lördag 11 februari 2012

Nämndkarlsgårdens smedja

I slutet av förra året bestämde min far Per-Erik Larspers tillsammans med sina båda syskon Stig och Elisabeth att låta gårdssmedjan på Nämndkarlsgården övergå i Nusnäs hembygdslags ägo.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smedjan togs troligen i bruk redan på 1700-talet och användes fortfarande så sent som på 1950-talet. Sedan dess har den stått orörd fram till att några representanter för hembygdslaget åter tog sig in där 2011.

Smedjor av den här typen fanns förr på i stort sett varje gård i byn och var nödvändiga för bönderna som måste laga sina redskap eller tillverka nya. Att som första besökare på många år träda in i byns sista orörda smedja var förstås en upplevelse i särklass för hembygdslaget. Smedjan är närmast att beskriva som ett levande museum med hundratals kvarlämnade järnföremål som vart och ett har en historia att berätta.

I taket satt en bajonett instucken med avslipad egg. Vapnet hade till sist fått tjänstgöra som skruvmejsel. Enligt Henry Johansson i hembygdslaget kan den ha kommit från en rotekista sedan den tid då bönderna hade ansvaret för att underhålla en soldat.

Pärttak från Sollerö kyrka

Smedjans innertak i pärt är en annan intressant detalj av årgång 1785. Det låg förr på Sollerö kyrka men togs ner därifrån på 1800-taket då det ersattes med koppartak. Det var min farfars far Larspers Jon Hansson som köpte taket på auktion på Sollerön. Han fraktade det på en skrinda över Siljans is och det kom sedan till nytta på flera av gårdens hus. Hembygdslaget har senare kört tillbaka en del av det gamla pärttaket till Sollerön.

När hembygdslaget skulle ta sig in i smedjan fick de gräva sig in eftersom ett jordlager hade hamnat utanför dörren. Smedjans inre hade i princip stått orört i 60 år. Jag minns att jag vid något tillfälle som ung tittade in i smedjan och lät mig fascineras av blåsbälg och övriga gamla bruksföremål där inne.

Hembygdslaget kommer nu att låta smedjan stå kvar på platsen och den kommer att renoveras för att ge besökare möjlighet att ta del av en levande byhistoria. Redan till sommaren kan visningar komma att arrangeras.

Medeltida byggnader

I Nusnäs med omnejd finns många gamla kulturbyggnader av stort historiskt värde. Hembygdslaget har förstås intresse av att tillvarata allt som går innan det försvinner från byn. Två 1600-talsbyggnader försvann från byn förra året. Ett härbre från södra byn försvann till Sollerön. En lada på en äng mellan Nusnäs och Fu flyttades likaså från platsen.

Hembygdslaget gick nyligen ut med en vädjan till alla som tänker sälja äldre byggnader att kontakta dem före försäljning. De erbjuder sig att försöka lösa in byggnaderna till det pris säljaren blivit erbjuden.

Beståndet av gamla byggnader i byarna Nusnäs och Färnäs är imponerande. Den äldsta daterade byggnaden i Nusnäs är ett före detta härbre som gjorts om till ängslada. Den byggdes år 1340.

Läs mer om smedjan: Artikel i Dala-Demokraten den 19 december 2011.

Källor: Nusnäs hembygdslag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar