tisdag 21 februari 2012

Lokal fotohistoria på lasarettet

Solleröfotografen Karl Lärka (1892-1981) var en av Sveriges största dokumentärfotografer genom tiderna, helt i klass med andra storheter inom samma genre som exempelvis Sune Jonsson.


Kråk Olof i Bäck 1920. Foto: Karl Lärka.
Bilden tillhör Mora bygdearkiv.

Trots detta är han märkligt nog ganska okänd. Hans mångåriga gärning inskränkte sig inte bara till fotografi. Han upptecknade även äldre människors berättelser och gjorde åtskilliga andra insatser för hembygdsforskningen.

Fram till helt nyligen har man kunnat bese flera av Karl Lärkas bilder i cafélokalen på Mora lasaretts entréplan. Caféet har nyligen bytt såväl ägare som namn och bilderna togs då ner. Det är oklart när och i så fall var de kommer att hängas upp på nytt.

Men lyckligtvis hänger Lärkabilder kvar lite varstans på lasarettets avdelningar och i allmänna utrymmen.

I motsats till övriga inlägg i den här serien så handlar det här inte om konst i Landstingets ägo. Bilderna tillhör Mora bygdearkiv och utplaceringen har skett på initiativ av sjukhusbiblioteket. Förutom Karl Lärka finns även en del andra Morafotografer representerade.

Ett par bilder hänger dock kvar utanför restaurangen. Den ena bilden föreställer skogsarbetare i en skogskoja på Solleröskogen 1917 och den andra tre kvinnor i olika åldrar vid varsin spinnrock. Båda bilderna visar tydligt Karl Lärkas respektfulla, starkt berättande fotostil.

Läs även våra övriga inlägg i serien om den offentliga konsten på Mora lasarett och inom Landstinget Dalarna:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar