Lundbergs bildvärld, analysera symboliken på ännu ett plan och vända och vrida på tolkningen.
Utställningen visas på Hyllan, en trappa upp på kulturhuset. Den består av 14 verk i litet format. Kanske har formatet anpassats till storleken på grundmaterialet, bilder ut böcker som Johan Lundberg hittar på loppmarknader och antikvariat, både i Sverige och utomlands.
Det är ett tidsödande arbete som ligger bakom collagen, där urvalet sker intuitivt och såväl innehållet som bildkompositionen spelar stor roll. Svartvita bilder dominerar grundmaterialet, ibland förstärkta med färg.
Johan Lundberg är uppväxt i Bergkarlås i Mora kommun. Idag är han bosatt och verksam i Stockholm. Han är utbildad vid Väddö folkhögskola, Pernbys målarskola och Kulturvetarlinjen i Falun. Förra året mottog han Mora kommuns kulturstipendium.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar