Tidningen Proffsfoto har nästan 7 år på nacken nu. I likhet med flera andra tidskrifter vi kollar upp här, har den nyligen genomgått en större förändring av design och innehåll. Det nummer jag håller i min hand fanns att köpa i butikerna i slutet av mars och är det första med den nya layouten.
Tidningen har fått ett mer professionellt, moderniserat utseende. Papperets kvalitet har höjts och bildtrycket är exklusivt. Bilder har samtidigt fått ökat utrymme i tidningen, liksom intervjuer med yrkesverksamma fotografer.
Avsikten har varit att förstärka den professionella inriktningen och det har man lyckats bra med. Proffsfoto är för övrigt den enda fototidningen i Sverige som pryder sitt omslag med ett porträtt av en fotograf.
Översynen av Proffsfoto skedde i samband med att Fotosidan tog över det redaktionella ansvaret för tidningen. Målgruppen är främst yrkesfotografer men tidningen har även många läsare bland avancerade amatörer och semiprofessionella. Testerna av fototekniska nyheter är dock sällan inriktad på utrustning som passar hobbyfotografens plånbok.
Det var första gången jag läste Proffsfoto. Jag var övertygad om att innehållet skulle kretsa kring ämnen som inte berör mig som hobbyfotograf med konstnärliga ambitioner. Men där hade jag fel! Min första bekantskap med Proffsfoto blev en glad överraskning!
Innehållet bjöd framför allt på ett stort mått inspiration. Här hittade jag flera spännande intervjuer med och bildvisningar av fotografer som Serkan Gûnes, Alexander Crispin och Linda Forsell. Bildtryckets höga kvalitet lyfter tydligt fram skärpa, färger och detaljer. I den meningen är Proffsfoto en ren njutning att läsa.
I det aktuella numret inleds en artikelserie om bildkvalitet. Många olika aspekter av detta komplicerade ämne ska täckas in i de närmast kommande numren. Del 1 innehåller en hel del teoretiska resonemang kring pixlar och sensorer. Bland annat ges svar på frågan om de nya “supermegapixelkamerorna” håller den bildkvalitet som tillverkarna lovar.
Måste den som köper exempelvis en Nikon D800 skaffa nya objektiv för att inte optikfelen ska förta kvalitetsvinsten som ett stort pixelantal ger? Artikeln reder ut begreppen på ett sätt som är lätt att förstå även för ett icke-proffs.
En av de mest användbara artiklarna för många proffs idag torde vara den om smartare marknadsföring via Internet. Här tas företeelser som bloggar, bildbloggar, hemsidor och sociala nätverk som Twitter och Facebook upp till granskning. Nyttan av dessa jämförs utgående från en yrkesfotografs behov.
Ytterligare ett tema i detta nummer är arkivering och registrering i databaser, något som definitivt tar tid och som många fotografer därför drar sig för. Ännu ett tidskrävande “måsten” som konkurrerar med det viktigaste, fältarbetet.
Artikeln lär ut hur man lägger in metadata som nyckelord och IPTC-taggar, liksom hur man organiserar filstrukturen logiskt. Målet för kunskaperna är att få ett lätt sökbart bildarkiv där man snabbt och enkelt hittar rätt bland tiotusentals bilder från hundratals fotouppdrag.
Vi får veta att en logisk struktur (och en viss disciplin i efterföljden av den) är viktigt för säkerheten. Den mänskliga faktorn åstadkommer annars lätt oavsiktlig radering av viktiga bildfiler.
I vårnumrets tester ingår bland annat proffskameran Sony A77. Bland annat testas hur autofokusen klarar kraven vid olika sportevenemang. Att kameror hårdtestas under verkliga förhållanden ute på fältet är annars ganska ovanligt och bör säkerligen tilltala professionella läsare.
Men det som gav mest upplevelsevärde för mig personligen var alltså främst de inspirerande bildvisningarna. Givetvis är det också intressant att läsa fotografernas beskrivning av hur de utförde arbetet.
Det som kunde förbättras en smula i layouten är typsnittets storlek och tydlighet. Jag har visserligen bristande synskärpa men även personer med friska ögon skulle säkert få en förhöjd läsupplevelse med förbättrad tydlighet.
TIDSKRIFTSKOLL är FOTO Inspirations inläggsserie om foto- och senare även konsttidskrifter. Du kan även läsa vårt inlägg om Digitalfoto för alla här.