fredag 8 februari 2013

Kändisporträtt från folkhemmet


Den här utställningen handlar om dem vars drömmar om berömmelse uppfylldes under folkhemmets dagar.

Den 16 februari startar utställningen Folkhemmets kändisarNordiska museet i Stockholm. Där visas ett 40-tal fotografier av kända ansikten under den tid som begreppet folkhemmet var aktuellt i Sverige, d v s mellan 1930- och 1970-talet.

Vid mitten av 1900-talet blev folkhemmet ett begrepp genom den socialdemokratiska politikern Per-Albin Hansson. Folkhemmet stod för ett samhälle där klasskillnaderna utjämnats.

Sett i backspegeln blev folkhemmet aldrig mer än en dröm. Idag lever vi ännu längre från förverkligandet av det klasslösa samhället där alla har samma chans till ett gott liv, självförverkligande och karriär.

Den här utställningen handlar om dem som gjorde karriär då. Många av dem är fortfarande aktuella. Här finns porträtt av bland andra Povel Ramel och Annalisa Ericson. Även de som stod bakom kameran hör till folkhemmets kändisar, t ex KW Gullers och Kerstin Bernhard. Bildtexterna anger fotografens och den avporträtterades namn och vilket år bilden är tagen. I övrigt får porträtten tala för sig själva.

Källor: Digitalfoto för alla, Nordiska museet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar