söndag 19 augusti 2012

Äkta retro och gratis bildbehandling

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Även om julinumret av Kamera & Bild känns avsevärt mycket tunnare än kollegan Digitalfoto, så innehåller även detta nummer en djupdykning i retrofotograferingens värld.

Här handlar det om att fota helt analogt istället för att simulera gamla tiders teknik med modern dito. För mig som var med när det begav sig känns artikeln mest som en repetition av stenålderskunskaper som filmens format och egenskaper.

Man kunde ha önskat sig en mer ingående beskrivning av till exempel skanning av negativ och dia samt digital efterbehandling av analoga bilder.

I tidningen finns några inspirerande uppslag med fotografintervjuer och bildvisningar, däribland matfotografen Linda Lomelino, modefotografen Sandra Freij och porträttfotografen Thron Ullberg.

I numret finns en ingående artikel om bildbehandling, för ovanlighetens skull med gratisprogrammet Gimp. Detta program konstateras ha många funktioner gemensamt med Photoshop CS och fungerar bäst för den som redan är van vid nämnda mjukvara.

För nybörjaren kan det däremot vara svårt att sätta sig in i Gimp, men artikeln ger en bra inblick i hur grundläggande justeringar går till med tonvikt lagd på kurvverktyget.

Tidningens stora kameratest handlar om enklare kompakta modeller lämpliga för badstranden och resan. Den nya systemkameran Nikon D4 testas, liksom den enklare modellen D3200. Till de nyheter som presenteras hör nya Canon 650D.

På djupet-artiklarna i Kamera & Bild känns överlag uttömmande med undantag för retroartikeln där jag saknade fakta om övergången från analogt till digitalt. Men trots de 100 sidorna ger den ett tunt intryck. Av någon anledning frestas man att snabbläddra igenom det mesta av innehållet.

Den största behållningen hade jag av intervjuerna med fotografer och då speciellt av Sandra Freijs suggestiva och ibland drömlika modefoton.

Ett stort plus i kanten också för att Kamera & Bild är den enda fototidskrift jag hittills läst som tar upp den populära bildredigeraren Gimp, men några fler småtips i exempelvis Photoshop och Lightroom hade höjt intrycket ytterligare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar