fredag 23 mars 2012

FOTOKRÖNIKAN 1/2012: Bakläxa för lagförslag men tuffare fotoregler införs

Fotografer som fruktat att det nya förslaget på fotolag skulle gå igenom kan pusta ut ett tag till. Lagrådet riktar kritik mot förslaget på tre punkter men det kommer sannolikt ett nytt lagförslag så småningom.

Lagrådets uppgift är att undersöka lagförslag innan riksdagen tar upp dem. Rådet är visserligen, som namnet antyder, enbart rådgivande, så det finns juridiskt sett möjlighet för riksdagen att ändå rösta igenom förslaget, i folkmun kallat “smygfotolagen”.

Kritiken gäller främst de luddiga formuleringarna. Bland annat anser man att det inte tillräckligt klart framgår vad som är kränkande spridning av ett fotografi, hur gränserna ska dras för vad som är kränkning vid fototillfället och hur detta visas i bilden.

Lagrådet har alltså tagit fasta på vad många fotografer och deras organisationer har vänt sig emot. Hur ska man som fotograf i en stressad situation kunna avgöra om en bild är laglig eller inte, när detta inte tillräckligt tydligt framkommer av lagtexten?

Jag upplever det som ett hastigt framstressat lagförslag. Det tycks mer ha grundats på panik inför smarttelefonernas möjligheter än på sunt förnuft och kunskap om faktiska förhållanden.

 

Fotoförbud inom vården

Här i Dalarna inför Landstinget ett närmast totalt fotoförbud inom alla vårdlokaler från och med den 1 april. Som enda undantag gäller att nyblivna föräldrar får fotografera under och efter förlossning om modern godkänner det.

Förbudet gäller såväl stillbildsfoto som filmning och inbegriper även bilder tagna av medicinsk utrustning eller lokalerna exteriört. Även olika former av ljudupptagning ingår i förbudet.

Fler fotoförbud och hårdare restriktioner i framtiden. Det är ingen orealistisk prognos i en tid då alltmer avancerad fototeknik får allt fler användare. Vi ser också en tendens att överföra mer av publicistens juridiska ansvar till fotografen. Till sist får man stå på fältet med kameran i ena handen och lagboken i den andra.

Det generellt fotoförbudet i vårdlokaler har jag full förståelse för. Värre är det med luddigt formulerade lagar där ingen vet var gränserna ska dras. Och där kom alltså Lagrådet till samma slutsats. Hoppfullt!

Källor till detta inlägg: Dala-Demokraten, Dalarnas Tidningar, Kamera & Bild.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar