onsdag 6 mars 2013

Liten vårlig konstrunda i Dalarna


Avesta Art och ny sommarutställning på
Zornmuseet i Mora i maj, målningar inspirerade av Voyager 1 i Orsa, färgstarka oljemålningar i Malung och likaledes färgstark grafik i Falun.

Från hjärtat och hjärnan till Avesta

Den 25 maj startar årets upplaga av Avesta Art som blir den 12:e i ordningen. Heart and brain är titeln och det kommer att gestaltas av 13 svenska och internationella konstnärer.

Till dessa hör bland andra Lee Yongbaek, Sydkorea, Alessandro Lupi, Italien, Luci Glendinning, England, Ingalena Klenell och Lina Jaros, båda Sverige.

Den senare arbetar med foto i storformat av iscensatta motiv som utspelar sig någonstans i gränslandet mellan verkligheten och illusionen.

Från Lönneberga till Zornmuseet

När Peter Johanssons utställning “Johansson vs Zorn” avslutas i Zornmuseet vidtar nästa stora utställning, denna gång med Björn Berg (1923-2008), en av Sveriges mest produktiva illustratörer.

Björn Berg är kanske mest känd som mannen bakom illustrationen av Astrid Lindgrens Emil i Lönneberga men har gjort betydligt mer än så. Mot slutet av sitt liv sa han i en intervju att “Det var så mycket mer än Emil”. Därav utställningens titel “Björn Berg - Så mycket mer än Emil”.

Från den 15 maj till den 14 september kan man ta del av alla dessa verk och illustrationer på Zornmuseet i Mora.

Från Brasilien till Grönland

Galleri Grönland i Malung visar verk av Brasilienfödde konstnären Jucivaldo Tavares, numera bosatt i Lund. Det handlar om färgstarka oljemålningar inspirerade av bland annat musik.

Från universum till krogen

Monika Wennergren ställer ut några av sina verk med rymdtema på Bykrogen i Orsa.

Monika är bosatt bara några hundra meter från Bykrogen och har sin ateljé i källaren på baksidan av biolokalen Röda Kvarn.

Flera av de bilder som nu hänger på krogen är hämtade från utställningen Mitt hjärta gråter då jag tänker på Voyager 1, som är på väg att lämna solsystemet.

Från Grekland till Hörnan

I Galleri Hörnan på Falu stadsbibliotek ställer konstnären Jannis Karydakis ut abstrakt grafik.

De utställda verken har skapats under två vintrars arbete på Falu konstgrafiska verkstad.

Karydakis har använt en delvis egen grafisk teknik. Istället för att använda trä klipper han ut bitar i plastfilm och skapar därmed ett sorts mellanting mellan grafiskt tryck och mosaik. Varje tryck kan ta upp mot fem timmars arbete.

Jannis Karydakis ser positivt på det mesta i livet och uttrycker sig därför i starka färger som rött, gult och blått. Vasilij Kandinskij är en av förebilderna och han gick faktiskt en gång samma konstutbildning som Jannis gjorde, nämligen Akademie der Bildende Künste i München.

Utställningen pågår till den 21 april.

Källor: Dalarnas Tidningar, Magasin Mora Köpstad.

måndag 25 februari 2013

Återkommer strax…


Det har varit tungt jobb med Vasaloppsveckan ett tag nu så [VI] har fått vila i väntan på lugnare tider.

Inom några dagar skall ordningen återställas och det kommer nya inlägg om konst, foto, film och internet marknadsföring under mars månad.

MVH

Mats Larspers

torsdag 14 februari 2013

Förbjudna ritualer med naturlig bakgrund


Musik med naturbilder som dekor.

Just nu pågår Vinterfest i Ovansiljans tre kommuner Mora, Orsa och Älvdalen. Det är en kammarmusikfestival med några av världens mest framstående artister inom den genren.

Jag har tidigare bloggat om naturfotografen Pär Johanssons utställning på Orsa kulturhus. Nu deltar han även som upphovsman till bilddekoren under konserten med Johan Norberg, gitarr och Jonas Knutsson, saxofon.

Konserten äger rum på Moraparken nu på lördag kväll och bär titeln Banned rituals - Förbjudna ritualer.

onsdag 13 februari 2013

Inga ryska postorderfruar


Utställningen Den ryska bruden vill nyansera bilden av, ja just det, den ryska bruden.

Fotoutställningen Den ryska bruden visas på Dalarnas museum fram till den 3 mars. I entréhallen hänger 13 porträtt av rysktalande kvinnor i Sverige tagna av fotograferna Anastasia Shehiehka och Jaroslava Grevtseva.

Syftet med utställningen är att nyansera bilden av den ryska kvinnan i Sverige. Det är inga postorderfruar eller sexslavar som visas upp utan en företagare, läkare, forskare, pilot, bibliotekarie…

Idén kommer från Olga Granlöf, socionom, vars magisteruppsats från 2002 bar samma titel som utställningen och byggde på ryska flickors berättelser om sig själva.

Källor: Dala-Demokraten, Dalarnas museum, Dalarnas Tidningar.

Fotografin står i centrum i Skåne


Lauren Greenfield, Nick Brandt och Dawid är tre av de fotografer som kommer till Fotobiennalen i Skåne i mars.

I mars invaderas Skåne av fotografer och deras bilder. Inom ramen för fotobiennalen Fotografi i Fokus arrangeras ett 40-tal utställningar i samarbete mellan bland annat gallerier, museer, näringsliv och enskilda fotografer.

Enbart i Malmö arrangeras ett 20-tal fotoutställningar. Dit kommer bland annat den högaktuella amerikanska dokumentärfotografen Lauren Greenfield samt Nick Brandt (Dunkers kulturhus i Helsingborg). Och sist men inte minst kommer Dawid, som räknas som en av Sveriges mest tongivande fotokonstnärer sedan många år (Landskrona museum).

Fotobiennalen i Skåne (South Sweden Photography Biennal) arrangerades första gången 2003 av den ideella föreningen Fotografi i Fokus. Syftet var att skapa en större återkommande kultursatsning med den fotografiska bilden i centrum och en mötesplats för fotointresserade såväl som yrkesfotografer i Skåne.

Utställningarna är fortfarande navet i biennalen men även portfoliovisningarna har genom åren blivit en succé. Där kan fotografer visa upp och få sitt arbete bedömt av viktiga fotoaktörer från hela världen.

tisdag 12 februari 2013

Du kan bli en gud på video


“Alla som har en mobiltelefon kan ju börja göra videokonst.”

Fram till mitten av maj visas fem konstfilmer inom projektet Videogud i Dalarna med de angränsande länen Uppsala och Gävleborg.

Jag har även tidigare säsonger bloggat några rader om Videogud som är ett samarbete mellan konst- och filmenheterna i de tre nämnda länens landsting. Projektet har resulterat i videokonststationer utplacerade i offentlig miljö. Det arrangeras även en årlig festival för videokonst och experimentell film.

Här i Dalarna där jag råkar vara bosatt visas under våren fem filmer på sju ställen: Dalarnas museum, Falu stadsbibliotek, Rättviks kulturhus, Leksands kulturhus, Brunnsviks folkhögskola, Smedjebackens bibliotek och Martin Koch-gymnasiet i Hedemora.

En förhoppning hos arrangörerna är att fler upptäcker videokonst som uttrycksmedel, att det inte behöver vara så svårt som det verkar. Eller som Ingvar Grau från Film i Dalarna säger till Dalarnas Tidningar i en intervju:

“Alla som har en mobiltelefon kan ju börja göra videokonst.”

  • Just nu och fram till den 20 februari visas Johanna Billings film I’m lost without your rhythm, inspelad under en koreografiworkshop med amatördansare och dramastudenter.
  • Mellan den 21 februari och 13 mars visas verket This is what I learn av Debora Elgeholm och Ellen S Holtskog. Filmen bygger på intervjuer med företrädare för den kristna trosformen eskatologi, dvs att vi lever i den sista tiden och att apokalypsen står för dörren.
  • Den 14 mars till 3 april visas Magnadela Dziurlikowskas verk Mother of Pearl om konstnärens förhållande till sin mor.
  • Morot och piska handlar det om i Ruben Wättes film Carrot & Stick som visas mellan den 4 och 24 april. Skådeplatsen är en fårhage och vårens tema “att följa eller följas” åskådliggörs genom djurens flockbeteende, kanske med återkoppling till människans sociala mönster.
  • Från den 25 april till den 15 maj visas Airs above the ground av Salla Tykkä, en studie i Lipizzanerhästens dressyrprogram.

Källor: Dalarnas Tidningar.

måndag 11 februari 2013

Fototipset #10: Den heliga landskapskon


Skärpa har sin charm, oskärpa har sin - om du gör det rätt.

Nyskapande fotografer har sett till att flera heliga kor har slaktats inom fotografins regelverk. En riktig senig och benig gammal kossa som gått till slakt är den regel som föreskriver att varje landskapsbild måste vara knivskarp och detaljrik.

Inte minst bilder där trä och skog ingår kan bli mer intressanta och konstnärligt präglade genom att införa lite suggestiv oskärpa.

Du kan flytta kameran under exponeringen, mjuka upp bilden med soft focus-filter, en bit plastfolie framför objektivet eller ett vaselinlager på ett gammalt UV-filter.

Om skog utgör huvudmotivet så skapar trädstammarna många vertikala linjer i bilden, så om du ska röra kameran blir det bäst om du gör det i lodrät riktning.

En halv sekunds slutartid brukar vara tillräcklig. En idé är att använda ett filmstativ som kan tiltas. Då blir oskärpan finare och mjukare. Eller så använder du stativhuvudet och “tiltar” manuellt.

lördag 9 februari 2013

Gratis annonsering (del 2)


Så här enkelt tillverkar du en egen banner för din webbplats eller blogg utan att använda Photoshop.

Banners är effektiva annonser som ger riktade besökare, alltså besökare som redan från början är intresserade av vad du har att erbjuda. De har ju klickat på en annons som väckt deras intresse för just den informationen.

Riktad trafik leder till hög konverteringsgrad, dvs en hög andel av dina besökare gör något aktivt på sidan (och klickar inte bara bort sig därifrån). De köper din produkt, tecknar sig för ditt nyhetsbrev eller blir medlem i det program du marknadsför, etc.

Det finns egentligen bara ett problem med banners. Om du har en egen hemsida eller blogg så måste du tillverka den själv eller betala någon annan för att göra det.

Men att tillverka din egen banner behöver å andra sidan inte vara så svårt. Du behöver faktiskt inte ens öppna Photoshop för att skapa en snygg grafisk annons i formatet 468 x 60 pixlar.

Internet är fullt av gratistjänster som låter dig skapa banners. En av mina största favoriter är AdDesigner.com. Där kan du skapa animerade banners i professionell design snabbt och enkelt. Webbplatsen är full av färdiga mallar med lockande grafik. Se t ex bannern här ovanför som jag tillverkade till min sida med internationella trafikutbyten.

Följ bara instruktionerna på AdDesigner. När bannern är klar instrueras du att ladda ner den till din hårddisk. Därefter måste du ladda upp grafikfilen till en webbserver. Jag rekommenderar den kostnadsfria lagringstjänsten ImageShack som är både snabb och tillförlitlig.

Efter uppladdningen får du en webbadress som du ska använda när du lägger ut bannern på trafikutbyten, bannerutbyten, din webbplats eller blogg.

I kommande inlägg berättar jag om hur du kan växla mellan att visa fem olika banners med samma bildadress och hur du får gratis masspridning av dina banners på tusentals olika webbsidor.

fredag 8 februari 2013

Dalanatur i Orsa


Naturfotografen Pär Johansson ställer ut bilder från Siljansbygden och norra Dalarna i Orsa kulturhus 
med början i morgon lördag.

Dalanaturen - Vär(l)d att bevara består av motiv från Grövelsjöns fjällvärld i norr ner till Leksands skogar söder om Siljan.

Bilderna är utskrivna på canvasyta som för tankarna till oljemåleri. I vissa bilder har oskärpa nyttjats kreativt för att ytterligare förstärka det konstnärliga intrycket.

Källor: Dalarnas Tidningar.

Kändisporträtt från folkhemmet


Den här utställningen handlar om dem vars drömmar om berömmelse uppfylldes under folkhemmets dagar.

Den 16 februari startar utställningen Folkhemmets kändisarNordiska museet i Stockholm. Där visas ett 40-tal fotografier av kända ansikten under den tid som begreppet folkhemmet var aktuellt i Sverige, d v s mellan 1930- och 1970-talet.

Vid mitten av 1900-talet blev folkhemmet ett begrepp genom den socialdemokratiska politikern Per-Albin Hansson. Folkhemmet stod för ett samhälle där klasskillnaderna utjämnats.

Sett i backspegeln blev folkhemmet aldrig mer än en dröm. Idag lever vi ännu längre från förverkligandet av det klasslösa samhället där alla har samma chans till ett gott liv, självförverkligande och karriär.

Den här utställningen handlar om dem som gjorde karriär då. Många av dem är fortfarande aktuella. Här finns porträtt av bland andra Povel Ramel och Annalisa Ericson. Även de som stod bakom kameran hör till folkhemmets kändisar, t ex KW Gullers och Kerstin Bernhard. Bildtexterna anger fotografens och den avporträtterades namn och vilket år bilden är tagen. I övrigt får porträtten tala för sig själva.

Källor: Digitalfoto för alla, Nordiska museet.

Kul filmtävling i Mora


Producera en egen film i Mora och vinn 1 000 kr eller biobiljetter.

Om du är filmintresserad och bosatt i Mora är det dags att samla ihop ett gäng, ta med kameran och komma till Rosa Huset klockan 11 imorgon, lördag den 9 februari.

Då arrangerar nämligen Mora mediecenter en 31 timmar lång filmtävling för alla åldrar. Från starten och fram till 18.00 på söndag har deltagarna på sig att skapa en egen 10 minuters film efter instruktioner som delas ut vid starten.

Man får redigera filmen i en dator eller klippa den i kameran. Vinnaren kommer att presenteras på onsdagen veckan efter tävlingen. Första pris är 1 000 kr, andra till tredje pris biobiljetter.

Källor: Mora mediecenter.

torsdag 7 februari 2013

Dalakonstnärer antagna till vårsalongen


En handfull konstnärer verksamma i Dalarna och med rötter i länet har fått sina verk antagna till
Liljevalchs vårsalong i Stockholm.

Dit hör bland andra Siv Åsenlund, Orsa, som visar två verk i oljemåleri där motiven är sommarängar. Återgivningen tangerar det abstrakta med streck i mjuka pasteller.

Birgitta Hammarqvist Steger, Gagnef, visar blomsterskulpturer i textil. Anna-Lena Göras, Gustafs, medverkar med fem verk i oljepastellkrita som för tankarna till albumfoton. Laggar Jan Tigerstrand, bosatt i Katrineholm men uppvuxen i Siljansbygden, deltar också i vårsalongen för tredje året i rad.

Källor: Dalarnas Tidningar, Liljevalchs.

Modebilder från Paris


Tips: Unika modebilder från Paris 1967 visas på Waldemarsudde fram till slutet av april.

Med början den 16 februari och fram till den 28 april visas Carl-Johan de Geers unika modereportagebilder från Paris 1967 på Waldemarsudde i Stockholm.

De Geer följde med Dagens Nyheters dåvarande mode- och designskribent, Rebecca Tarchys, till Paris för att dokumentera en modetrend de trodde var på utdöende. Men så blev det inte. Därav utställningens titel “Vi hade fel”.

Källor: Tidningen FOTO.

Vinnande resebilder visas i London


Fotograf med rötter i Orsa ställer ut vinnande resebilder på Royal Geographical Society.

Som vi tidigare har berättat vann fotografen Anders Ryman, bördig från Orsa, pris i tävlingen Travel Photographer of the Year 2012.

Det var i kategorin “People watching” som bilderna från Kombal-folket i västra Papua tog hem tredjepriset “Highly commended”. Bilderna togs under arbetet med projektet Livets steg.

Från den 12 juli till den 18 augusti i sommar ställs vinnarbilderna ut på Royal Geographical Society i London.

Källor: Dalarnas Tidningar, Tidningen FOTO.

Seminarium med fotojournalister


Ett seminarium med två av världens mest framgångsrika fotojournalister.

Den 8 februari arrangerar Nikon Professional Services ett seminarium i Stockholm med två fotografer från kooperativet NOOR. Det handlar om två av vår tids mest framstående fotojournalister, Pep Bonet och Andrea Bruce.

NOOR är ett fotografkollektiv baserat i Amsterdam. I NOOR ingår nio fotografer från sex länder, alla mycket erfarna och framgångsrika bildjournalister.

söndag 3 februari 2013

Gratis annonsering (del 1)


Du behöver inte lägga ner månader och år eller en hel förmögenhet för att locka besökare till din webbsida eller blogg.

Tänkte ta någon veckas bloggpaus för att hinna göra diverse annat, men först några tips till dig om hur du marknadsför din webbplats eller blogg gratis.

Vi startar härmed inläggsserien Gratis annonsering. Här kommer jag att dela med mig av det mesta jag lärt mig under tio års marknadsföring på nätet.

Om du vill lyckas med online annonsering finns inga enkla metoder. Det finns idag mängder av webbplatser som beskriver olika metoder och kombinationer av metoder som exempelvis:

  • SEO - Sökmotoroptimering.
  • Marknadsföring via sociala nätverk som Facebook och Twitter.
  • Artikelmarknadsföring.
  • Publicera dagliga blogginlägg.
  • Köpt annonsering, t ex Google Adwords.

Gemensamt för de flesta metoder är att de antingen kostar dyra pengar eller tar lång tid att sätta i verket. Det kan krävas från några månader upp till flera års arbete innan resultatet visar sig.

Visst, alla de nämnda metoderna fungerar - och fungerar bra! Men om du snabbt vill bygga upp en grundplåt av besökare finns det andra sätt som ger en mer effektiv start - och som dessutom är gratis.

Idén med trafikutbyten är att du byter sidvisningar med andra medlemmar. Du samlar på dig poäng (credits) genom att titta på andras sidor. Krediterna kan du sedan byta mot visningar av din egen sida.

Jag är själv medlem i ett hundratal olika internationella trafikutbyten. Här är sidan med en rankad lista över samtliga:

De bästa internationella trafikutbytena rankade efter 10 års erfarenhet av online annonsering.

Trafikutbytena på sidan ovan är mest gångbara för webbsidor på engelska eller något annat världsspråk. På några av dem (t ex EasyHits4U) kan du även marknadsföra sidor på exempelvis svenska till besökare bosatta i Sverige.

Här finns även några utbyten enbart för sidor på skandinaviska språk.

Hur man får bäst resultat med trafikutbyten är en hel vetenskap. Det finns “hyllmeter” av e-böcker, blogginlägg och webbplatser om detta ämne.

Efter 10 års experimenterande har jag funnit att en kombination av banners (bildannonser) och sidvisningar fungerar bäst. Förutom sidan jag länkar till ovan marknadsför jag 3 - 4 sidor med annonser för andra sidor jag vill värva kunder till.

Mer om hur jag gör detta i nästa del av “Gratis annonsering”


OBS! Använd aldrig trafikutbyten för att marknadsföra sidor som innehåller annonser från Google Adsense. Trafikutbyten strider mot Googles policy för Adsense eftersom den trafik de genererar betecknas som “konstgjord trafik”. Att visa en sådan sida på trafikutbyten kan få dig avstängd och göra att du förlorar din inkomst från Adsense.

lördag 2 februari 2013

Konstsamling ställs ut


“En utställning om samlande, igår, idag och imorgon”.

Idag, lördag, hålls vernissage för utställningen In FidemKalmar konstmuseum. Det som visas är ett urval av Kalmar konstförenings samlingar. Temat är “samlande igår, idag och imorgon”. I samband med utställningen som pågår till den 21 april  hålls även diskussioner och föreläsningar om en samlings funktion, status och betydelse.

fredag 1 februari 2013

Canon Powershot G15


I min jakt på komplementkamera snubblade jag över ett kraftskott som var helt Canon.

Canon Powershot G15 verkar vara en “utmärkt kompromiss” i lågprisklassen med 12 megapixel och 5x optisk zoom.

Trots det låga priset - bara 5 889 kr (rekommenderat listpris) så har modellen både hög bildkvalitet, en bra ljusstyrka på f/1,8-2,8 och en med beröm godkänd optisk sökare.

För det priset och i den kameraklassen är bildkvaliteten ungefär marknadens högsta. Färgbruset är mycket lågt mellan ISO 80 och 400 och enligt testerna återger kameran färger på ett naturligt sätt. Upp till ISO 3200 är man relativt brussäker och autofokusen ska fungera säkert.

Det inbyggda objektivskyddet är ett stort plus. Har tappat räkningen på antalet sådana jag har slarvat bort under årens lopp.

G15 är efterträdare till G12 som jag har bloggat om tidigare.

Summa summarum: Stark köpvarning, men det finns några fler modeller att ta i beaktande.

Källor: Digitalfoto för alla.

torsdag 31 januari 2013

Januaridagbok

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Om resten av årets månader går lika snabbt som januari, hur ska jag då hinna göra allt jag har planerat?

Börjar med att konstatera att Hobbe nu är här på besök allt oftare. Paret som tar hand om honom jobbar samtidigt vissa dagar. Då kommer han tillbaka till sitt tidigare hem, överlycklig och ivrigt kontrollerande att alla hans leksaker ligger där de ska ligga - och att min säng fortfarande är hans bo.

Hälsomässigt ser det något bättre ut för husse. Inget mer tecken på avstötning och alla prover har varit bra vid de senaste kontrollerna. Sist låg Hb-värdet så högt att injektionen med EPO-hormon varannan vecka togs bort. Det tyder på att njuren har återhämtat sig efter avstötningen.

Det var inte så länge sedan som Resonium mot förhöjt kalium och aktivt d-vitamin (Etalpha) också togs bort. Med andra ord fixar njuren numera de flesta av sina uppgifter.

Jobbet på Mora-TV går framåt. I mitten av månaden hade vi redaktionsmöte för att diskutera vilka händelser och evenemang vi ska bevaka och vilka projekt vi ska genomdriva under året.

Det kändes mycket bra. Alla är oerhört entusiastiska och har mängder av kreativa idéer. Alla har ett stort intresse för filmmediet och för de områden vi ska bevaka: sport, nöje, kultur, politik, näringsliv med mera. Ett stort plus är också att vi har olika bakgrund och intresseområden.

Nu när min benprotes har hamnat på plats och daglig träning är möjlig blir det lättare att delta i arbetet på plats. Av praktiska skäl arbetar jag fortfarande mest hemifrån men målet är att träffa alla medarbetare ett par gånger i veckan.

Ser nu fram mot våren då jag förhoppningsvis ska kunna utöka träningen och bli ännu mer rörlig. Stor försiktighet måste dock iakttas eftersom skavsår lätt uppstår på benstumpen. Om det händer måste jag sluta använda protesen. Och då förlängs tiden fram till dess jag kan gå helt obehindrat.

onsdag 30 januari 2013

10% fotografi på Liljevalchs


30 fotografier och 114 målningar har antagits till Liljevalchs vårsalong 2013. Totalt antogs 315 verk.

Lite statistik från Liljevalchs vårsalong som startade den 25 januari och pågår till den 25 mars.

2 183 konstnärer ansökte med över 10 000 verk. 157 konstnärer passerade nålsögat med 315 verk.

Bland uttryckssätten dominerade måleri med 114 verk, 30 verk var fotografier

Mer information om vårsalongen hittar du på den här sidan som bland annat innehåller konstnärernas egna beskrivningar av sina utställda verk.

Källor: Dalarnas Tidningar, Liljevalchs, Tidningen FOTO.

Kamera nr 2 får prio 1


Först och främst en lämplig fickkamera för “diskreta uppdrag”, sedan huvudkameran. Det är smartare cash management och räddar dessutom min fotosommar.

Ny kamerastrategi: Fixa komplementkamera först och fundera vidare på vilken modell av fullformats spegelreflex det blir som huvudkamera.

Anledning: Har närmast panik att komma igång med fotograferingen igen men vill inte investera så mycket pengar i nuläget.

Ja, det är troligt att det blir ny kamera till våren, men det blir en enklare modell. Dock med god bildkvalitet, alla inställningsmöjligheter, fotografering i RAW-format och filmning i full HD.

Extrakameran måste absolut ha optisk sökare av hög kvalitet. Mina ögon klarar inte att upptäcka detaljer på en LCD-skärm. Det blir förstås några tusenlappar dyrare men där måste jag acceptera verkligheten sådan den är.

Det är rätt tid att köpa kompaktkamera. Tuff konkurrens  från kompakta systemkameror har tvingat tillverkarna att utöka kompaktkamerornas möjligheter utan att gå upp för högt i pris.

Fler modeller kommer med alla manuella inställningsmöjligheter. En enkel kamera för under 10 000 kr  behöver inte längre begränsa den kreativa friheten med låst automatik. Billiga nybörjarkameror har blivit lika billiga entusiastkameror. Vad vi bevittnar idag är kompaktkamerans pånyttfödelse.

Under några månaders tid har jag kollat in ett antal nya kameramodeller av denna typ. När beslutet är fattat och köpet klart publicerar jag ett långtidstest här på bloggen.

Därefter är det dags att spana efter en lämplig huvudkamera med utrustning.

Svensk fotografi från Strömholm och framåt


En nyutgiven fotobok med 52 framstående svenska fotografer.

Contemporary Swedish Photography är en nyutgiven fotobok som jag har bloggat några rader om tidigare,, men den förtjänar att omnämnas på nytt.

Boken är utgiven av det nya förlaget Art & Theory som satsar på samtida konst och fotografi. I text och bild beskrivs 52 svenska fotografer med Christer Strömholm som naturlig utgångspunkt.

Förutom texter om och bilder av varje fotograf så finns det ett par essäer om vad som utmärker den svenska fotografin och dess utveckling sedan 1970-talet.

Den här boken vill jag absolut läsa om tiden räcker till!

Källor: Dalarnas Tidningar, Tidningen FOTO.

Hoppfulla vinterbilder


I vissa verk kombineras fotografi, textil och måleri.

Sofie Lewerentz utställning Vinterhopp hade vernissage för en vecka sedan i Avesta biblioteks konsthall. Utställningen består av foto- och textilkonst där naturmotiv dominerar. I några av verken kombineras de tre uttryckssätten fotografi, textil och måleri.

Källor: Dala-Demokraten.

måndag 28 januari 2013

Därför ska du följa den här bloggen via Facebook


Därför att…

  • Tönt…du har ett starkt intresse för foto, film och/eller bildkonst.
  • Kär…du vill ha regelbundna tips om händelser på bildkulturområdet i hela landet, Dalarna och Siljansbygden i synnerhet.
  • E-post…du vill ha dagliga uppdateringar av våra inlägg via Facebook och själv bestämma vad du vill läsa mer om.
  • Kamera…du vill bli en bättre fotograf genom att ta del av våra regelbundet återkommande fototips.
  • Rött hjärta…du vill stödja [VI] genom att dela vår Facebooksida med dina vänner.
  • Dator…du vill veta mer om hur du marknadsför din hemsida eller blogg på Internet.
  • Cool…tusentals andra skäl som av utrymmesskäl inte kan redovisas här.

Klicka på den här länken och sedan på Gilla-knappen för att bli en av oss (33 nu och ständigt växande).

Och med detta sagt vill jag meddela att jag nu tar ett par dagars bloggsemester för att hinna med diverse andra göromål. Vi hörs snart igen!

MVH /Mats

söndag 27 januari 2013

Fototipset #9 - Linjer och vinklar


Läs av motivet som en bok.

Betraktaren “läser” oftast en bild som man läser en bok, dvs uppifrån och ner, från vänster till höger. Därför är det också en kompositionsmässig grundregel att låta linjerna i bilden följa samma riktning.

Minst lika viktigt är då att låta huvudmotivet, det mest intressanta i bilden, genomkorsas av dessa linjer.

När du koncentrerar dig på linjerna i motivet måste du även väga in perspektiv och vinklar. Beroende på var du står i exempelvis ett landskap och vilken brännvidd du väljer, ändras linjernas riktning. Det kan alltså löna sig att inte bara stanna upp och fotografera utan ta dig tid och gå runt motivet för att ta reda på bästa fotovinkeln.

Nya fotokurser


Dags att vidareutvecklas som fotograf?

Då kan det vara värt att kolla vårens nya kurser på Fotografiska. Här finns en hel del att välja på, allt mellan grundkurser och fördjupningskurser samt workshops med många stora namn inom fotovärlden.

Läs mer om Fotografiskas kurser och workshops här.

Källa: Fotografiska.

Målningar speglar avbefolkningen


Det vilar en stämning av halvsovande landsbygd, tristess och avfolkning över scenerna.

Många inspirerande konstutställningar startar runt om i landet i februari och mars. I Kristinehamns konstmuseum ställer Ylva Ceder ut målningar med början den 16 februari.

Ylva Ceders målningar föreställer miljöer som caféer, restauranger och korvkiosker, svagt upplysta och nästan helt folktomma. Det är lätt att associera till en svunnen tid, ungefär 1950-70-talet. Trots detta innehåller målningarna ofta små attribut som skvallrar om att de utspelar sig i vår egen tid.

Det vilar en stämning av halvsovande landsbygd, tristess och avfolkning över de sparsamt belysta scenerna. Utställningen pågår till den 14 april.

Källa: Kristinehamns konstmuseum.

Frilansdominans


Frilansfotografer erövrade 11 av totalt 45 utmärkelser i Pressfotografernas tävling Årets bild.

Nyligen offentliggjordes pristagarna i tävlingen Årets bild. 28 fotografer får ta emot totalt 45 utmärkelser. Av dessa är 11 frilansare på heltid eller deltid.

Frågan är om frilansarnas framgångar i tävlingen är ett resultat av den våg av uppsägningar som drabbat pressfotograferna som yrkesgrupp i samband med nedbantningar och nedläggningar av landets tidningsredaktioner.

Eller är det kanske mest på grund av att yrkesformen frilans ger större utrymme att driva och engagera sig i egna fotoprojekt?

lördag 26 januari 2013

Fotoutställningen som släpper in dig på förbjudet område


I bilderna skymtar uppdelningen mellan dem som har och inte har åtkomstprivilegier.

Nu och fram till den 17 mars visar Hasselblad Center i Göteborg Teryn Simons utställning An American Index Of Hidden And Unfamiliar.

Teryn har rest runt till olika platser där tillträde är förbjudet för den amerikanska allmänheten. Här finns bilder från CIA:s högkvarter, anläggningar för förvaring av kärnavfall, celler för dödsdömda m m.

Idén uppstod efter 11 september-attacken när USA vände all uppmärksamhet mot hotbilder utifrån. Teryn Simon vände blicken och kameran åt motsatt håll. Hon fokuserade mot de hot mot demokratin som finns inbyggda i det amerikanska samhällssystemet.

I bilderna skymtar uppdelningen mellan de som har och inte har åtkomstprivilegier till de hemliga platserna. Dessa platser har hon hittat inom fält som vetenskap, medicin, nöjesindustrin, naturen, religionen och det politiska systemet.

fredag 25 januari 2013

Fototipset #8 - Färgens betydelse för kompositionen


Färg gör skillnad. Den kan komplettera eller ruinera en i övrigt perfekt komposition.

Att lära sig fotografisk komposition är som när du var barn och skulle lära dig cykla.

Först verkade det helt omöjligt att koordinera alla rörelser och samtidigt hålla balansen, men till sist gjorde du allting samtidigt utan att tänka på det.

Något av det svåraste att få in i ryggmärgen vid bildkomposition är kombinationen av områden med olika färg och kontrast i bilden.

Konstigt nog är det inte många fotografer som tänker på färgen som en del av kompositionen. Färgen liksom bara finns där och går inte att göra något åt. Har man tur så blir det rätt.

Lättaste sättet att behärska färg är att lära sig tänka i termer av komplentfärger. Som rött mot grönt, gult mot violett eller blått mot orange. Alltså färgerna på motsatt sida i färgcirkeln.

Komplementfärger skapar lugn och harmoni men samtidigt en kraftfull kontrast i bilden.

Om du inte lyckas hitta komplementfärger i ditt motiv så försök renodla färgen så mycket som möjligt med en enda dominerande färgton. Kontrollera att inga färger konkurrerar med de andra om uppmärksamheten och drar bort blicken från det väsentliga i motivet.

torsdag 24 januari 2013

Makt - Män - Malmö

I februari kommer flera spännande konstutställningar att se fram emot runtom i landet. Den som har vägarna förbi Malmö den 16 februari rekommenderas besöka Moderna museet och Tala Madanis utställning Rip Image.

I Tala Madanis verk ingår måleri och animation. Utställningen Rip Image som startar den 16 februari på Moderna museet i Malmö är hennes största museiutställning hittills.

Tala Madani är född i Iran 1980. Vid 14 års ålder flyttade hon med sin familj till USA. Idag är hon baserad i Los Angeles.

I hennes verk kontrasteras humor och allvar, lek och verklighet, figuration och abstraktion. Ofta handlar det om maktrelationer och mansroller. En blandning av känslor utan givna utgångar.

Rip image visas i Malmö fram till den 14 april och går därefter vidare till Moderna museet i Stockholm.

Fler tips för februari och mars månad kommer inom kort.

onsdag 23 januari 2013

Världens snabbaste systemkamera imponerar inte på mig


För stor kamera för den lilla sensorn och lite för högt pris för en komplementkamera.

Nya Nikon 1 V2 har en Expeed 3A-processor som gör det möjligt att ta upp till 60 bilder per sekund med fast fokuspunkt inställd. Det är världsrekord för systemkameror, men det räckte inte för att få mig fast för modellen.

Vid en första anblick tyckte jag kameran verkade helt perfekt för mina “extrabehov”. Nikon började med kompakta systemkameror för drygt ett år sedan och släppte då föregångaren Nikon I V1

[I föregående inlägg berättas om hur du kan vinna just en Nikon I V1 genom att rösta fram årets bild på Dalarnas Tidningar.]

Sedan dess har antalet pixlar ökat från 10,1 till 14,2 megapixel. Sensormodellen är fortfarande CS, större än i de flesta kompaktkameror men mindre än Micro Four Thirds och APS-C.

Det är just denna lilla sensor som gör mig mest misstänksam, Är inte kameran onödigt stor i förhållande till sensorstorleken på 13,2 x 8,8 mm? Vikten är 287 gram och den tar lika mycket plats som kameror med Micro Four Thirds eller APS-C.

Sedan får jag nog också vara lite snål och titta på priset. Strax över 8 000 kr för en extrakamera känns lite för mycket. Och den når definitivt inte upp till mina minimikrav på en huvudkamera.

Sammanfattningsvis säkert ett bra kameraval för många, men V2 passar inte mina behov.

Välj årets bild och vinn en Nikon 1 V1


Du kan vinna en kompakt systemkamera i lågprisklassen genom att rösta fram årets bild.

Dalarnas Tidningar har utlyst en tävling där du kan vinna en Nikon I V1-kamera till ett värde av 4 500 kr. Allt du behöver göra är att rösta på din favorit i 2012 års bildskörd från tidningsfotograferna.

Varje måna under förra året samlade redaktion i Falun in fotografernas bästa bilder och valde ut månadens bästa bild. Nu vill DT att läsarna ska välja ut årets bild genom att rösta på en av de 12 kandidaterna. Man måste även motivera sitt bildval i det SMS man skickar.

En vinnare dras bland de röstande. Priset består av en inramad vinnarbild samt en Nikon I V1 med 10,1 megapixel, full HD-filmning, utbytbara objektiv, extern blixt, väska och minneskort.

De fotografer som bidragit med bilder är Lars Dafgård, Kjell Jansson, Anna Klintasp, Stina Rapp och Jonatan Svedgård.

Här hittar du mer information om tävlingen.

Källor: Dalarnas Tidningar.

Fototipset #7 - Batteristrejk i vinterkylan


Lite värme kan ge både batterier och stela händer livet åter.

Om du brukar fotografera utomhus vintertid har du utan tvivel råkat ut för batteriproblem en eller annan gång. Batteriernas livslängd förkortas i kyla, men det innebär inte att du behöver övertrassera batterikontot under vintermånaderna.

När ett batteri slutat fungera vid låga temperaturer kan det ändå finnas mycket kraft kvar i det. Det gäller bara att få det varmt igen.

Ta alltid med dig reservbatterier ut. Se till att det finns en varm innerficka på jackan att lägga batteriet i när du har bytt ut det. När de nya batterierna tar slut byter du tillbaka. Du kan då ofta få ut betydligt fler bilder på den kraft som återstår.

Men långt viktigare än att batterierna stoppar för kylan är förstås att du gör det.  För att klara en fotoutflykt när temperaturen kryper under -25 krävs flera klädlager och inte minst bra huvudbonad och handskar.

Det gamla torgförsäljarpatentet fingervantar med avklippta toppar är ingen dålig idé. Då kommer du lätt åt att hantera kamerans reglage. Sätt ett par rejäla tumvantar utanpå som du lätt kan dra av när du ska fotografera.

tisdag 22 januari 2013

Reflexion - Museitrenden som kom av sig


Stort tapp i besöksstatistiken för landets museer under 2012. Katastrofår? Troligen inte, men 2011 var betydligt bättre.

Några tankar angående rapporterna om museernas minskade popularitet som kom vid årsskiftet.

Många museer gick mot strömmen och uppvisade rakt motsatt statistik. Hur förklara det?

Totalt tappade landets museer nästan en halv miljon besökare mellan 2011 och 2012. Men tillbakagången var i många fall en direkt följd av att flera stora utställningar lockade ett stort antal besökare under 2011.

Men den så kallade museitrend som dessa satsningar bidrog till kom av sig under förra året.

Vad som tyder på det är bland annat att det mest var centralmuseerna som tappade medan många regionalmuseer istället fick framåt.

Bland de senare har en del till och med ökat sin statistik rejält. Vårt eget länsmuseum Dalarnas museum ligger i topp med nära +40 000 besök enligt statistik från Riksförbundet Sveriges museer.

Även några av centralmuseerna gick på tvärs. Nordiska museet med +50 000, Östasiatiska museet däremot -160 000 besökare.

Källor: Dala-Demokraten, Dalarnas Tidningar, Riksförbundet Sveriges museer.

Nytt Fotografiska planeras i Malmö


Ett ökande intresse för fotografi i Skandinavien, Europa och internationellt skapar möjligheter att finansiera allt större projekt. Det ser vi bland annat exempel på i Malmö.

Fotografiska i Stockholm har på några få år blivit en jättesuccé som skapat många ringar på vattnet. Nu har ringarna spridit sig till Malmö. Där  planeras byggandet av ett stort fotografiskt centrum med utställningar i världsklass.

Malmös motsvarighet till Fotografiska ska stå klart för invigning i början av 2015.

I Kamera & Bilds nyhetsbrev läser jag att bildbyrån Apelöga står bakom planerna som består av att bygga om det gamla Magasin M1 från 1919 till ett fotografiskt centrum.

Förutom omfattande utställningar som ska locka besökare från hela världen planerar man att inhysa bokhandel, fotobutik, konferensdel och restaurang i byggnaden. Där ska även finnas en verksamhet med uthyrning till företag och personer som arbetar med foto, video eller reklam.

Till planerna hör även samarbete med andra stora fotoscener i bland annat Köpenhamn, Berlin och övriga delar av världen.

Själv tror jag att de nya stora planerna är ett resultat av att teknikutvecklingen på det digitala och mobila området har ökat fotointresset och den fotografiska kreativiteten. Det sker såväl inom kultureliten som hos Sveriges och världens fotoamatörer och ökar förstås möjligheterna att finansiera alltmer omfattande projekt.

Källor: Kamera & Bild.

Abstrakt pionjär revolutionerar konsthistorien


Den svenska konstnärinnan Hilma af Klint var en lika stor eller t o m större abstrakt konstnär än Vasilij Kandinskij och Piet Mondrian. Sannolikt måste konsthistorien skrivas om och en kvinna placeras i topp.

En kommande utställning som kan få stor betydelse är Abstrakt pionjär med målningar av Hilma af Klint som öppnar den 16 februari på Moderna museet i Stockholm. den kan tänkas komma att röra om ordentligt i vår uppfattning om svensk och internationell konsthistoria.

Den presenterar nämligen något så “tabubelagt” som en kvinnlig konstnär med stor betydelse för det abstrakta måleriets utveckling. Det blir en utställning i stort format med 200 målningar och verk på papper. Många av dessa verk har aldrig tidigare visats.

Hilma af Klint (1862-1944) var som utställningens titel anger en pionjär inom den abstrakta konsten. Hon övergav helt det föreställande måleriet redan i början av 1900-talet och började måla abstrakt, ofta i monumentalt format.

I konstnärlig storhet kan hon mäta sig med abstraktionens förgrundsgestalter som Vasilij Kandinskij och Piet Mondrian. Trots detta är hennes verk fortfarande relativt okända. Nu hoppas museet på att kunna etablera en svensk klassiker i det internationella konstlivet. När utställningar tas ner den 26 maj går den vidare till Berlin och sedan vidare på en internationell turné i två års tid.

Hilma af Klint inspirerades av dåtidens andliga strömningar. Hon var övertygad om att högre medvetanden talade genom hennes målningar. I sitt testamente bestämde hon att inget av de abstrakta verken skulle få visas offentligt förrän 20 år efter hennes död. Hon efterlämnade ett stort antal dagböcker och anteckningsböcker. Utställningen baseras på innehållet i dessa.

söndag 20 januari 2013

Fototipset #6 - Håll till höger, Svensson


Den digitala revolutionen har gett högerregeln en helt ny innebörd.

Att “exponera till höger” är ett expertråd som vi ofta fått höra från framstående fotografer. Innebörden klarnar om man studerar sin kameras histogram.

Nästan alla digitalkameror kan visa ett histogram på LCD-skärmen. Histogrammet visar fördelningen av pixlar med olika ljusvärden i bilden, från helt svart på vänster sida till helt vitt på högerkanten.

Att exponera till höger betyder alltså att pressa så mycket som möjligt av pixlarna åt det ljusa hållet så att bilden blir nästan överexponerad.

Det enklaste sättet att skapa en sådan fördelning på histogrammet är att sätta exponeringskompensationen på plus. Och varför ska man då göra det?

Jo, därför att det är lättare att få fram detaljer i högdagrarna än i skuggorna när man senare behandlar bilden i råkonverteraren.

Mycket av informationen försvinner i de mörka områdena medan de ljusa kan innehålla mängder av detaljer som inte blir synliga förrän man drar ner exponeringsreglaget i Adobe Camera RAW eller något annat program för RAW-konvertering.

Tyvärr är det ganska lätt hänt att man går över gränsen åt det ljusa hållet och därmed får utfrätta pixlar som inte kan räddas. En helgardering är att gaffla, dvs att ställa in kameran så att den tar en serie bilder med olika exponeringsinställningar.

Zorn, dalahästar och Larz-Kristerz


Några glimtar av kulturlivet i Dalarna just nu.

Arbetet är på gång med den första boken om Emma Zorn, Peter Johansson skjuter på dalahästar, Larz-Kristerz gitarrist visar fototalang, en lokal konstprofil hyllas med en minnesutställning och skulptören bakom många offentliga verk i Dalarna ställer ut.

  • Åtskilliga böcker har genom årens lopp skrivits om Anders Zorn. I dagarna gör Birgitta Sandström, tidigare chef på Zornmuseet, den sista finputsningen av manuset till den första boken om hans hustru Emma. Boken utkommer under 2014.
  • Peter Johanssons utställning Johansson vs. Zorn på Zornmuseet ingår i ett flerdelat konstprojekt. De andra delarna är utställningsboken, rikt illustrerad med fotografier där konstnären poserar i bland annat Zorngården, samt en utställning som nyligen hade vernissage på Rönnells antikvariat i Stockholm. Där visades en serie grafiska blad med dalahästar som besökarna fick skjuta prick på med luftgevär.
  • Peter Larsson är gitarrist och sångare i det populära dansbandet Larz-Kristerz. Vad många anat är att han dessutom har ett starkt intresse för fotografi. Nu visar för första gången sina bilder offentligt i en utställning i Älvdalens bibliotek. Mest är det bilder på människor och då bland andra lokalt kända musiker. I några av bilderna skymtar också hans intresse för 50- och 60-talsvintage.
  • Galleri Grönland i Malungs centrum visar under två veckor en minnesutställning med teckningar och målningar av Malungsprofilen Staffan Helje (1952-2011). Förutom tavlorna skapade han även poesi och var aktiv i Malungs konstförening under lång tid. Han är representerad på bland annat Dalarnas museum och Statens kulturråd.
  • I konsthallen på Dalarnas museum visas utställningen Silent space med måleri, skulptur och film av Nina Wedberg Thulin. Det är en utställning med meditativ prägel där varje verk har getts gott utrymme och kompletterar varandra samtidigt som de är fristående. Utställningen pågår till den 10 mars.
  • Mats Lodén är konstnären bakom flera offentliga verk varav många står längs riksväg 70 i bland annat Djurås, Insjön och vid Spjutmosjön i Älvdalens kommun. Fram till den 16 februari visas hans utställning Djupet i ögonvrån på Kulturhörnan i Säters bibliotek. Som titeln antyder handlar det om att se saker ur en annan vinkel. De utställda verken är skulpturer i olika material och grafiska blad som avbildar några av hans offentliga utsmyckningar.

Fototipset #5 - Några tankar om musik- och konsertfoto


Zooma inte bara in på artisterna. Zooma ut desto oftare. Och vänta med att kolla bilderna till efter konserten.

Du har säkert som jag sett många konsertbilder med en sångare och en mikrofon i centrum och inga övriga detaljer från scenen. Förvisso kan sångaren vara karismatisk och uttrycksfull och lämpa sig väl för den sortens porträtt, men visst blir det tråkigt i längden.

Att zooma ut och fånga lite mer av händelserna på scenen kan ge betydligt mer spännande bilder. Men då bir det genast lite svårare.

Om avsikten är att fånga de oväntade händelserna och artisternas sekundsnabba rörelser måste man skärpa uppmärksamheten till max. Det är inte så lätt om man försöker njuta av musiken samtidigt.

Digitalkamerans möjlighet att omedelbart granska bilden på LCD-skärmen har både för- och nackdelar. Om du någonsin har missat en toppbild genom att stå och “chimpa” på konserter så är du inte ensam om det.

lördag 19 januari 2013

Experiment med ljuskällor

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Ett abstrakt experiment med två glödlampor, en blixt och en datorskärm.

Häromdagen experimenterade jag med olika ljuskällor och skuggor reflekterade i en släckt datorskärm. Tog en bild med blixt rakt in i skärmen från ett par meters avstånd och en bild med två glödlampor av olika storlek.

I råkonverteraren förstärkte jag sedan färgerna i respektive bild genom att dra färgtemperaturen åt olika håll. Därefter sammanfogades de båda bilderna i varsitt lager med blandningsläget Strålljus. Slutligen applicerades filtret Sfär med full konvex effekt för att ge det blå en mer tredimensionell form.

torsdag 17 januari 2013

En sitcom från 1977


En blågul Helan & Halvan med Magnus & Brasse. Någon som minns?

Har tidigare lovat gå igenom den hittills osedda delen av min DVD-samling. Mest består skivhögen av gamla filmer och tv-serier som av ett eller annat skäl fastnat i mitt minne.

Tiden är en ändlig resurs och ännu återstår ett 50-tal filmer att beskåda. Det kommer att bli några rader om var och en av dem mellan varven.

Min vana trogen börjar jag ganska lugnt med en humorserie från 1977, en buskisliknande situationskomedi med Magnus Härenstam och Brasse Brännström i huvudrollerna.

Tro det eller ej, men Skyll inte på mig! lockar fortfarande till skratt, även om de senaste 20 årens paradigmskifte inom svensk humor har förpassat genren till bonniga lådan. Kanske är det just avsaknaden av slagfärdig ironi och allvarlig underton som känns så befriande, kanske är jag bara hopplöst nostalgisk.

Det är ganska mycket Helan och Halvan över denna produktion signerad Bo Hermansson. Magnus och Brasse spelar två ungkarlar som bor tillsammans. Brasse är den som tar det mesta med en klackspark och oftast strular till saker och ting, Magnus är den ordningsamma finsmakaren som försöker ställa allt till rätta.

De är båda på gränsen till att hamna på glasberget men är aldrig sena att ta sina chanser hos det motsatta könet. Det leder till mängder av förväxlingar, inte minst när de nya grannarna visar sig vara två attraktiva unga damer. Eller när de lyckats skrämma bort sitt damsällskap för kvällen och smider planer för att bli omhändertagna av varsin polistjej.

Manusförfattarna Galton och Alan Simpson stod även bakom klassiska humorsuccéer som Albert och Herbert och Fleksnes fataliteter. Det finns en hel del tydliga paralleller där emellan.

Komplementkamera eller inte?


Funderingarna på ett förestående kameraköp går vidare. Blir det någonsin ett beslut i frågan?

Mitt stora behov av kreativitet, pedantiska kvalitetskrav och synproblem fordrar en fullformats systemkamera med bra sökare. Men det finns ju även tillfällen när fotografering inte är huvudmålet med en utflykt men man ändå vill stå beredd att fånga händelser på bild eller video.

Det är anledningen till att jag har tankar på att även skaffa en extrakamera för fickan. Kraven är motstridiga: Så hög bildkvalitet som möjligt (i varje fall möjlighet att fota i RAW) och så lågt pris som möjligt. Investeringen får inte framtvinga en kompromiss med systemkamerans kvalitet.

Det kommer hela tiden nya kompaktkameror. Positivt är att priserna sjunker även för hyfsat bra kameror. Två exempel på det är Fujifilms nya modeller X100S och X20. Den förstnämnda har en APS-C-sensor på 16 miljoner pixlar. På den andra är sensorn 2/3 tum med 12 miljoner pixlar.

På båda modellerna har man tagit bort det optiska lågpassfiltret för att få skarpare bilder.

Jag har tidigare sneglat på Fujifilm X100, föregångare till X100S och X10, något liknande X20. Prisskillnaden mellan de båda kamerorna är ganska stor, närmare bestämt är X100S dubbelt så dyr som X20.

Det man betalar extra för är förstås fler pixlar, större snabbhet och smarthet. Något av det första som prisats i testerna är den manuella fokuseringen. Det låter bra, speciellt när man ska spela in video och inte kan lita på autofokusen.

Säkert betalar man också en hel del extra för den läckra retrodesignen. Tyvärr fäster jag ingen större betydelse vid snygg kameradesign. Det är inte en prydnad för hyllan jag är ute efter.

Det tål att tänkas på. Än är inte sista ordet sagt om min framtida kamerautrustning. Endast en sak är säker, jag har inte råd att misslyckas med kameravalet.

onsdag 16 januari 2013

Fototipset #4 - Lär dig reglerna och bryt mot dem!


Att bryta mot regler är helt OK - när du har lärt dig dem.

De flesta fotografer har säkert hört talas om tredjedelsregeln. Det är en enklare version av det komplicerad geometriska förhållande som kallas det gyllene snittet.

När du använder dig av tredjedelsregeln tänker du dig bildytan indelad i nio lika stora fält genom att du drar två vågräta och två lodräta streck över bilden.

Starkast komposition uppnår du genom att placera bildens viktigaste detaljer i linjernas skärningspunkter.

En del kameror har inbyggda rutnät i sökaren för att hjälpa dig komponera enligt tredjedelsregeln. Samma rutnät kan även hjälpa dig få lodräta och vågräta linjer rätt från början, utan att behöva räta upp dem i Photoshop efteråt (och därmed förlora pixlar genom den nödvändiga beskärningen efteråt - eller sitta halva dagen och klona in bildelement för att fylla den tomma delen av den roterade bildytan).

Som de flesta andra kompositionsregler så är tredjedelsregeln bara ett stöd för tanken. Träna dig därför i att följa regeln och bryt sedan mot den om du känner att din bild blir bättre då.

Det finns inga universella fotoregler. Det finns alltid motiv som vinner på en mer rebellisk komposition.

måndag 14 januari 2013

Inspirationskällor från A till Ö


Vad inspirerar dig i ditt bildskapande? Här är listan över vad som inspirerar mig och var jag söker de stimuli som sätter fart på mitt skapande.

Inspiration, motivation och kreativitet. Om man kollar Wikipedia förstår man att det finns en väsentlig betydelseskillnad mellan de tre orden. Tyvärr förväxlas de ofta med varandra vilket skapar förvirring.

Man kan knappast läsa en intervju med en framstående fotograf utan att få reda på var vederbörande hämtar sin inspiration.

Ofta svarar de med andra fotografers namn, ibland med konstnärers, fotoböcker och annan litteratur eller människor och platser i deras omgivning.

Naturen torde vara den vanligaste inspirationskällan för alla som skapar bilder. Men något så enkelt och ofta förbisett som vardagens händelser och miljöer kan också sätta fart på kreativiteten.

För egen del suger jag åt mig inspiration som en dammsugare och sållar oftast i efterhand. För att få ordning på mina tankar runt ämnet har jag sammanställt en lista över mina vanligaste inspirationskällor:

  1. Fotoböcker

    Kan inte direkt påstå att jag samlar på fotoböcker, men ibland köper jag på mig en del intressanta titlar. Och det har med tiden resulterat i en liten samling omfattande ett 30-tal böcker.

    Fotoböcker är en vilsam inspirationskälla som skänker gott om möjligheter att fundera kring bilders kvalitet och innehåll. Böckerna bygger ofta på fotografiska projekt och idéer som kan inspirera dig till (eller avskräcka dig från) att utföra egna liknande satsningar.

  2. Fotoklubben

    Att vara medlem i en fotoklubb eller fotografisk förening ger dig möjlighet att träffa andra fotografer, ta del av deras bilder och pågående projekt.

    Om klubben anordnar bilddiskussioner regelbundet är det en guldgruva att ösa ur. Dels får du nya insikter när dina bilder blir bedömda. Dels får du bedöma andras bilder och träna dig i att identifiera skillnaden mellan en bra och en dålig bild. Vilket stegvis formar och utvecklar din egen bildsyn och personliga fotostil.

  3. Fototidningar

    1978 köpte jag min första fototidning. Från 1980 och framåt har jag prenumererat på olika tidskrifter om fotografi. Idag liknar mitt tidskriftsförråd närmast ett statligt arkiv, dock utan tillstymmelse till ordning.

    Fototidningar har alltså varit en betydelsefull inspirationskälla under alla år. De har gett mig möjligheten att studera fotografier av hög kvalitet och lära mig mer av duktiga fotografer.

    Under de senaste 10-15 åren har nya fotografiska tidskrifter poppat upp som svampar ur jorden. De har blivit allt dyrbarare och exklusivare. Men än idag står sig den gamla trotjänaren Tidningen FOTO bäst i konkurrensen. Dess fotojournalistik och djuplodande intervjuer med fotografer, bildvisningar och professionella tips är av högsta klass.

  4. Fotoutställningar

    Det är något speciellt med att ta del av utskrivna och välhängda fotografier i stort format. Du må ha en enorm välkalibrerad datorskärm och snabb internetuppkoppling hemma, men det slår inte den påtagliga känslan av att betrakta resultatet av ett fullständigt genomfört fotografiskt hantverk.

    Jag besöker gärna alla pågående fotoutställningar i närheten av där jag bor. Försöker också planera resor och utflykter efter aktuella utställningar.

  5. Internet

    Man behöver inte surfa omkring särskilt länge innan man hittar fram till någon fotografs webbplats, onlinealbum eller fotoblogg. Visst finns det åtskilligt halvbra amatörmaterial på nätet, men också mycket fotografi av hög kvalitet att studera och lära sig mer av.

    Här gäller som för allt annat inspirationsmaterial att betrakta det med öppna sinnen och kritisk blick. Utgå från de känslor bilden väcker hos dig och försök komma underfund med varför du uppfattar bilden som bra eller dålig. Ta reda på eller försök gissa vilken teknik fotografen har använt och vilka tankar som ligger bakom bilden. Vad är det som fotografen vill berätta?

  6. Konstböcker

    I början av 2000-talet var jag flitig samlare  av konstböcker, alltså böcker där kända och mindre kända konstnärers verk fanns återgivna. Jag lade ett flertal böcker om Anders Zorn, Edvard Munch, Henri Matisse m fl till min samling.

    Nu samlar jag inte gärna på mig fler böcker på grund av en förestående flytt till en bostad med mindre utrymme. Men min lilla boksamling skänker mig fortfarande stor glädje.

    När man fotograferar kan man få svar på många frågor om ljusets färg och karaktär genom att ta del av konstnärens tolkning därav. Dessutom får man en känsla för komposition genom att studera hur konstnären har disponerat sin bildyta.

    Inte minst om du fotograferar stilleben i din hemmastudio kan jag rekommendera ett besök på biblioteket eller bokhandeln. Titta efter de gamla holländska mästarna eller besök en utställning och köp utställningskatalogen eller boken som ofta säljs där för att studera den hemma i lugn och ro.

  7. Konstutställningar

    Varför skulle en fotograf besöka en utställning med måleri eller skulptur? Jo, bland annat för att upptäcka släktskapet mellan dessa båda konstyttringar. Det finns flera likheter mellan hur en fotograf och en målare tänker. Dit hör inte minst studiet av ljusets karaktär och hur det faller in i bilden.

  8. Lokaltidningar

    Jag läser ofta lokaltidningen för att få uppslag till små fotoutflykter eller projekt. En noggrann genomläsning av dagens tidning kan räcka för att få tio eller fler idéer om vad du kan rikta kameran mot i din närhet. Klipp ur artiklar som väcker ditt intresse och samla dem i en inspirationsmapp.

  9. Människor

    Dessa säregna däggdjur är ofta skygga och gömmer sig för fotografen. De är svåra att dressera och regissera och stiftar dessutom lagar mot spontanfotografering utan benäget tillstånd.

    Inte minst forna tiders framstående gatufotografer som Christer Strömholm och Henri Cartier-Bresson inspirerar mig mycket, men det är som sagt inte lätt nu för tiden att ta spontana bilder på människor. Det medges få tillfällen till övning i denna färdighet.

    Smygfotografering med mobilkameror, Internetpublicering av bilder där människor förekommer i kränkande situationer, hänsynslös satirisk eller hatisk bildmanipulation, etc, har tyvärr begränsat möjligheterna även för seriösa fotografer. Det är bara att beklaga.

    För visst är det den spontana bilden som berättar mest om människans personlighet, vardag och levnadsvillkor. Man kan aldrig arrangera en bild som ger samma helhetsintryck.

    Man kan öva sig i att lyfta fram en individs särdrag i bild genom porträttfotografering och flitigt studium av människor i omgivningen. Så länge man inte stirrar så mycket att det slutar i tingsrätten förstås. Fotoförbud borde kanske även omfatta voyeurer med fotografiskt minne.

  10. Människors landskap

    De landskap som formats av människor erbjuder många lockande miljöer att fotografera i, både i stort och smått.

    Bilder av kända monument och byggnader lockar mig inte i någon större utsträckning. Då kan man lika gärna köpa ett vykort att lägga till samlingen.

    Nej, då är det betydligt mer spännande att gå på upptäcktsfärd i lite mer kaotiska och ostädade områden. En byggarbetsplats eller ett rivningsområde, ett ödehus eller en nedlagd och övergiven industrilokal. Många fotografer älskar att vistas i stadsmiljö, men glöm inte de små orternas charm. Jord- och skogsbrukets spår i markerna, etc.

  11. Naturen

    Torde vara den vanligaste inspirationskällan hos fotografer över hela världen. Jag ska för en gångs skull sälla mig till mängden och erkänna att naturen även sätter fart på min skaparlust. Men begreppet natur omfattar så mycket att den kan delas upp i tusentals beståndsdelar som var och en är en inspirationskälla för sig.

    Vilda djur, fåglar, insekter, vackra landskap och inte minst människor som vistas i naturen inspirerar alla på sitt speciella sätt till fotografisk kreativitet.

söndag 13 januari 2013

Två aktuella boksläpp från Mora


Mora lasarett
och Zornmuseet har det gemensamt att de just nu bildar bakgrund till två intressanta bokutgivningar.

En nyutgiven bok jag funderar på att köpa är Mora lasarett 100 år med text av Ulf Hållmarker och många intressanta bilder från lasarettets historia.

Historiska bilder

Mora lasarett byggdes 1912, i en tid då låg levnadsstandard, härjande epidemier och begränsade medicinska kunskaper gjorde det nödvändigt. Mora sjukstuga byggd 1862 räckte inte till för att hantera problemen. En landstingskommitté utsedd 1907 valde ut den plats där lasarettet står än idag.

Det är bara en liten del av den omfattande historia som beskrivs i boken. Där finns också gruppfoton på huvuddelen av nuvarande personalstyrka och fotografier av gamla recept, räkningar, medicinsk utrustning och kända läkare. Till de senare hör bland annat Sven-Ivar Seldinger, radiologen som blev blev mycket uppmärksammad internationellt för sin metod att kontraströntga blodkärl.

Antalet tryckta exemplar av boken är begränsat men jag hoppas hinna komma över ett av dem på Mora bokhandel eller via lasarettet.

Johansson vs Zorn i bokform

Boken från Peter Johanssons utställning på Zornmuseet Johansson vs Zorn släpptes nyligen i Stockholm på Rönnells antikvariat. Den rikt illustrerade boken har försetts med texter av Sinziana Ravini, Per Svensson och Klas Östergren med fotografier av Matti Östling.

Den utmanande utställningen har lockat många besökare från när och fjärran, med en topp under jul- och nyårshelgerna.

Som sig  bör i konstens värld har det varit blandade reaktioner på den annorlunda utställningen. Många besökare har uppskattat de ibland lätt chockerande inslagen. Andra är mer lagda åt det traditionella hållet och föredrar Anders Zorns konst.

Dalarnas museum ökade mest

Medan vi är inne på museer kan nämnas att Riksförbundet Sveriges museer har gjort en statistisk sammanställning av besökssiffrorna för förra året. Den visar bland annat att de regionala museerna ökat i popularitet på bekostnad av centralmuseerna.

I topp bland länsmuseerna låg Dalarnas museum som under 2012 hade 169 539 besök. En ökning med drygt 40 000 besökare sedan 2011. Vågar man gissa att Hagströmsutställningen hade ett finger med i spelet där?

Källor: Dalabygden, Dalarnas Tidningar, Mora lasarett, Rönnells antikvariat, Zornmuseet.

Fototipset #3 - Porträtt i miljö


Bakgrundsmiljön kan ge en fullständigare bild av modellens personlighet
.

Visst kan ett porträtt rakt på där en människas ansikte uppfyller större delen av bildytan bli en fullträff, men det sammanlagda bildmaterialet kan bli ännu mer intressant om du dessutom kompletterar med miljöporträtt.

En intressant bakgrund ger en mer fullständig bildberättelse. Bakgrunden och miljön runt omkring personen kan berätta något ytterligare om hans eller hennes personliga egenskaper.

Den porträtterades arbetsplats kan utgöra det perfekta valet av miljö och visa mycket av vem personen är. Om det går snabbt undan på arbetsplatsen eller fysiskt arbete med många olika moment bedrivs där kanske du måste spendera lie tid där innan du börjar fotografera för att skaffa dig en överblick över rutinerna.

Om det handlar om ett snabbt jobb även för din del är det klokt att utnyttja automatiken så mycket du kan utan att det hämmar din konstnärliga frihet för mycket. Detta för att slippa slösa tid på att mixtra med kameran.

Ljusstarkt objektiv och stor bländaröppning kan vara praktiskt om fotograferingen sker i dåligt ljus, men då riskerar du att fördärva den viktiga bakgrunden genom att skärpedjupet minskar och fokus hamnar på huvudmotivet. Då kan det vara klokt att använda bländarförval, välja en mindre bländaröppning och istället ställa in auto-ISO (se förra fototipset) eller manuellt ställa in ett högre ISO för att minska slutartiden så att du kan hålla kameran stadigt (eller ta med stativet). Men tänk då på att personer i bakgrunden kanske rör sig under exponeringen och blir oskarpa (om det inte är just den effekten du eftersträvar förstås).

lördag 12 januari 2013

Snabbtips för filmintresserade - Världspremiär om en vecka

En världspremiär väl värd att gå på för dig som gillar konstfilm.

Söndag den 20 januari hålls världspremiär på Fotografiska i Stockholm för Sarah Moons film 5 To 5.

Premiären är endast öppen för medlemmar i Fotografiska familjen men du kan bli medlem på plats.

Sarah Moon är en framgångsrik filmskapare, fotograf och konstnär. Senast hennes verk visades på Fotografiska var för två år sedan då utställningen 12345 väckte stor uppmärksamhet. Nu kommer hon att vara närvarande vid premiären.

Filmen 5 To 5 är 45 minuter lång och handlar om en kvinna som går in i ett övergivet hus lockad av trumpettoner. Där inne träffar hon husets gamle vresige ägare som visar sig vara en sångaridol från 1970-talet.

Antalet platser är begränsade så det gäller att vara där i tid.

Fototipset #2 - Överväg automatisk ISO

Normalt sett är jag obstinat motståndare till användning till helautomatiska inställningar. Men tekniska förbättringar har gjort det lite mindre tabu med vissa autofunktioner.

För bara några år sedan var bildbrus vid höga ISO-värden ett betydligt större problem än det är idag. De nya digitala systemkameramodellerna bygger på ny teknik som hanterar problemet mycket bättre. Därför börjar jag sakta men säkert anta en mer liberal attityd till automatisk ISO-inställning.

Auto-ISO kan vara användbart i många sammanhang, t ex i miljöer med blandat eller skiftande ljus när snabbheten måste prioriteras högre än bildkvaliteten.

Ibland kan ju möjligheten att fånga ett motiv i rätt sekund vara viktigare än att kvaliteten blir perfekt.

Auto-ISO innebär att kameran automatiskt väljer lägsta möjliga ISO-tal för de ljusförhållanden den mäter upp. Kameran ökar ISO-värdet om det plötsligt skulle bli mörkare eller minskar det när ljuset återvänder.

På många kameramodeller bestämmer du själv vilket ISO-värde som ska vara det högsta som automatiken kan välja.

På mer avancerade kameror kan du dessutom ställa in autofunktionen så att den börjar arbeta vid en viss slutartid. Om du fotograferar på fri hand kan det vara klokt att välja den längsta tid på vilken du kan hålla kameran stilla, t ex 1/60 sekund.

På den analoga tiden kunde man uppskatta denna slutartid genom att placera kamerans brännvidd i nämnaren. Alltså 1/80 s med en brännvidd på 80 mm. Nu för tiden skulle den regeln endast fungera med fullformatssensor eftersom brännvidden och bildrutans diagonal står i förhållande till varandra.

Om du använder blixt så fungerar inte auto-ISO. Om motivets ljushet övergår en viss gräns så kan automatisk ISO förvärra överexponeringen. Du får i så fall vara uppmärksam på det och ställa in ISO på ett lägre värde om det skulle inträffa.

fredag 11 januari 2013

Hård träning ingår i filmprojekt

“Vänskap uppstår mellan norrländsk enstöring och curlad stureplansbrat” i Vasaloppsspåret. Det är en kort sammanfattning av handlingen i en kommande långfilm som spelas in 2014. Men de hårda förberedelserna är igång redan nu.

De båda filmskaparna Filip Hammarström och Eric Widerdal planerar att spela in en långfilm där handlingen kretsar kring Vasaloppet.

Inspelningen ska ske under Vasaloppet 2014 men det två man starka filmteamet förbereder sig genom att träna inför och åka Vasaloppet redan i år.

Målet är att deras sammanlagda tid ska vara högst 15 timmar. Träningen och genomförandet av loppet sker för att de båda filmarna och huvudrollsinnehavarna ska göra ett trovärdigt intryck som skidåkare.

Via Mora-tv kan du ta del av det senaste om filmprojektet Gustav I i text och videoklipp.

Här visas bland annat hur Eric och Filip träffar skidlegenden Thomas Wassberg i Bruksvallarna och får sin första skidlektion efter att inte har stått på skidor på 10 år.

De får även en lektion av 1999 års Vasaloppsvinnare Staffan Larsson, besöker Grönklitt och Mora och lär sig den avgörande tekniken om hur man lägger vikten när man tar sig fram skidledes.

Källor: Dalarnas Tidningar, Mora-TV.

Rebootad filmsatsning

Det blir betydligt mer filmsnack på [VI] under 2013. Så mycket kan jag lova.

Vi är fortfarande bara i början av 2013 som förhoppningsvis ska bli ett spännande kulturår. Ett av de strån som [VI] vill dra till kulturstacken är att blogga mer om film.

Under 2012 började jag försiktigt recensera film. Såhär i början har jag mest fokuserat på gamla filmer som blivit klassiker för mig. Min filmsmak är ganska bred men rör sig mestadels kring kriminalthrillers, sjuk komedi och skräck.

Det finns en del statistik som tyder på att filmintresset ökar i Sverige. Inte minst SF Bios besökssiffror från juldagen och annandag jul tyder på detta. Hela 171 358 personer gick på bio under dessa två dagar.

Redan förra året var antalet julbesökare uppe i 169 299.

Det var minst 15 år sedan siffrorna var så höga. Kanske längre sedan eftersom äldre statistik inte finns i SFs datasystem.

Hobbit, Sune i Grekland, Berättelsen om Pi och Mammas pojkar toppade julstatistiken. Nu är vi snart inne i årets galasäsong och bioutbudet toppas av favoriterna inför Oscarsgalan. Inför Guldbaggegalan som sänds i SVT den 21 januari, är Call girl storfavorit med 11 nomineringar av 19 möjliga.

Johannes Brost är nominerad till Bästa manliga huvudroll för sin insats som Janne i Axel Petersons Avalon. Priset för Bästa kvinnliga skådespelare kan förväntas gå till Nerimina Lukac för rollen i Äta, sova, dö.

Jag hoppas få möjlighet att se flera av dessa nya filmer men i först hand betar jag av min hittills osedda DVD-hög. Där ligger nu ett 50-tal skivor och samlar damm i väntan på att jag ska få tid över.

Jag tror på ett givande filmår och satsar på att försöka hänga med i svängarna. Mina tidigare försök att dyka in i filmvärlden stupade dessvärre på tidsbrist. Men nu känner jag mig betydligt mer laddad.

Källor: Expressen, Dala-Demokraten, Dalarnas Tidningar, TT Spektra.

torsdag 10 januari 2013

Fototipset #1 - Landskap i lager

Härmed startar en ny serie inlägg på [VI] med små korta tips för fotografer.

Målet är att publicera minst 200 fototips per år i fortsättningen och på sikt sammanställa dem i en e-bok för nedladdning. Har även tankar om att utveckla vissa av tipsen till fotoartiklar och ladda upp dem till olika artikeldatabaser på nätet. Allt för att locka fler besökare till [VI].

Här kommer det första tipset: Landskap i lager

Bilddjupet avgör ofta kvaliteten i en landskapsbild. Man kan skapa djup i bilden genom att tänka på förgrund, mellanparti (inte “mellangrund” som det ibland felaktigt benämns till och med i välrenommerade fototidskrifter) och bakgrund.

Men ännu bättre blir det om dessa tre bilddelar indelas i fler lager. Flera av naturens element kan skapa lager i en landskapsbild som ytterligare förstärker känslan av djup. Dit hör till exempel dimma, en molnbank, bergskedjor, snötäckta toppar, skogsbryn, åkrar eller bebyggelse.

När ljuset faller på ett speciellt sätt kan det ofta dela upp ett enhetligt område  flera lager. Spana efter den effekten när du är ute i naturen.

tisdag 8 januari 2013

Från David LaChapelle till Le Corbusier (utställningar i januari)

För dig som vill njuta av god fotografi och konst. Här är tipsen för årets första månad.

Under 2013 satsar [visuell inspiration] på utökad bevakning av konst, film och fotohändelser i Dalarna och hela landet med mängder av evenemangstips och inspiration för bildskapare. Här är något av vad som händer i riket i januari månad.

Brinnande skönhet

Fram till den 3 mars visar Fotografiska i Stockholm utställningen Burning Beauty av fotografen David LaChapelle. Det är hans hittills största utställning som omfattar över 250 bilder från hela hans 30-åriga karriär.

David LaChapelle, född 1963, fyller sina modebilder med erotik, humor och ironi. På Aftonbladets nyhetsportal finns en artikel om utställningen och ett bildspel med fotografens bilder. Läs även Svenska Dagbladets artikel.

Strömholm på turné

Nu börjar utställningen CHR med Christer Strömholms bilder att turnera. Den 19 januari öppnar den på C/O Berlin i Tyskland. Utställningen har curerats och producerats av Fotografiska i Stockholm.

Årets fotobok 2012

Som samlare av fotoböcker gäller många gånger att vara ute i god tid. Boken City Diary av den svenska fotografen Anders Petersen är exempelvis redan slutsåld. Boken blev förra året utsedd till Årets fotobok vid eventet Paris Photo.

Besöksrekord i Malmö

Moderna museet i Stockholm och Malmö har mycket spännande att bjuda på under året. I möjligaste mån kommer jag att försöka skriva några rader om alla utställningar som är på gång. Givetvis vill jag gärna besöka museet men det beror på omständigheterna kring mitt handikapp.

Moderna museet i Malmö slogs besöksrekordet under 2012. Sammanlagt tangerar de båda museerna i Stockholm och Malmö 600 000-gränsen.

I Stockholm har museet ordnat och deltagit i ett hundratal upplevelseinriktade aktiviteter som blivit mycket populära. En av höjdpunkterna under året var Stockholm Music & Arts där museet erbjöd festivalbesökarna fri entré.

Bilder från året på Moderna finns bland annat på museets Facebooksida och Instagramblogg.

“Hemligt laboratorium” öppnas

Med början den 19 januari visar Moderna museet i Stockholm utställningen Moment - Le Corbusiers hemliga laboratorium.

Le Corbusier betraktas som 1900-talets mest betydelsefulla arkitekt, men hela hans omfattande konstnärskap har aldrig tidigare belysts i en utställning i Nordeuropa.

De 200 verken omfattar bland annat målningar, landskapsteckningar, stilleben, porträtt, skulpturer, textila verk, möbler, arkitektritningar, byggnads- och stadsplanemodeller, böcker och fotografier. I centrum står hans målarateljé, det “hemliga laboratoriet”. Utställningen visas fram till den 18 april.

Källor: Aftonbladet, Fotografiska, Moderna museet, Tidningen FOTO, Svenska Dagbladet.

Nikon D600 - En prisvärd fullformatare

I mitt sökande efter en bra systemkamera att byta till snubblade jag över nya Nikon D600 och föll redan i farstun.


Bilden lånad av dustinhome.se

Runt 20 000 kr. Det är snudd på rekordbilligt för en fullformatskamera, dvs en kamera med sensorformatet 24 x 36 mm (motsvarande småbildsformat för film).

Jag drar gärna köpbeslut i långbänk, inte så mycket av snålhet som av pedanteri. Jag vill ha högsta möjliga kvalitet för mina surt hopsparade slantar.

Men nu känns det som jag är på rätt spår. Nikon D600 har både en ljusstark sökare som visar 100% av motivet och ger bra kontakt med det (nödvändigt för min syn),  riktigt god bildkvalitet och stor frihet i inställningar och kreativa möjligheter.

Ingen budgetmodell

Upplösningen är 24 miljoner pixlar och priset inklusive ett bra allroundobjektiv ligger på cirka 20 000 kr. Bara kamerahuset kostar i dagsläget runt 14 000 kr.

Även det är förstås mycket pengar för de flesta, men då ska man tänka på att fullformataren Canon EOS 1D när den släpptes betingade ett pris av cirka 100 000 kr (och den hade bara hälften så hög upplösning som Nikon D600).

Trots det relativt låga priset så är det inte fråga om någon budgetkamera. Nu för tiden är det ju inte finesserna utan bildkvaliteten som kostar. Här tycker jag det blir rejält mycket pixlar för pengarna. Det gör helt klart D600 till en “nästan-proffskamera” för hobbyfotografer.

Bra sökare ett måste

För mig är sökarens höga kvalitet kanske det viktigaste köpargumentet. Eftersom jag försöker skapa bilder med konstnärlig kvalitet är kompositionen en nyckelfaktor. Synnedsättningen gör optisk sökare med 100% täckning till ett minimikrav. Enbart live view fungerar inte alls för mig. Så jag låter mig sällan imponeras av de nya superkompakta systemkamerorna även om jag inser deras hanteringsmässiga fördelar.

Nikon D600 är i princip så kompakt som en kamera med fullgod sökare kan vara. Trots detta säger recensionerna at den har någorlunda bra ergonomi och greppvänlighet. Vikten är 850 gram. Lyckligtvis är jag utrustad med ganska små händer vilket förstås gör hanteringen av en liten kamera något enklare.

Tidningen FOTO:s tekniske redaktör fick problem med avtrycket och råkade flera gånger trycka av bilder när avsikten var att fokusera. Jag lever idag med exakt samma problem på min Olympus PEN EP-1 från 2009, men har vant mig vid det.

Biofilmskvalitet med skärpeproblem

Videoinspelningen är även den viktig att ta i beaktande. Men här kanske jag får sänka kraven en smula av ekonomiska skäl. Visserligen säger testerna att kamerans videoläge har god kvalitet men vad gäller skärpan finns en del övrigt att önska.

Dock tror jag det går att komma runt problemet genom att alltid fokusera manuellt när man filmar. Och eftersom det handlar om fullformat bör kvaliteten hamna ganska nära biofilm vid lite längre brännvidder om man fokuserar noggrant. Bokeh-effekten i filmens värld är ett kvalitetsmärke som man sällan ser i amatörvideor men desto oftare på filmduken.

Ett plus är att man kommer åt inställningarna för slutartid oh ISO-känslighet under inspelningen i manuellt läge. Myntets baksida är att bländaren måste väljas i förväg. Vid filmning är man hänvisad till live view och tyvärr uppvisar D600 inga optimala lösningar för LCD-skärmens hantering.

Bilden kan förstoras för noggrann fokusinställning men visningen är trögflytande och sannolikt inte helt perfekt när man som undertecknad är synskadad. Här har Canon lyckats betydligt bättre på flera av sina modeller.

Kan skräddarsys

Jag tror emellertid att jag kan ha överseende med bristerna. Det mesta går att komma runt med lite smarta hanteringsstrategier. Och då inte minst personliga inställningar.

Här ger Nikon D600 många möjligheter att skräddarsy kameran efter egna behov och önskemål. Menyn ska dessutom vara mycket överskådlig och lättanvänd med 50 customfunktioner och inbyggd direkthjälp, dvs bruksanvisning direkt på skärmen.

Det som kanske mest skvallrar om att Nikon D600 inte är någon fullfjädrad proffsmodell är att den endast har 39 autofokuspunkter varav inte fler än de 9 i mitten är korsformiga. Det tror jag knappast att en yrkesfotograf skulle nöja sig med ens i yttersta nödfall. Dock är känsligheten i mitten någorlunda bra. Dessa AF-punkter fungerar ner till -1EV, alltså även vid relativt mörker.

Sammanfattning

För att sammanfatta det hela så verkar D600 ligga ganska nära proffsnivå, åtminstone vad gäller bildkvaliteten. För bland annat autofokus och ljusmätning ligger kameran dock ljusår från en professionell fotografs minimikrav. Men ändå långt över genomsnittet för moderna systemkameror. Ingen tvekan råder om att den är den mest prisvärda fullformatsmodellen på marknaden just nu.