söndag 8 juli 2012

Dalarnas kulturvägar bjuder på motiv

Vägar och stigar genom landskapet har funnits i alla tider. En del av dagens vägar har anor från medeltiden eller förhistorisk tid. Ibland följer hela eller delar av vägen den ursprungliga sträckningen. Vägarna utgör ofta de äldsta bevarade strukturerna i landskapet. Härmed startar vi en serie inlägg där vi uppmärksammar några av de mest intressanta kulturvägarna i Dalarna.

Maskrosor i vägkanten.

Jag har nyligen läst en intressant bok om Dalarnas äldsta, bäst bevarade och kulturhistoriskt mest värdefulla vägar. Den gavs ut i 2002 och har producerats av Kulturmiljöenheten vid Länsstyrelsen Dalarna och Vägverket Region Mitt.

I boken presenteras ett urval av vägar som har såväl historisk som turistisk betydelse. Tyngdpunkten ligger vid Bergslagsområdet och då främst de transportvägar som hade betydelse för gruvdriften i Falun. Men här finns även vägar med stort upplevelsevärde från Siljansbygdens karaktäristiska bylandskap och Västerdalarnas stora skogsbygder.

Småvägar av äldre ursprung gör det än idag möjligt för oss att uppleva varierande landskap med stora skönhetsvärden. Den som ger sig ut på upptäcktsfärd med kamera längs Dalarnas mindre vägar har många fascinerande motiv att se fram emot.

Småvägarna har oftast bevarad närhet till landskapet och följsamhet till topografin. Det märker man ibland genom att vägen går precis i gränsen mellan två landskapstyper, t ex skogs- och odlingslandskap. Det är också vanligt att vägar följer gamla sockengränser, sjöar och vattendrag, forntida begravningsplatser etc. Ofta strålar flera äldre vägar samman vid en kyrka som bildar navet i ett medeltida vägnät.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar