lördag 31 mars 2012

TIDSKRIFTSKOLL: Proffsfoto

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tidningen Proffsfoto har nästan 7 år på nacken nu. I likhet med flera andra tidskrifter vi kollar upp här, har den nyligen genomgått en större förändring av design och innehåll. Det nummer jag håller i min hand fanns att köpa i butikerna i slutet av mars och är det första med den nya layouten.

Tidningen har fått ett mer professionellt, moderniserat utseende. Papperets kvalitet har höjts och bildtrycket är exklusivt. Bilder har samtidigt fått ökat utrymme i tidningen, liksom intervjuer med yrkesverksamma fotografer.

Avsikten har varit att förstärka den professionella inriktningen och det har man lyckats bra med. Proffsfoto är för övrigt den enda fototidningen i Sverige som pryder sitt omslag med ett porträtt av en fotograf.

Översynen av Proffsfoto skedde i samband med att Fotosidan tog över det redaktionella ansvaret för tidningen. Målgruppen är främst yrkesfotografer men tidningen har även många läsare bland avancerade amatörer och semiprofessionella. Testerna av fototekniska nyheter är dock sällan inriktad på utrustning som passar hobbyfotografens plånbok.

Det var första gången jag läste Proffsfoto. Jag var övertygad om att innehållet skulle kretsa kring ämnen som inte berör mig som hobbyfotograf med konstnärliga ambitioner. Men där hade jag fel! Min första bekantskap med Proffsfoto blev en glad överraskning!

Innehållet bjöd framför allt på ett stort mått inspiration. Här hittade jag flera spännande intervjuer med och bildvisningar av fotografer som Serkan Gûnes, Alexander Crispin och Linda Forsell. Bildtryckets höga kvalitet lyfter tydligt fram skärpa, färger och detaljer. I den meningen är Proffsfoto en ren njutning att läsa.

I det aktuella numret inleds en artikelserie om bildkvalitet. Många olika aspekter av detta komplicerade ämne ska täckas in i de närmast kommande numren. Del 1 innehåller en hel del teoretiska resonemang kring pixlar och sensorer. Bland annat ges svar på frågan om de nya “supermegapixelkamerorna” håller den bildkvalitet som tillverkarna lovar.

Måste den som köper exempelvis en Nikon D800 skaffa nya objektiv för att inte optikfelen ska förta kvalitetsvinsten som ett stort pixelantal ger? Artikeln reder ut begreppen på ett sätt som är lätt att förstå även för ett icke-proffs.

En av de mest användbara artiklarna för många proffs idag torde vara den om smartare marknadsföring via Internet. Här tas företeelser som bloggar, bildbloggar, hemsidor och sociala nätverk som Twitter och Facebook upp till granskning. Nyttan av dessa jämförs utgående från en yrkesfotografs behov.

Ytterligare ett tema i detta nummer är arkivering och registrering i databaser, något som definitivt tar tid och som många fotografer därför drar sig för. Ännu ett tidskrävande “måsten” som konkurrerar med det viktigaste, fältarbetet.

Artikeln lär ut hur man lägger in metadata som nyckelord och IPTC-taggar, liksom hur man organiserar filstrukturen logiskt. Målet för kunskaperna är att få ett lätt sökbart bildarkiv där man snabbt och enkelt hittar rätt bland tiotusentals bilder från hundratals fotouppdrag.

Vi får veta att en logisk struktur (och en viss disciplin i efterföljden av den) är viktigt för säkerheten. Den mänskliga faktorn åstadkommer annars lätt oavsiktlig radering av viktiga bildfiler.

I vårnumrets tester ingår bland annat proffskameran Sony A77. Bland annat testas hur autofokusen klarar kraven vid olika sportevenemang. Att kameror hårdtestas under verkliga förhållanden ute på fältet är annars ganska ovanligt och bör säkerligen tilltala professionella läsare.

Men det som gav mest upplevelsevärde för mig personligen var alltså främst de inspirerande bildvisningarna. Givetvis är det också intressant att läsa fotografernas beskrivning av hur de utförde arbetet.

Det som kunde förbättras en smula i layouten är typsnittets storlek och tydlighet. Jag har visserligen bristande synskärpa men även personer med friska ögon skulle säkert få en förhöjd läsupplevelse med förbättrad tydlighet.

TIDSKRIFTSKOLL är FOTO Inspirations inläggsserie om foto- och senare även konsttidskrifter. Du kan även läsa vårt inlägg om Digitalfoto för alla här.

En fotohistorik guldgruva

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Den som är intresserad av bygdehistoria och fotografi har mycket att hämta på Mora bygdearkiv. Arkivet förfogar idag över cirka 400 000 negativ och glasplåtar. Bland dessa finns en uppsjö av motiv från olika tidsepoker och delar av kommunen.

Åtskilliga legendariska fotografer som varit verksamma i Mora är representerade i samlingen. Förutom den mästerlige dokumentärfotografen Karl Lärka återfinns där bland annat Sam Lawson, Wille Persson, Karl Morelius, Anders Melin, Ernst Karlsson, Berta Hallgren, Hans Back, Bengt Haglöf, Anders Melin, Ernst Karlsson och Hans Andersson.

På ovre plan i Mora kulturhus finns en bildskärm där utställningar ur arkivet visas kontinuerligt i form av bildspel.

När jag för några dagar sedan besökte kulturhuset var den aktuella utställningen “Musik, 1910-tal - 1960-tal”. Detta bildspel visas fram till måndag, så den som vill se det har bara den här helgen på sig.

Bilderna uppvisar den stora bredd om har karaktäriserat Moras musikliv och gör så än idag. Allt mellan fiolspelmän och jazzorkestrar har förevigats av fotograferna. Både unga och gamla musiker är med, från musicerande ungdomar i Mora kyrka till Karl Lärkas spelmannaporträtt.

På bordet framför TV-skärmen ligger utskrivna versioner av tidigare visade bildspel som Mora förr och nu - en fotografisk tidsresa, Bilar, hojar och mackar och Nytt i Mora 1965-1974 med bilder från bygget av bland annat nya Noretbron och Bastubacksbron. Det senare har framställts från diabilder av fotografen Bengt Haglöf.

I bildspelet Caféer, kök och matsalar visas bland annat ett tidstypiskt foto av Sam Lawson från Helmers konditori på 1950-talet. Sam Lawsom har för övrigt fått ett eget bildspel med fler klassiska svartvita dokumentärfoton från 1940- och 1950-talet.

Det obehagliga invaderar idyllen

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Konstnären Johan Lundbergs bildcollage ställer viktiga frågor. Frågor vars svar vi kanske inte ens vill veta. På ett djupt plan ifrågasätter hans konst vår syn på trygghet och tvingar oss att ta ställning till en mer problematisk helhetssyn som även tar med det obehagliga i beräkningen.

Det som vi förnekar och förtränger visas mot en bakgrund av de mest trygga, invanda och idylliska miljöer. Således attackeras en naturskön fäbod av krypskyttar. Dalkullorna tycks ignorera krigsscenen.

Bildernas avsikt är att krackelera den fasad vi människor har byggt för att skydda oss mot insikten om det ondas existens. När tillvaron inte är perfekt skyddar vi oss genom att sticka huvudet i sanden.

Det är alltså bilder laddade med sylvass ironi över etablerade tankemönster. I den meningen skapar Johan Lundberg konst som gör precis vad konst ska göra. Den väcker känslor, upprör, kritiserar, ifrågasätter, problematiserar.

Men i detta ryms samtidigt en varm humor och en obeskrivbar lockelse. Man vill bara fortsätta att tränga djupare in i Johan Lundbergs bildvärld, analysera symboliken på ännu ett plan och vända och vrida på tolkningen.

Utställningen visas på Hyllan, en trappa upp på kulturhuset. Den består av 14 verk i litet format. Kanske har formatet anpassats till storleken på grundmaterialet, bilder ut böcker som Johan Lundberg hittar på loppmarknader och antikvariat, både i Sverige och utomlands.

Det är ett tidsödande arbete som ligger bakom collagen, där urvalet sker intuitivt och såväl innehållet som bildkompositionen spelar stor roll. Svartvita bilder dominerar grundmaterialet, ibland förstärkta med färg.

Johan Lundberg är uppväxt i Bergkarlås i Mora kommun. Idag är han bosatt och verksam i Stockholm. Han är utbildad vid Väddö folkhögskola, Pernbys målarskola och Kulturvetarlinjen i Falun. Förra året mottog han Mora kommuns kulturstipendium.

fredag 30 mars 2012

Akademiskt måleri i Mora

En målning är som ett musikstycke där målaren orkestrerar dukens yta och fyller den med färg och form, ljus och mörker, glädje och smärta. Måleriet för mig handlar om känslor och uttryck.”.

Pär Bäckström

Fram till den 10 april visar Mora kulturhus utställningen Toner av ljus med undertiteln Akademiska betraktelser i kol och olja av Per Bäckström.

I 12 verk ackompanjerade av 6 diktstrofer visas prov på en imponerande yrkesskicklighet där slutresultatet närmar sig fotorealism.

Pär Bäckström är bosatt och verksam i Våmhus i Mora kommun. Efter gymnasiet flyttade han till Stockholm men har nyligen återkommit till sin ursprungsort. Detta efter en treårig utbildning vid Konstakademin i Florens.

Med sig hem från Florens tog han de kunskaper och färdigheter i akademiskt måleri som han nu visar i utställningen på entréplanet i Mora kulturhus och bibliotek.

Han jämför sina målningar med ett musikstycke där målaren orkestrerar duken. Måleriet för Pär Bäckström handlar om känslor och uttryck, att genom färg och form, ljus och mörker få helheten att uttrycka glädje och smärta.

Förutom i Florens har han tidigare utbildat sig vid bland annat Atelier Stockholm och Pernbys konstskola. Förra året ställde han ut på vårsalongen i Mora och blev då publikfavorit. Den nu aktuella separatutställningen är det pris han erhöll för denna utmärkelse.

För den som fascineras av konsthistoriens gamla mästare, deras teknik och stil, är utställningen definitivt värd ett besök.

onsdag 28 mars 2012

FOTOKRÖNIKAN 2/2012: Slå två samlarflugor i en smäll

FOTO Inspiration marknadsförs nu på Merbesökare.
Ett nytt framgångsrikt svenskt trafikutbyte.

Det händer en hel del på fotofronten just nu runt om i landet. Dessutom stundar en välfylld sommarsäsong med ett flertal spännande evenemang. Här nämner vi några av de mest intressanta inslagen.

Fotokonst på frimärken

Svårt att bestämma dig för om du ska samla på fotokonst eller frimärken? Du behöver inte välja. Posten ger nämligen ut en serie frimärken med fotografier av några av Sveriges mest framstående fotokonstnärer.

Christer Strömholm, kanske Sveriges mest ansedda fotograf genom tiderna, representeras med en välkänd bild tagen i Paris 1962. Dessutom har nu Sune Jonssons Drömmaren i det blå huset, 1957. Dessutom ingår verk av fotografer som Gunnar Smoliansky, David, Annika von Hausswolff och Denise Grünstein.

Att stor svensk fotografi förevigas på frimärken visar att fotokonst är ett begrepp som ligger i tiden. Både foto- och videokonst tycks ha kopplat ett stadigt grepp om konstvärlden 2012 och det finns ett behov av att hämta inspiration från de gamla mästarna.

Hur den nya frimärksserien Fotokonst ser ut visas på Sveriges Filatelist Förbunds hemsida. Den visas även på Moderna Museet.

Årets Bilder ställs ut

Den 31 mars hölls vernissage för utställningen med vinnarbidragen från Årets Bild 2011 i Galleri Kontrast, Stockholm.

Årets Bild är Sveriges äldsta fototävling för yrkesfotografer och fortfarande den största. Den första upplagan hölls 1942.

I år tog frilansfotografen Hampus Lindgren hem titeln Årets Bild. Till Årets Pressfotograf utsågs Paul Hansen, DN.

Experter bedömer din portfolio

Ett fotoevenemang värt att se fram emot är Stockholm Photography Week som hålls den 28 maj - 3 juni på Fotografiska.

Förutom workshops och seminarier har både proffs och amatörer möjlighet att visa upp sina portfolios och få dem bedömda av framstående experter inom området fotografi. En chans man inte bör missa om man är på språng in i karriären.

Försmak av festival

Nästan samtidigt, den 2 - 6 juni, infaller Mullsjö International Photo Festival med ett brett utbud av välkända fotografer.

Redan nu finns chans till en försmak av sommarens festival för den som beger sig till Mullsjö fotogalleri. Det är fotografen Helene Schmitz som visar sin utställning The Carnivores som tidigare visats i bland annat National Geographic Magazine.

Källor till detta inlägg: Dalabygden, Dalarnas Tidningar, Fotografiska, Galleri Kontrast, Moderna museet, Mullsjö International Photo Festival, Stockholm Photography Week.

måndag 26 mars 2012

Gilla oss och få Kreativa Tips Varje Dag!

FOTO Inspiration har gjort en rejäl rivstart på Facebook. Från och med nu kommer vi att satsa på dagliga tips för kreativa bildskapare. Allt du behöver göra är att bli med i gänget genom att klicka här och gilla sidan:

FOTO Inspiration & Konst
Foto Bild på Facebook
.

KFB pa FB

Du som gillar oss på Facebook kommer bland annat att få allt det här direkt till din startsida:

  • Länkar till spännande sidor om foto och konst på nätet.
  • Tips om pågående och kommande utställningar, mässor, kurser, utbildningar och evenemang.
  • Tips och tricks i Photoshop och länkar till bildbehandling på nätet. Vi tipsar även om andra bildbehandlingsprogram t ex Lightroom, Elements och Gimp.
  • Tips om kameror och fotoutrustning, konstnärsmaterial och annat du behöver.
  • Tips på smarta webbresurser som gör det lättare att arbeta kreativt.
  • Motivtips. Tryter inspirationen? Vi delar med oss av våra allra “hemligaste” motivtips och ger olika projektidéer som kan inspirera dig till egna upptäckter.
  • Nyheter om vad som händer med utvecklingen av den nya webbportalen Konst Foto Bild och FOTO Inspiration.

Välkommen i gänget som gillar bilder! Du har dessutom möjlighet att delta aktivt i diskussionen på FOTO Inspiration och Konst Foto Bild på Facebook.

lördag 24 mars 2012

Impulsköp med framförhållning

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Foto är allt, men kamerasnobberi är inte min grej. I varje fall är jag inte särskilt angelägen om att vara först med det senaste. Och 40 miljoner pixlar känns lite overkill.

Min gamla Canon sjunger på sista versen och fordrar snart en dyrbar reparation. Olympusen lever och har hälsan, men är för den skull inte problemfri. EP-1 saknar optisk sökare och min syn räcker inte längre till för att se detaljer klart på LCD-skärmen.

Med andra ord borde jag börja se mig om efter en ny kamera. Vanligtvis brukar jag inleda jakten ett par år i förväg, Alltså ungefär samtidigt som jag börjar fylla på spargrisen. Nu är grisen inte direkt övergödd trots att dess ägare lever ganska magert. Läget är alltså en smula frustrerande.

Billiga kameror behöver inte alltid vara skräp. Dessutom kan även bristande kvalitet utnyttjas i kreativt syfte för vissa typer av bilder (Tänk bara på Lomo-, Diana- och Holgafebern som råder i vissa fotografiska kretsar). Men å andra sidan vill man inte alltid leva med dessa begränsningar.

En annan fördyrande omständighet är att jag på sikt behöver både en systemkamera av någorlunda god kvalitet och en smidig kompaktkamera att alltid ha i fickan.

Att plåta vardagsdokumentära “halvprivata” bilder har blivit en vana. Avsikten med extrakameran är att kunna plåta även vid tillfällen då man inte är ute för att fotografera. Eller när man inte vill ikläda sig fotografrollen.

Lösningen har blivit att spana efter ett mellanting i någotsånär plånboksvänlig prisklass. Har bland annat sneglat på Fujifilm X10 och Canon G1X. Inom kort återkommer jag med lite fler funderingar kring dessa och andra liknande modeller.

Men, som sagt, det här är en långsam beslutsprocess för mig. Vilken kamera man väljer är viktigare än vem man gifter sig med. Det blir definitivt inget kärlek-vid-första-ögonkastet-impulsköp.

fredag 23 mars 2012

FOTOKRÖNIKAN 1/2012: Bakläxa för lagförslag men tuffare fotoregler införs

Fotografer som fruktat att det nya förslaget på fotolag skulle gå igenom kan pusta ut ett tag till. Lagrådet riktar kritik mot förslaget på tre punkter men det kommer sannolikt ett nytt lagförslag så småningom.

Lagrådets uppgift är att undersöka lagförslag innan riksdagen tar upp dem. Rådet är visserligen, som namnet antyder, enbart rådgivande, så det finns juridiskt sett möjlighet för riksdagen att ändå rösta igenom förslaget, i folkmun kallat “smygfotolagen”.

Kritiken gäller främst de luddiga formuleringarna. Bland annat anser man att det inte tillräckligt klart framgår vad som är kränkande spridning av ett fotografi, hur gränserna ska dras för vad som är kränkning vid fototillfället och hur detta visas i bilden.

Lagrådet har alltså tagit fasta på vad många fotografer och deras organisationer har vänt sig emot. Hur ska man som fotograf i en stressad situation kunna avgöra om en bild är laglig eller inte, när detta inte tillräckligt tydligt framkommer av lagtexten?

Jag upplever det som ett hastigt framstressat lagförslag. Det tycks mer ha grundats på panik inför smarttelefonernas möjligheter än på sunt förnuft och kunskap om faktiska förhållanden.

 

Fotoförbud inom vården

Här i Dalarna inför Landstinget ett närmast totalt fotoförbud inom alla vårdlokaler från och med den 1 april. Som enda undantag gäller att nyblivna föräldrar får fotografera under och efter förlossning om modern godkänner det.

Förbudet gäller såväl stillbildsfoto som filmning och inbegriper även bilder tagna av medicinsk utrustning eller lokalerna exteriört. Även olika former av ljudupptagning ingår i förbudet.

Fler fotoförbud och hårdare restriktioner i framtiden. Det är ingen orealistisk prognos i en tid då alltmer avancerad fototeknik får allt fler användare. Vi ser också en tendens att överföra mer av publicistens juridiska ansvar till fotografen. Till sist får man stå på fältet med kameran i ena handen och lagboken i den andra.

Det generellt fotoförbudet i vårdlokaler har jag full förståelse för. Värre är det med luddigt formulerade lagar där ingen vet var gränserna ska dras. Och där kom alltså Lagrådet till samma slutsats. Hoppfullt!

Källor till detta inlägg: Dala-Demokraten, Dalarnas Tidningar, Kamera & Bild.

måndag 19 mars 2012

Bästa svenska trafikutbytet hittills!

Merbesökare är ett helt nystartat svenskt trafikutbyte som siktar på att bli störst i Sverige och kanske i Norden. Och faktum är att det har alla förutsättningar att bli en gigant. Den rätta tiden att bli medlem är nu!

Framöver kommer vi att bjuda på ett och annat webbtips. Vi tipsar om och länkar till nyttiga och användbara onlinetjänster för kreativa nätanvändare.

Tipsen kommer att omfatta tjänster som är gratis eller erbjuds till överkomligt pris. Det är också viktigt att jag själv använder tjänsterna och kan rekommendera dem. Allt detta gäller definitivt Merbesökare som hjälper dig marknadsföra din hemsida eller blogg.

Bra start för din marknadsföring

Mer besökare är något som alla vill ha, i varje fall alla som har lagt ut något innehåll på Internet. Det är ju inte bara att starta en hemsida eller blogg och PANG! så strömmar tusentals surfare dit. Konkurrensen är stenhård och man tvingas kämpa hårt för att göra omvärlden medveten om sidans existens.

Jag har alltid sett trafikutbyten som en bra startplats för marknadsföring. De är oftast kostnadsfria och skapar snabbt det flöde av trafik som sidan behöver.

Ett problem är dock att man tvingas surfa en hel del för att antalet besökare ska bli tillräckligt. Man får också räkna med att de flesta som ser sidan kommer att klicka sig vidare utan att uppmärksamma den.

Lätt att värva

Lösningen är att använda trafikutbytets värvningssystem för att verkligen maximera trafiken. Genom att värva andra medlemmar tjänar man en andel av deras visningar, ofta i flera nivåer.

Tyvärr är även detta en smula problematiskt. Det finns ett antal svenska utbyten, men de flesta har existerat i åratal och har redan en stor medlemsbas. “Alla är redan med”.

Det är därför du ska bli medlem i Merbesökare redan nu. Merbesökare är splitternytt. Det är lätt att värva ett stort antal medlemmar eftersom erbjudandet är attraktivt och gratis. Kopiera sedan din värvningslänk och sprid den för att bygga din downline i fem nivåer.

Flera unika funktioner

Vad är det då som gör Merbesökare till det bästa svenska utbytet just nu? Främst är det kombinationen av funktioner som liknar det som erbjuds av stora och etablerade internationella utbyten, t ex EasyHits4U.

  • Det finns t ex tre olika medlemsnivåer som gör det möjligt att få bättre villkor och ännu mer trafik för en rimlig summa.
  • Surfration är progressiv. Ju fler sidor du surfar under en session, desto mer trafik tjänar du. Det här är såvitt jag vet helt unikt för skandinaviska utbyten.
  • Du får bonusvisningar slumpmässigt under surfning. Även lotter delas ut slumpvis och låter dig vinna mer trafik.
  • Toppsurfare vinner priser räknat per dag, vecka och månad.
  • Stor bredd på vilka sajter som godkänns. Sidor med porr, gambling och olagligt innehåll godkänns dock inte. Om du ser sådana sidor under surfning så kan du rapportera dem via en direktlänk.
  • Du kan även lägga in dina banners och textlänkar i rotationen för att skapa ytterligare trafik.

Sammanfattningsvis är Merbesökare långt mer än bara ett komplement till de andra svenska trafikutbyten jag använder för att marknadsföra FOTO Inspiration. Det verkar troligt att Merbesökare blir min huvudsakliga marknadsföringskanal i fortsättningen.

Här klickar du för att bli medlem och börja bygga trafik.

KONSTKRÖNIKAN 1/2012: Kulturhus i kris och fladdermöss i krock

Nyligen publicerade vi en fotokrönika1. Här kommer dess motsvarighet för övriga konstformer. Det blir en kavalkad av konsthändelser som nyligen ägt rum eller kommer att göra det. Innehållet är “bloggigt” snarare än journalistiskt, dvs sakuppgifter kan blandas med mina personliga tankar och åsikter.

1: Introducerad under rubriken KORT OM FOTO. Dock blev inlägget lite längre än kort. Därför byter vi nu ut vinjetten mot FOTOKRÖNIKAN som intuitivt överensstämmer bättre med textens längd.

Konstlivet brukar följa naturens schema. På våren vaknar konsten till liv på många platser, så även i Dalarna. Att välja vad som skulle vara med i krönikan var ingen lätt uppgift.

Kulturhus i ekonomisk kris

Mitt i våryran seglade ett orosmoln upp på Ovansiljans konsthimmel. Orsa kulturhus hade hamnat i en besvärlig ekonomisk situation och kulturförvaltningen tvingades lämna kulturhuset.

Den lagda budgetramen räckte inte till. Orsaken var främst en oväntad ökning av lokal- och personalkostnader. En snabb lösning var av nöden och den blev att till sommaren flytta befintlig personal från kulturhuset till biblioteket.

Konsekvensen blev att verksamheten i lokalen åtminstone tills vidare skulle läggas ner. Det väckte givetvis upprörda känslor hos bland annat Orsa konstförening som länge haft mycket fina, ändamålsenliga utställningslokaler där.

När detta skrivs har ännu ingen lösning presenterats för hur utställningsverksamheten ska drivas vidare. Jag frågar mig liksom Christer Gruhs, politisk redaktör på Dalarnas Tidningar, om det skulle vara möjligt att uppnå samordningsvinster genom att på något sätt samarbeta med näraliggande Mora kommun.

Problematiskt för små kommuner

För problemet är i grund och botten att Orsa är en liten kommun sett till invånarantalet. Det begränsar förstås skatteunderlaget vilket gör det svårare att upprätthålla samma standard på den kommunala servicen som i större kommuner. Och när det är skralt med ekonomin så brukar kulturen vara bland det första som får stryka på foten.

Vi ska inte föregripa händelseutvecklingen, men ett samarbete över kommungränsen vore väl inte helt otänkbart? Låt vara att Mora i så fall också måste säga sitt, så även den politiska församlingen i Orsa. Senaste nytt i dalatidningarna är att Centerpartiet i Orsa kommun ställt en interpellation till kulturnämnden med ett antal frågor om ärendets hantering.

Man får hoppas på en lösning som möjliggör ett oförminskat konstliv i Orsa. Har själv vid flera tillfällen tagit del av utställningar där med hög kvalitet och brett konstnärligt innehåll.

Vårsalonger i tre kommuner

Just en sådan pågår för övrigt i nyss nämnda kulturhus. Det är en av flera vårsalonger som under den gångna veckan dragit igång runtom i Dalarnas kommuner. I Orsa är det Saltsjöbadengruppen från Stockholm som står för de utställda verken.

De presenterar ett brett spektrum av olika uttrycksformer, såväl måleri som fotografi, textil och skulptur. Fram till den 30 mars har man chans att ta del av utställningen.

Den gångna helgen hölls även vernissage för vårsalongen på Mora kulturhus. Temat detta år är “Berättelsen om…”, vilket har varit öppet för fria tolkningar. Enmansjuryn har bestått av Malmökonstnären Mathias Kristersson.

Fjolårets vinnare av publikpriset, konstnären Pär Bäckström, hade samtidigt vernissage för en separatutställning på entréplanet.

Rättviks kulturhus har också invigt en vårsalong med verk av ett 20-tal medlemmar i Rättviks konstförening. Utställningen pågår till den 24 mars.

Tankeväckande utställning

Galleri SE Konst i Falun visar en annorlunda utställning med konstnären Peo Hagström. Titeln är Collision Frequenzy Increased. Det är den ordagrant citerade slutsatsen från ett forskningsprojekt på fladdermöss. Dessa tvingades flyga i ett begränsat utrymme med ögon och öron förbundna.

Undersökningen är ett av flera exempel på människans strävan efter kunskap om sin egenart genom att undersöka andra arter på vår planet. Ett sätt att definiera det mänskliga genom att undersöka det som omger oss.

Här visas både bilder, texter och delar av ett arkiv. En samling tidningsurklipp som konstnären samlat ihop sedan 1990-talet. Alla urklipp handlar om djur och återspeglas även i utställningens övriga verk.

Peo Hagström är bosatt i Stockholm och arbetar som konstnär, curator och konsult inom offentlig konst. Fram till den 31 mars har man möjlighet att ta del av denna högst tankeväckande utställning.

Klimathot och tillgänglighet

Under våren startas även en handfull spännande konstprojekt på olika håll i landet. Två av dem handlar om tillgänglighet för funktionshindrade samt klimatforskning

Projektet Power Landscapes är ett samarbete mellan konstnärer och forskare inom social vetenskap. Målet är att på olika sätt belysa effekterna av förändringarna i klimat och miljö.

Den andra delen av projektet inleds de 12 maj i Botkyrka konsthall och kommer att belysa frågor som stadsplanering och design som ett verktyg för att skapa socialt engagemang.

Projektet Ta plats drivs av Konstfrämjandet och inriktar sig på hur konsten kan göras tillgänglig för alla oavsett funktionsförmåga. Sedan starten på Kulturhuset i Stockholm har projektet vandrat runt på ett tiotal orter i Sverige. Den 10 februari öppnade det i Ludvika.

Ta plats är en fortsättning av Konst Med Alla Sinnen (KMAS) som löpte från 2007 till 2009. I praktiken avslutades dock inte projektet förrän i mars 2010 då Ta plats tog över.

Grundidén, att göra konsten tillgänglig för alla, är föremål för fler projekt och verksamheter som FOTO Inspiration återkommer till under våren och sommaren.

Till stor del handlar det om att tvätta bort samtidskonstens stämpel som elitistisk och marginell företeelse. Det finns många exempel på hur människor med exempelvis funktionsnedsättningar deltar i olika sorters konstutövning och dessa projekt tar fasta på konsten som en mötesplats öppen för alla.

Zornmuseet Årets Köpman

Avslutningsvis måste nämnas att Zornmuseet i Mora har fått en fin utmärkelse. Det är föreningen Mora köpstad som utsett museet med dess chef Johan Cederlund till Årets Köpman i Mora.

Bakgrunden är museets aktiva verksamhet som inbegripit åtskilligt mer än förvaltandet av Zornsamlingarna. Varje år har museet dessutom anordnat evenemang som bland annat temautställningar och konserter i samarbete med andra aktörer. Det har bidragit till ökad besöksfrekvens till Mora.

Ett exempel på detta är den senaste stora retrospektiva utställningen med Peter Dahls konst som lockade många tillresta besökare. Utställningen var den största med Peter Dahls verk på flera decennier och fick stor uppmärksamhet i media. Under sommaren kommer dessutom en stor utställning med 1800-talskonstnären Julia Beck som vi skrev om i ett tidigare inlägg.

Källor till detta inlägg: Dala-Demokraten, Dalarnas Tidningar, Galleri se Konst.

torsdag 15 mars 2012

Kameran skulle ta mig ut i livet

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Varför fotograferar du? Det finns lika många svar på den frågan som det finns fotografer. Nej, förresten, det finns fler! Några av oss kan nog utan problem räkna upp en hel lista av orsaker till varför vi en gång fick upp ögonen för den fotografiska bildens möjligheter.

För min del kan jag sammanfatta de flesta punkterna i min lista i ett enda svar: Fotografering är upptäckarglädje. Det är nyfikenheten som driver mig framåt. Man försöker uppfylla ett behov att erövra en allt större del av världen. Eller varför inte en allt mindre del? Från försättslins till makroobjektiv till mikroskop.

Upptäckter i vardagen

Vare sig man jagar lejon med kamera någonstans i Afrika, gatufotograferar i Paris eller New York eller bara tar en promenad i hembyn så är man ständigt på spaning efter nya upplevelser, nytt liv. Sedan kan ju motivet vara något man har passerat många gånger tidigare utan att uppmärksamma.

Nyfikenheten är en egenskap som alltid varit nödvändig för vår överlevnad. Det sitter i generna, i våra instinkter.

Jag växte upp utan syskon i ett kvarter där det inte fanns några andra barn. Ett av de tidigaste minnesbilder jag har är att jag sitter på köksgolvet och leker med mina leksaker, nyss utdragna ur ett ärtgrönt skåp.

Nyfiken ensamvarg

Lek för mig var synonymt med ensamlek. Jag lärde mig alltså tidigt att själv räkna ut vad jag skulle sysselsätta mig med, att ta egna initiativ och roa mig med fantasins hjälp. Det blev en vana som kom att forma resten av mitt liv.

Men ensamheten under de tidiga barnaåren skapade även en brinnande iver att upptäcka sådant som låg utanför husväggarna. De tillfällen då jag fick följa med föräldrarna på bilresa var paradiset i min värld.

Redan vid fyra års ålder insjuknade jag i diabetes, vilket kom att förlänga min ”husarrest” långt upp i tonåren. Ofta återkommande blodsockerfall gjorde att jag fick hålla mig hemma där någon hade uppsikt över mig. Min fritid fick fyllas med aktiviteter som kunde utföras i stillhet hemmavid. Det blev en hel del läsande och skrivande. Och så är det än idag.

Nytt liv med kameran

Tjatkampanjen om en egen kamera inledde jag redan före skolåldern. Min första fototidning inköptes vid 10 års ålder och sedan var fotogalenskapen ett faktum.

När jag fick min första kamera av mormor i Örebro kändes et som om livet just hade börjat. Kameran blev en ”ursäkt” för att få söka mig vidare i tillvaron, skaffa verkliga upplevelser istället för att bara drömma och fantisera.

Intresset för bilder som uttrycksmedel har hållit i sig från tidig barndom och in i medelåldern. Och grundorsaken är alltjämt densamma: Ivern att upptäcka, att se omvärlden ur andra perspektiv och vinklar. Men det har också alltid handlat om att kommunicera det till betraktaren, att forma ett budskap och ge något av värde.

Min livsfilosofi kretsar mycket runt kommunikation med ord och bilder. Det handlar om att upptäcka sanning och skönhet, överbrygga murar, förmedla kunskap och förståelse.

Men i botten av allt finns ändå alltid nyfikenheten, den eviga frågan ”vad finns bortom nästa hörn?” Fotografering är att skaffa nya intryck och med kreativitetens hjälp omforma dem till ett uttryck.

tisdag 13 mars 2012

Siktet inställt på full rulle

Har ägnat denna tisdagskväll åt att redigera de konst- och fotobloggar som ska ingå i webbportalen Konst Foto Bild. Passade då även på att lägga in några av dessa på FOTO Inspirations bloggrulle.

Det finns nu totalt 60 bloggar i rullen. De publiceras av konstnärer, fotografer och andra kreativa och kulturintresserade människor i Sverige och utomlands. Flera av dem uppdateras frekvent och har ständigt aktuellt innehåll.

Bildbehandling och online utställningar

Låt mig exempelvis rekommendera ett besök på Moderskeppets blogg som innehåller värdefulla tips och nyheter om bildbehandling. Eller 591 Photography Blog som regelbundet fylls på med nya online fotoutställningar. Båda är värda att bokmärka och återkomma till med jämna mellanrum för att få ny inspiration.

Målet är att med tiden fylla rullen med ännu fler läsvärda bloggar. Den senast uppdaterade ligger alltid högst upp i listan. Det ska vara lätt att få en överblick över aktuella händelser inom bildskapande bara genom att besöka oss och kolla rullen.

Tyvärr har några riktigt coola bloggar inte uppdaterats på länge och därför hamnat längst ner i listan. Om det inte händer något med en blogg på över ett år kan man anta att den är död. Då måste jag överväga att avlägsna den. Vi vill bara länka till levande, aktiva sidor.

Bloggrullen hittar du direkt till vänster om det här inlägget. Är din konst- eller fotoblogg inte med? Klicka här för att kontakta mig och meddela mig bloggnamn och URL.

TIDSKRIFTSKOLL: Digitalfoto För Alla

Intresset för foto formligen exploderar i den rika delen av världen. En stor del av förklaringen ligger i den digitala revolutionen. Tidigare dyrbar fotoutrustning och “proffsmetoder” har blivit var mans och kvinnas egendom. Bildflödet i samhället överlag har också ökat enormt, inte minst genom Internet och smarta mobiler.

Som en följd därav upplever även fototidningsbranschen ett uppsving, men konkurrensen är också stenhård. Nya fotomagasin poppar upp som svampar ur jorden, det ena mer exklusivt än det andra med högklassigt tryck och exklusiva intervjuer med de trendigaste bildskaparna.

Men vilken tidning ger de bästa bildupplevelserna, den mest användbara informationen och det proffsigaste intrycket? Jag beslöt mig för att ta reda på svaret och dela med mig av det till FOTO Inspirations läsare.

I en serie inlägg kommer jag att granska en fototidskrift i taget. Slutinlägget kommer att innehålla en sammanställning av samtliga publikationer med jämförelser och betygssättning.

Först ut är Digitalfoto För Alla

Digitalfoto För Alla (i fortsättningen förkortat DFA) är inte tryckt i det högklassiga material som flera andra av den svenska fotopressens ”giganter”, men den vinner på innehållet. Här har jag tittat närmare på nr 5/2012 som dök upp i lådan för omkring en vecka sedan.

DFA utkommer två gånger per månad men har ett så fylligt fototekniskt och praktiskt inriktat innehåll att varje nummer kan mäta sig med tidskrifter som utkommer månadsvis. Däremot är tidningen mer återhållsam med inspirerande bildvisningar och intervjuer med framstående fotografer.

Guldgruva för bildbehandlaren

Bildbehandlingsentusiasten har åtskilligt att hämta i DFA. Kursen i mitten av tidningen är designad för att klippas ut och sparas i pärm. Den är en guldgruva, speciellt för den som plockar det bästa från både Photoshop CS, Elements och Lightroom.

Svårighetsgraden ligger från nybörjarstadiet till en bit under proffsnivå. Men å andra sidan tillför kurserna mängder av idéer och inspiration för den som jobbar mycket vid skärmen.

Dessutom innehåller CD:n ett antal videokurser och en plugin som bör tilltala svartvitentusiasten. Programmet är en gratis 30-dagars testversion och fullversionen kostar runt 500 kr.

Lightroom 4 test

För den som redan uppgraderat till Lightroom 4 eller funderar på att göra det finns en omfattande specialartikel om den nya versionens möjligheter. Redaktionen har varit snabb att kasta sig över betaversionen och testat de nya funktionerna noggrant.

Tidningens utgivningsdag matchade i det här fallet ganska exakt tidpunkten för Adobes släpp av den nya versionen. Den gratis betaversionen på Adobe Labs kan fortfarande käras fram till den 30 mars.

Testerna av kameror, objektiv och övrig fotoutrustning är relativt omfattande och artiklarna oftast föredömligt disponerade. Den tekniskt mest invecklade informationen ligger som sig bör i slutet och huvuddragen summeras i ingressen.

Plånboksvänliga spegelmodeller

Kameratesterna innehåller ofta flera populära modeller av olika tillverkare och har ett gemensamt tema. Denna gång handlar det om spegelreflexkameror i lågprisklass för den som liksom undertecknad har stort fotointresse men tunn plånbok. Flera tekniska nyheter presenteras även i tidningens början.

I det här numret finns en specialartikel om reportagefoto med många bildexempel från en racertävling. Det beskrivs på ett allmängiltigt plan men många aspekter av reportagefoto täcks in. Allt från hur man bör planera berättandet av en historia i bilder till passade kamerainställningar och extrautrustning. Temauppslaget avslutas med fem personliga tips från nyhetsredaktören Poul Siersbæk.

För den som söker inspiration från andra fotografer är DFA kanske inte förstahandsvalet i tidskriftshögen. Men eftersom tidningen utkommer ungefär varannan vecka, får man fördubbla denna del av innehållet för att kunna jämföra det med månadstidningarna.

Vinnande landskap

Här är det bildgalleriet i tidningens början som står för det mesta. I detta nummer har fem bilder utvalts, alla med en kommentar från tävlingsdomarna. Värt att notera är att landskapsbilder ofta lyckas kvalificera sig bäst. Här intas förstaplatsen av en landskapsbild med fina färgnyanser fotograferad med lång exponeringstid och ND-filter.

Sammanfattningsvis hävdar sig DFA mycket bra i konkurrensen med glassigare och dyrare fotomagasin. Den har ett digert innehåll med tyngdpunkten lagd på praktik, bildbehandling samt fototeknisk och bildmässig kreativitet.

måndag 12 mars 2012

Månadens egotripp och andra trippar

Här följer en personlig sammanfattning av mina upplevelser under februari och en bit in i mars 2012. Den dagbok jag inte skriver har komprimerats till månadsbok. Hoppas ni står ut med mina månatliga egotrippar med åtföljande vardagsdokumentära bilder.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Far och Hobbe, två soldyrkare i skydd
för friska vårvindar av vedboden.

Vårkänslor. För många tycks ordet ha en lätt ekivok innebörd. För mig handlar det mest om en längtan att komma ut och skaffa nya intryck, ny inspiration. Trots att isen och snön fortfarande ligger tjock ute på gården, utökas sommarhalvårets projektlista dagligen.

När man bär på vårkänslor av det slaget, förvandlas man till en molnspejare och väderspåman. Under årets två första månader var bra fotoväder sparsamt förekommande. Dag efter dag var det gråmulet med kritvit snö, becksvarta lador och inga mellantoner.

Värmerekord och bakslag

Nåväl, i månadsskiftet februari-mars sprack molntäcket oväntat upp och ersattes med klarblå himmel och vita vidder. Toppenförhållanden, så länge man håller i minnet att exponeringsmätaren inte kan läsa fotografens tankar. Snö som är grå som Norrlandspölsa är ju inget man önskar sig.

På skottdagen slogs Dalarnas värmerekord för februari månad. Närmare bestämt skedde det i Skeppmora i Ludvika kommun där kvicksilvret steg till hela +13,5°C. Temperaturen uppmättes vid SMHI:s väderstation på platsen och redovisades i Dalarnas Tidningar i början av mars.

Här, en bit längre norrut, räckte inte den tillfälliga värmechocken till för att smälta bort is och snö. Helgen därefter, Vasaloppshelgen, sjönk dessutom temperaturen ner under minusstrecket igen. Jag gjorde ett antal tappra utfärder med permobilen nere på byn. Körde fast i snösörja ett par gånger och blev stående med spinnande hjul på ett antal isfläckar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
I väntan på sjuktaxi. Nu kan det bli
biltransport även till andra resmål
än sjukhusen i Mora, Falun och Uppsala.

Benskörheten som konstaterades för ett tag sedan med “kraftigt förhöjd risk för frakturer” gör att jag knappt vågar sätta en fot på isen. Den behandling som övervägdes i Mora fick nobben av experterna i Uppsala. Istället vill man ta nya prover.

Resedrömmar och färdtjänst

Fortsätter trots denna belägenhet att drömma om resor och utfärder. New York, London, Paris i all ära, men vad hemmablind man är! Läser just nu en rapport utgiven av Länsstyrelsen Dalarna och Vägverket Region Mitt: “Kulturvägar i Dalarna”. Den har verkligen inspirerat mig att rulla ut på fotoutflykter i länet.

I början av mars kom ett glädjande besked med posten. Mora kommun beviljade mig färdtjänst. Det kommer förstås att underlätta såväl vardagsliv som fortsatta fotoutflykter. Permobilen rullar 30 km per laddning. Man får alltså hålla sig inom 15 km radie. Men nu hamnar hela Dalarna inom räckhåll. Och mer än så med riksfärdtjänst.

Antalet resor är obegränsat i länets alla kommuner. Resorna kan beställas per telefon dygnet runt men blir dyrare om de sker vid alltför okristlig tid. Man måste boka senast en timme före avresan men längre framförhållning är förstås önskvärt. Om man ska passera kommungränsen blir det länsfärdtjänst och då måste resan beställas senast 18:00 dagen innan.

Sängvandalen

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Min säng efter Hobbes dagliga
Blitzkrieg. Och på toppen av sitt
verk vilar Härskaren av Kaos.

Nyligen ansökte jag hos kommunen om att hemtjänsten skulle ta ut Hobbe på ytterligare en daglig promenad. Efter att det blev beviljat har han blivit synbart mer lugn och harmonisk. Dansk-svensk gårdshund är en ras med stort aktivitetsbehov. Han hälsar alltid hemtjänstens personal med ivriga svansviftningar och pussar. Nöjd hund, nöjd kund.

Trots detta vill han fortfarande leka en hel del inomhus. Ibland får hans husse ingen arbetsro på hela dagen. Min säng ser krigshärjad ut dagligen. Hobbe har utsett den till bo och lekplats.

Nåväl, man får skylla sig själv. Ett av de första råd vi fick var: “Om ni inte ständigt vill ha en hund i sängen så ska ni nog Välja en annan ras.”

Hans inbäddning är omsorgsfull. Oftast nöjer han sig inte med att rulla in sig i täcket utan kryper in under madrassen. Ibland fastnar han mellan täcket och påslakanet. Jag har vid några tillfällen tvingats klippa sönder sängkläderna för att få loss honom.

Beteendet går inte att fostra bort. Det är en urgammal instinkt som sitter djupt i generna. Någon av Hobbes avlägsna förfäder var ett djur som grävde ner sig eller drog naturmaterial över sig för att skydda sig mot fiender, väder och vind.

fredag 9 mars 2012

KORT OM FOTO: Oroande lagförslag, geotaggar och mänskliga villkor

Under vinjetten KORT OM FOTO kommer jag att publicera små korta notiser om allt som rör fotografi, kamerautrustning, digital bildbehandling m.m. Urvalet är personligt och FOTO Inspiration har inte ambitionen att täcka in allt som händer på fotofronten. Det handlar inte om någon objektiv nyhetsjournalistik. Texten kan vara färgad av mina egna tankar och åsikter.

Tystnad om “smygfotolagen”

Vad hände egentligen med debatten om det nya lagförslaget mot s k ”smygfotograferng”? I början kom en del skarpa protester från olika organisationer för yrkesverksamma fotografer. Man ansåg bland annat att det i vissa fall blir omöjligt att genomföra fotouppdrag utan att riskera åtal.

Därefter blev det märkbart tyst ett tag. De senaste små notiserna om lagförslaget upplyser om att regeringen vill göra undantag när det gäller bilder som uppmärksammar ”förhållanden av samhällsintresse”.

En luddig formulering som hotar att sätta många fotografer på ett gungfly och förpassa vissa fotogenrer, exempelvis gatufotografering, till en gråzon.

Svårt avgörande

Tidningsutgivarna tillhör de branschorganisationer som riktat kritik mot ”smygfotolagen”. De anser det vara för svårt för en fotograf att ute på fältet avgöra vad som är lagligt att avbilda och inte.

I praktiken skulle lagen tvinga oss som fotografer att alltid be om lov innan vi fotograferar människor. Bara för att ha lagen på vår sida.

Ska framtidens generationer få veta hur människolivet på stan tedde sig år 2012? Eller blir det en renässans för 1800-talets uppstyltade gruppbilder?

Lightroom 4 geotaggar

Ingen har väl undgått att nya Adobe Lightroom 4.0 har släppts och är billigare än sin föregångare. Till nyheterna hör stöd för geotaggade bilder. Det ska även vara lättare att behandla exempelvis skuggor och högdagrar. Samt ytterligare en del småfunktioner som har att göra med bland annat nedladdning av videofilmer från systemkameror, utskrift och webpublicering m.m.

Mer om Lightroom 4 finns att läsa på bland annat Moderskeppets blogg och Kamera & Bilds blogg.

Utställningar på gång

En hel del fotoutställningar pågår just nu runt om i landet. Den som lockar mig mest är den som visas på Centrum För Fotografi, CFF, i Stockholm fram till den 18 mars. Catharina Gotby är mitt i karriären som fotograf och har arbetat med diverse uttryckssätt genom åren, förutom foto bland annat radio och text.

Det grundläggande temat har däremot alltid varit människans livsvillkor och förutsättningar. Sedan mitten av av 1990-talet har hon gestaltat detta med bilder av människor, platser, föremål och landskap.

Hennes grundliga analys av människans existentiella villkor påbörjades egentligen redan i början av hennes karriär på 1970-talet. Det är ett evighetsarbete som aldrig behöver avslutas.

Porträtt i Kristinehamn

Kristinehamns konstmuseum ställer ut fotografen Benjamin Goss fram till den 9 april. Benjamin Goss är museets ungdomsstipendiat 2012. Han arbetar främst med porträtt men även exempelvis landskap i Värmland. I protest mot den digitala teknikens totaldominans på marknaden använder han en Kodakkamera från 1904 med silvergelatinpapper.

Benjamin Goss är född i USA 1977 men flyttade till Karlstad för 10 år sedan. Där är han verksam som fotokonstnär efter utbildning på Broby Grafiska i Sunne.

Källor till detta inlägg: Centrum För Fotografi, Dala-Demokraten, Kristinehamns konstmuseum, TT Spektra.

söndag 4 mars 2012

Vårsol, skuggor och silhuetter

När en tidig vårsol lyser med full kraft på kritvit snö kan det ge upphov till en del fototekniska problem. Men en problemsituation kan vändas till fotografens fördel. Eller kanske försöker jag bara smita undan genom att göra skillnaden mellan ljus och skugga till huvudmotiv.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Siljan vid Knarrnäsviken, några kilometer
N Garsås. En dag i slutet av februari.

Av en ren tillfällighet hamnade jag under några dagar i en silhuett- och skuggperiod. På en underbart härlig utflykt med vänner till Siljans strand tog nämligen batterierna slut i upplättningsblixten till min medhavda Olympus PEN EP-1.

Vad göra? Oförmögen att avporträttera sällskapet i färd med korvgrillning, placerade jag mig istället en bit bort och exponerade efter den solbelysta snön på sjöns is. Vertikalt format valdes för att ta bort så mycket som möjligt av trädgrenar, ris och bråte vid sidorna.