söndag 26 februari 2012

Zornmuseet visar Julia Beck

Vinterns stora utställning med Peter DahlZornmuseet i Mora väckte stort intresse såväl bland Morabor som tillresta. I sommar inträffar ännu en kulturhändelse värd att se fram emot. Då visar Zornmuseet den största utställningen någonsin med målningar av Julia Beck.

Julia Beck (1853-1935) räknas som en av Sveriges största 1800-talskonstnärer. Hon var samtida med Anders Zorn men får nog idag räknas som tämligen okänd för de flesta.

En orsak att sprida kunskap om denna konstnärinna är att hon som kvinna lyckades leva på sin konst, vilket var ovanligt vid denna tid. Efter studier slog hon sig ner i Gréz-sur-Loing, en konstnärsby i närheten av Paris. Där skapade hon flera av sina mest kända verk.

Mest känd är Julia Beck för sina landskap, men hon målade även porträtt och utmärkte sig för stilfullt utförd kalligrafi.

Hon bistod sin far, bokbindaren Franz Beck, med textningar i guld, silver och olika färger till album och diplompärmar.

Mellan åren 1872 och 1878 studerade hon vid Konstakademin i Stockholm. Därefter fortsatte hon sina studier i Paris. Nordisk familjebok uppger att hon på salongen 1880 väckte uppseende med ett självporträtt. Men det är alltså hennes landskapsbilder, ofta med sparsamma färger, som gjort henne mest känd.

I samband med utställningen utkommer dessutom den första boken om Julia Beck, skriven av Kåa Wennberg.

Källor: Konstpaus, Mora köpstad, Nordisk familjebok, Wikipedia, Zornmuseet.

lördag 25 februari 2012

Vinn 30 000 kr på din bild

Vinn 30 000 kr på din bild: Nu är det hög tid för dig som vill vinna 30 000 kr att skicka in dina bilder till tävlingen First Photo 2012.

Det som gäller är att fånga din bild av Dalarna. Bilden ska illustrera något eller några av de nya ord som arrangören Region Dalarna nu vill associera med länet.

Region Dalarna arbetar bland annat med företags och organisationers marknadsföring och kommunikation. I detta arbete har man bland annat samlat in förslag på moderna ord att använda för att bygga upp varumärket Dalarna. Resultatet blev följande:

Meningsfull, kraft, växa, nytänkande, positiv, ung/unga, skapa, omvärld och influera.

För att producera en vinnarbild för tävlingen bör du alltså använda något av dessa ord som tema för ditt motiv.

På tävlingens hemsida kan du lägga in upp till 10 bilder. Din bild hamnar då i ett galleri med dina kontaktuppgifter. Du behåller bildrättigheterna och kan sälja bilden till eventuella köpare.

I mitten av mars avgörs tävlingen och det blir vernissage för en utställning på Dalarnas museum. Där kommer ett urval av tävlingsbidragen att visas upp.

I juryn ingår ett antal yrkesverksamma inom fotografi och design. Tävlingen är dock endast öppen för amatörfotografer. Även yrkesfotografer kan lägga upp sina bilder på webbplatsen men får inte delta i tävlingen.

Läs mer på First Photos webbplats http://www.firstphoto.se/

tisdag 21 februari 2012

Lokal fotohistoria på lasarettet

Solleröfotografen Karl Lärka (1892-1981) var en av Sveriges största dokumentärfotografer genom tiderna, helt i klass med andra storheter inom samma genre som exempelvis Sune Jonsson.


Kråk Olof i Bäck 1920. Foto: Karl Lärka.
Bilden tillhör Mora bygdearkiv.

Trots detta är han märkligt nog ganska okänd. Hans mångåriga gärning inskränkte sig inte bara till fotografi. Han upptecknade även äldre människors berättelser och gjorde åtskilliga andra insatser för hembygdsforskningen.

Fram till helt nyligen har man kunnat bese flera av Karl Lärkas bilder i cafélokalen på Mora lasaretts entréplan. Caféet har nyligen bytt såväl ägare som namn och bilderna togs då ner. Det är oklart när och i så fall var de kommer att hängas upp på nytt.

Men lyckligtvis hänger Lärkabilder kvar lite varstans på lasarettets avdelningar och i allmänna utrymmen.

I motsats till övriga inlägg i den här serien så handlar det här inte om konst i Landstingets ägo. Bilderna tillhör Mora bygdearkiv och utplaceringen har skett på initiativ av sjukhusbiblioteket. Förutom Karl Lärka finns även en del andra Morafotografer representerade.

Ett par bilder hänger dock kvar utanför restaurangen. Den ena bilden föreställer skogsarbetare i en skogskoja på Solleröskogen 1917 och den andra tre kvinnor i olika åldrar vid varsin spinnrock. Båda bilderna visar tydligt Karl Lärkas respektfulla, starkt berättande fotostil.

Läs även våra övriga inlägg i serien om den offentliga konsten på Mora lasarett och inom Landstinget Dalarna:

söndag 19 februari 2012

Senaste nytt om Webbportalen Konst Foto Bild

Arbetet med den nya webbportalen Konst Foto Bild (i fortsättningen förkortat till KFB) har ingalunda avstannat. Men att lägga in tusentals länkar är förstås inte gjort i en handvändning.

KFB 01

KFB har i skrivande stund ovanstående utseende. Det kan komma att förändras före releasedatum. Det senare är ännu obestämt men målsättningen är att släppa sajten under våren 2012.

Har du förslag på webbplatser eller bloggar inom konst eller fotografi som vi borde länka till från KFB? I så fall är du välkommen att lämna dina tips till mig via kontaktsidan eller en kommentar på bloggen. Det kan vara dina egna sidor eller andra sidor du gillar att besöka.

Har just skissat färdigt strukturen för sidan Konst som ska innehålla länkar till konstsidor med diverse olika inriktning. Du får gärna föreslå någon av kategorierna i listan för den sida du tipsar om. Eller föreslå en ny kategori som du tycker saknas.

Det kommer även att finnas sidor med rubrikerna Konstnärer, Fotografer och Foto. Om du är verksam som konstnär eller fotograf med egen hemsida så hamnar den på någon av de två förstnämnda sidorna.

Jag återkommer med strukturen för fotosidan vid ett senare tillfälle.

Tack för att du hjälper till att fylla KFB med bra innehåll!

  • Konst / Auktioner: Auktionshus samt andra arrangörer av auktioner som handlar med konst och/eller fotografi.
  • Konst / Evenemang: Alla typer av evenemang inom konst. Bland annat konstrundor, konstvandringar, mässor, biennaler, triennaler, periodiskt återkommande utställningar, salonger, sammankomster, symposier m.m.
  • Konst / Forum och diskussionsgrupper: Forum och grupper på Internet där konst diskuteras.
  • Konst / Gallerier: Gallerier runt om i Sverige och utomlands som visar aktuell nutidskonst.
  • Konst / Konstbloggar: Bloggar med inriktning på konst på de skandinaviska språken eller engelska.
  • Konst / Konstbutiker och konsthandel: Handelsplatser som säljer och köper och säljer konst i de skandinaviska länderna och internationellt.
  • Konst / Konstföreningar: Föreningar för konstnärer och/eller konstintresserade. Även t ex ateljéföreningar, konstnärsgillen och ekonomiska föreningar med samarbetsformer för konstnärer, samlarföreningar et c.
  • Konst / Konsthallar och kulturhus: Offentligt eller privat ägda konsthallar och kulturhus som visar konst.
  • Konst / Konstnärsmaterial: Butiker, nätbutiker och inköpscentraler för konstnärsmaterial. Se även vår shoppingsida.
  • Konst / Konstsamlingar: Konstsamlingar för offentlig visning. Även länkar till webbplatser om konstsamlande.
  • Konst / Kurser och utbildningar: Konstutbildningar i de skandinaviska länderna och utomlands. Även kortkurser och folkbildningskurser i måleri, konsthistoria et c.
  • Konst / Museer: Konstmuseer, organisationer med museiinriktning. Även museer av allmän inriktning som har fasta eller tillfälliga konstutställningar.
  • Konst / Offentlig konst: Förteckningar, information om, vägbeskrivningar till och temasidor om offentliga konstverk. Även offentliga beslutsfattande organisationer och debatt om offentlig konst.
  • Konst / Onlinegallerier: Sammanfattande rubrik för webbplatser som ger konstnärer möjlighet att visa upp sina verk online samt för försäljning av egen konstproduktion. Både gratistjänster och betaltjänster. Även tjänster för utveckling av egna webbsidor eller bloggar anpassade för konstnärers behov samt söktjänster för sökning på konstnärer där resultatsidan visar konstnärens verk i form av ett galleri/album.
  • Konst / Organisationer och förbund: Rikstäckande eller internationella organisationer för konstnärer, konstsamlare och/eller konstintresserade. För organisationer som bevakar upphovsrätten, se även Upphovsrätt och juridik.
  • Konst / Portaler och allmänt: Webbportaler med konstinriktning samt webbplatser som behandlar ämnet konst ur ett allmänt perspektiv. Även sökmotorer och informationssamlingar med inriktning konst.
  • Konst / Priser och utmärkelser: Konsttävlingar, olika typer av utmärkelser etc. för konstnärer. Se även Stipendier och fonder.
  • Konst / Stilar och genrer: Konststilar och inriktningar.
  • Konst / Stipendier och fonder: Konststipendier, konstnärsfonder och stiftelser helt eller delvis inriktade på konst.
  • Konst / Tekniker och medier: Tekniker, medier och olika typer av materialanvändning inom måleri, grafik et c.
  • Konst / Tidskrifter: Tidskrifter, magasin och publikationer med inriktning på konst. Även online tidskrifter och andra periodiskt återkommande publikationer.
  • Konst / Tryckerier: Tryckerier för olika typer av konsttryck. Även ramverkstäder et c.
  • Konst / Upphovsrätt och juridik: Organisationer som bevakar upphovsrätten och konstnärers övriga juridiska frågor.
  • Konst / Utställningslokaler (övriga): Lokaler som tillfälligt eller som en del av sitt utbud visar konst.
  • Konst / Yrke och karriär: Arbets- och uppdragsförmedlingstjänster med inriktning på konst.

fredag 17 februari 2012

Vårvinter

De gamla och kloka säger att våren kommer veckan efter Vasaloppet. De lärde säger att våren kommer när dygnsmedeltemperaturen är stigande och ligger mellan 0 och 10 plusgrader (det senare enligt Kunskapsbanken på SMHIs webbplats).

Istappar från snötäckt uthustak. Byggnader och träd i silhuett i bakgrunden.

Men innan dess kommer vårvintern. Det är en diplomatisk term man tar till för att förhindra tvister om årstidernas definitioner.

Det är visserligen takdroppets tid, men för tidigt att betrakta detta fenomen som ett vårtecken då det endast förekommer där solen ligger på. I närbelägna skuggområden råder ännu vintertemperatur. Det enda vårtecknet värt att ta i beaktande är att fotoivern vaknar på nytt efter vinterdvalan.

Spår i snö ooch uthusbyggnader i silhuett mot blå himmel. Motljus.

Man bör i möjligaste mån försöka hålla ivern tillbaka. Mognad är förmågan att uppskjuta sin belöning. Men å andra sidan går tiden alltför fort. Det märker man efteråt.

Man får eftersträva någon sorts balans i tillvaron, vara lagom mycket fotograf. En orolig omgivning kan annars börja hota med att konfiskera ens kamerautrustning.


Istapp hängande från hörn på uthustak mot blå himmel.

Nej, det är inte lätt att framstå som stabil, trygg och pålitlig. Man får skaffa någon av de senaste, minimala spegellösa kameramodellerna och gömma den djupt i fickan. Smyga omkring och låtsas som det regnar. I vårsolens glans.

torsdag 16 februari 2012

En mosaikpelare i porfyr

Till de fasta konstverken som Landstinget Dalarna förfogar över hör en märklig pelare med mosaik i Älvdalsporfyr. Den står mellan caféet som numera går under  namnet Bistro A och receptionsdisken i Mora lasaretts entréhall.

Konstverk av Acke Oldenburg i entréhallen på Mora lasarett: Mosaikpelare i Älvdalsporfyr.

Verket skapades av Morakonstnären Acke Oldenburg mellan åren 1976 och 1981 efter en uppmaning av konstnären och tecknaren Einar Norelius att denne skulle göra “någonting” för Mora lasarett. Pelaren är tillverkad av ett 15-tal olika porfyrsorter från Älvdalen utvalda av Viktor och Lennart Frost, dåvarande ägare till Älvdalens Nya Porfyrverk.

Arbetet med att såga 9 kvadratmeter porfyr till 9 mm tjocka skivor tog flera år. Om inte en ny stensåg hade inköpts från Kalifornien skulle betydligt mer tid ha gått åt.

Därefter vidtog konstnärens arbete med att hugga skivorna till mosaikformat och placera ut dem efter kartonger i full skala. Under några månader på våren 1982 murades den runda pelaren upp kring den ursprungliga rektangulära som stod på platsen.

Pelarens bilder åskådliggör barns lekar och händelser som senare i livet återkommer som minnen.

Oviss framtid för fast konst

Framtiden för de fasta konstutsmyckningarna i Landstingets lokaler ser minst sagt osäker ut. Antalet fasta konstverk har minskat avsevärt. Det är dels en följd av att verksamheterna inte är lika stationära som tidigare, dels av att lokalernas storlek minskat.

Verksamheter inom vårdsektorn har flyttats, avvecklats eller omstrukturerats vilket har ändrat förutsättningarna för de fasta verkens existens i samma lokaler. Det har inträffat att konstverk har splittrats eller monterats ner utan att ersättas.

“I vissa fall har konstverk så till den grad förändrats att det måste anses vara ett brott mot Landstingets egendom och därtill respektlöst mot konstnären och hennes/hans upphovsrätt”, konstateras det i rapporten “Landstinget och konsten”, utgiven 2007 av kulturnämnden, Landstinget Dalarna.

Rapporten efterlyser en genomgripande överblick över de förändringar som påverkar de fast installerade konstverkens förutsättningar.

Fem Morakonstnärer i permanent utställning

Trots starka och originella målningar är det lätt hänt att man passerar utan att ta någon notis om den, utställningen ”Fem målare – fem decennier” i entréhallen på Mora lasarett. Den tillkom vid mitten av 1980-talet och speglar fem Morakonstnärer som hamnat en smula i skuggan av Zorns storhet. En av dessa konstnärer, Acke Oldenburg, har skrivit den intressanta och innehållsrika informationstexten intill målningarna.

Permanent utställning Mora lasarett

De fm konstnärerna vars verk ingår i utställningen är Anders Hol, Gunnar Pers, Åke Johansson, Carl Berglund och Acke Oldenburg. Samtliga har anknytning till Mora och är på olika sätt knutna till varandra.

Iden till utställningen uppkom vid mitten av 1970-talet d¨Dalarnas museum i Falun visade sommarutställningen Dalarna i konsten. Oldenburg konstaterar bland annat att namnet Zorn upptogs 23 gånger i förordet till utställningskatalogen, men att kunskapen om de fem då ännu aktiva målarna inte stod att finna där.

Ingen av de fem var att beteckna som någon flitig utställare på hemmaplan. Från tre av dem, Anders Hol, Gunnar Pers och Åke Johansson, inköpte Anders och Emma Zorn målningar som kom att ingå i deras omfattande samling av samtida konstnärer.

Acke Oldenburg konstaterar att andra Morakonstnärers inställning till Anders Zorn med nödvändighet måste vara ambivalent. Zorn gav ett omfattande stöd till konstnärer från bygden. Men han kom dessutom själv att så starkt prägla socknens konstliv under så lång tid att kunskapen om Moras övriga konstliv till stor del drunknat i det enorma kraftfält som skapades runt Zorns person.

I informationstavlans text ingår små biografier för var och en av konstnärerna. Anders Hol var en mycket originell målare, under hela sitt liv bosatt och verksam i byn Färnäs. Enda undantaget var fem års studier vid Konstakademin i Stockholm. Tack vare Zorns intresse för hans begåvning kom hans målningar att spridas över stora delar av världen.

Carl Berglund räknade Hol som sin läromästare och målade ofta tillsammans med honom. De visade varandra stor förtrogenhet i sitt konstnärliga samarbete.

Åke Johansson var en resande konstnär som bland annat ingick i konstnärskollektivet i Italien.

Gunnar Pers var teckningslärare åt Acke Oldenburg under dennes tidiga ungdomsår vid Folkhögskolan i Mora. Vid mitten av 1960-talet möttes de i Stockholm för att bland annat planera en utställning av Åke Johanssons verk på museet i Falun. Gunnar Pers var yrkesverksam som journalist och det dröjde många år av tvivel innan han övergick till måleriet.

Utställningen består av endast ett fåtal men kraftfulla och märkliga målningar. Kronologiskt har den vävts samman med utgångspunkt i Acke Oldenburgs personliga minnen och de starka vänskapsband som fanns mellan dessa målare.

Än idag finns inte många faktauppgifter att tillgå om dessa. Därför kan den permanenta utställningen i Mora beskrivas som ett av de offentliga Dalamiljöernas många betydelsefulla konstbildande inslag. Urvalet av målningar i Mora lasaretts entréhall visar på en konstnärlig originalitet som vädjar till oss om att inte låta dessa fem falla i glömska.

söndag 12 februari 2012

Konstspaning på lasarettet

Som mångårig patient med konstintresse har jag inte kunnat undgå att upptäcka delar av den konstskatt som Landstinget under åren har samlat på sig. Faktum är att våra sjukhus är konstmuseer i ordets rätta bemärkelse, där samtidskonst har samlats och dokumenterats sedan mitten av 1900-talet och fram till våra dagar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Under de perioder jag legat inne på Mora lasarett har jag åtskilliga gånger gått på “konstutställning” i sjukhusets korridorer och övriga allmänna utrymmen. Det var så jag upptäckte fem fascinerande Morakonstnärer i en permanent utställning som hängt i entréhallen sedan mitten av 1980-talet. Mer om denna utställning kommer i senare inlägg.

Medvetenheten om Landstingets dolda konstskatt behöver ökas. Jag beslöt att ta reda på mer fakta och skriva en serie inlägg om detta för FOTO inspiration.

Gynnsamt för hälsan

För Dalarnas del inleddes Landstingets konstsatsning 1947 efter en motion från landstingsman Arvid Hallberg som antogs samma år. Innebörden var att 10 000 kronor årligen skulle avsättas för inköp av konstverk till att pryda Landstingets inrättningar. Motiveringen var att konstverk inom vården “borde ha en gynnsam effekt på patientens bättring”.

Hallbergs motion blev startskottet för en inköpsstrategi som blev bestående under en lång tid framöver. På riksplanet hade ett viktigt steg tagits för de offentliga konstinköpen 10 år tidigare i samband med inrättandet av Statens konstråd.

Vägledande för offentliga byggnadsprojekt blev den s k enprocentsregeln, introducerad av Statens konstråd. Minst 1% av byggnadskostnaderna skulle avsättas till konstinköp. Regeln kom att bli en vedertagen princip men blev aldrig lagstadgad.

Som grund för rådets bildande anfördes bland annat konstens gynnsamma inverkan på människors sinnesstämning, attityder och möjligheter. Idéerna om konst som hälsobefrämjande faktor blev en viktig anledning till landstingens konstutsmyckning av sina lokaler och samarbetsprojekt med konstnärliga organisationer och utövare. Försöket att skapa en helhetssyn på människors hälsa är alltså ingen ny företeelse. Dessa argument har aktualiserats gång på gång, inte minst i debatten om den offentliga konstens betydelse inom vården.

Grundhypotesen är långt från komplicerad. Konst skapar välbefinnande som ger patienten kraft att orka bearbeta sin sjukdomssituation och därigenom påskyndas läkeprocessen. Det är mig i skrivande stund obekant vilka undersökningar som eventuellt bekräftar detta påstående. Men å andra sidan torde det  vara uppenbart att konst har en mentalt stimulerande effekt som rimligen borde stärka människans psykologiska försvar.

13 000 konstverk

Sedan 1947 har Landstinget Dalarna köpt in konst. År 2007 ägde och förvaltade Landstinget cirka 13 000 konstverk, främst bildkonst i olika tekniker. Statistiskt motsvarar konstinnehavet ett konstverk per 37 kvadratmeter golvyta i Landstingets lokaler. I slutet av 1980-talet började nyinköpta verk registreras i en databas.

Den konstsamling som Landstinget Dalarna och andra offentliga institutioner idag förfogar över speglar utvecklingen av samtidskonsten i länet från 1947 och framåt. Flertalet kända dalakonstnärer som varit aktiva under denna period finns representerade med flera verk.

Det är alltså ingen överdrift att påstå att våra vårdinrättningar är regelrätta konstmuseer, till nytta och glädje för såväl patienter som personal. Men det är långt ifrån uppenbart för alla och borde uppmärksammas i större utsträckning.

Källa: Landstinget och konsten, rapport från kulturnämnden, Landstinget Dalarna, 2007.

lördag 11 februari 2012

Nämndkarlsgårdens smedja

I slutet av förra året bestämde min far Per-Erik Larspers tillsammans med sina båda syskon Stig och Elisabeth att låta gårdssmedjan på Nämndkarlsgården övergå i Nusnäs hembygdslags ägo.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smedjan togs troligen i bruk redan på 1700-talet och användes fortfarande så sent som på 1950-talet. Sedan dess har den stått orörd fram till att några representanter för hembygdslaget åter tog sig in där 2011.

Smedjor av den här typen fanns förr på i stort sett varje gård i byn och var nödvändiga för bönderna som måste laga sina redskap eller tillverka nya. Att som första besökare på många år träda in i byns sista orörda smedja var förstås en upplevelse i särklass för hembygdslaget. Smedjan är närmast att beskriva som ett levande museum med hundratals kvarlämnade järnföremål som vart och ett har en historia att berätta.

I taket satt en bajonett instucken med avslipad egg. Vapnet hade till sist fått tjänstgöra som skruvmejsel. Enligt Henry Johansson i hembygdslaget kan den ha kommit från en rotekista sedan den tid då bönderna hade ansvaret för att underhålla en soldat.

Pärttak från Sollerö kyrka

Smedjans innertak i pärt är en annan intressant detalj av årgång 1785. Det låg förr på Sollerö kyrka men togs ner därifrån på 1800-taket då det ersattes med koppartak. Det var min farfars far Larspers Jon Hansson som köpte taket på auktion på Sollerön. Han fraktade det på en skrinda över Siljans is och det kom sedan till nytta på flera av gårdens hus. Hembygdslaget har senare kört tillbaka en del av det gamla pärttaket till Sollerön.

När hembygdslaget skulle ta sig in i smedjan fick de gräva sig in eftersom ett jordlager hade hamnat utanför dörren. Smedjans inre hade i princip stått orört i 60 år. Jag minns att jag vid något tillfälle som ung tittade in i smedjan och lät mig fascineras av blåsbälg och övriga gamla bruksföremål där inne.

Hembygdslaget kommer nu att låta smedjan stå kvar på platsen och den kommer att renoveras för att ge besökare möjlighet att ta del av en levande byhistoria. Redan till sommaren kan visningar komma att arrangeras.

Medeltida byggnader

I Nusnäs med omnejd finns många gamla kulturbyggnader av stort historiskt värde. Hembygdslaget har förstås intresse av att tillvarata allt som går innan det försvinner från byn. Två 1600-talsbyggnader försvann från byn förra året. Ett härbre från södra byn försvann till Sollerön. En lada på en äng mellan Nusnäs och Fu flyttades likaså från platsen.

Hembygdslaget gick nyligen ut med en vädjan till alla som tänker sälja äldre byggnader att kontakta dem före försäljning. De erbjuder sig att försöka lösa in byggnaderna till det pris säljaren blivit erbjuden.

Beståndet av gamla byggnader i byarna Nusnäs och Färnäs är imponerande. Den äldsta daterade byggnaden i Nusnäs är ett före detta härbre som gjorts om till ängslada. Den byggdes år 1340.

Läs mer om smedjan: Artikel i Dala-Demokraten den 19 december 2011.

Källor: Nusnäs hembygdslag.

fredag 10 februari 2012

Lyckad uppgradering av Tidningen FOTO

Sedan sist har tidningen FOTO fått ett nytt ansikte. Det var vid årsskiftet som detta anrika svenska fotomagasin ändrade såväl utseende som innehåll, blev större till formatet och började ges ut på finare papper för att ge bilderna större rättvisa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En välkommen förändring. Tidningen började sanningen att säga bli en smula tråkig och behövde mycket väl en höjning av den innehållsmässiga kvaliteten.

Ett plus i kanten är att artiklarna med praktisk fototeknik har blivit fler till antalet. Positivt är inte minst den nya Photoshopskolan där man som läsare steg för steg får lära sig använda programmets mer avancerade möjligheter. Det bör vara väl värt mödan för alla som har investerat nästan 10 000 kr i detta professionella bildbehandlingspaket.

FOTO Inspiration gratulerar FOTO till en lyckad uppgradering. Nu känns det återigen lite som julafton varje månad när tidningen dyker upp i lådan.

torsdag 9 februari 2012

Konst- och fotobloggare, se hit!

Bloggrullen

Du som bloggar om konst eller fotografi har nu möjlighet att få gratisreklam på FOTO Inspiration genom att ingå i vår Bloggrulle (se vänsterspalten).

Som vanligt finns det en liten baktanke. Här handlar det om att skapa en besökarmagnet på bloggen. Målet är att samla så många kulturbloggar som möjligt med inriktning konst eller foto för att tilltala besökare som söker på nätet efter sådan information och få dem att återvända till FOTO Inspiration.

OK, nu har jag varit fullständigt ärlig vad gäller mina skumma avsikter. Vad har då du att vinna på att låta din blogg ingå i bloggrullen?

Förutom att gratisreklam aldrig kan vara helt fel, så kan du dessutom få en bättre placering på sidan genom att uppdatera frekvent. Den senast uppdaterade av bloggarna hamnar nämligen alltid högst upp i bloggrullen och blir först synlig för alla som besöker sidan.

Här har du alltså dagligen chansen att tävla och vinna över allehanda storheter inom konst- och fotovärlden. Bloggar från ledande kulturskribenter och journalister,, kända konstnärer, stjärnfotografer m.m.

Om du tycker att den här idén är lika kul och spännande som jag tycker, så använd någon av mina kontaktkanaler för att skicka mig ett meddelande med din bloggadress. Du hittar mina kontaktdata på Kontaktsidan. Det går också bra att skicka adressen som en kommentar till inlägget.

tisdag 7 februari 2012

Ursäkta röran, vi bygger om!

Denna tisdag eftermiddag tog jag mig äntligen tid att genomföra det nödvändiga radikala ingreppet. Nämligen att fräscha upp layouten på FOTO Inspiration.

Har även tagit beslutet att renodla bloggens innehåll och utesluta inlägg som handlar om Internet marknadsföring för att istället satsa helt på BILDEN och KREATIVITETEN. Det är inte helt omöjligt att jag på sikt startar en ny blogg om marknadsföring men det får bli en senare fråga.

Det kändes nödvändigt att styra upp layout och innehåll ganska hårt eftersom bloggen tidigare gav ett splittrat intryck. Att blogga om allt mellan himmel och jord är inte att rekommendera. Det blir svårt att hålla på en bra nivå och gör att man tappar läsare från alla de målgrupper man försöker tilltala.

OK, men vad är det som är nytt då?

Givetvis kan jag, min vana trogen, inte avhålla mig från att bjuda på några små karameller. Trots en viss minskning av utbudets bredd, siktar vi härmed in oss på utveckling - inte avveckling.

OK, nu börjar jag låta som en politiker. Ska erkänna att jag är en gammal stenkaka på snart 45 bast, men hakat upp mig har jag inte gjort ännu. Gjort ännu. Gjort ännu. Rrrrrasp…

Det här är några av nyheterna på bloggen just nu. Passar dessutom på att skrävla en smula om de stolta framtidsplanerna.

  1. Bloggrullen. Inte ny, men den har fått en mer prominent position. Numera hittar du länkar till och utdrag från nätets bästa bloggar om konst, foto och kultur högst uppe till vänster. Och fler blir det. Jag fyller på med nya favoritbloggar så gott som dagligen.
  2. Välj ämne högst upp till höger. Hittar du, som här, bara svammel högst upp i bloggen, så kan du raskt ge dig ut på jakt efter dina favorittaggar i molnet.
  3. KOMMMER SNART! Mer Photoshop! Har äntligen sammanställt del två av min egna kurs i bildbehandling. Kommer att dela med mig av alla nyvunna kunskaper.
  4. KOMMER SNART! Nya webbportalen KONST FOTO BILD som växer så det knakar just nu. Jag vågar tyvärr inte lova ut något releasedatum men om du vill hänga med i svängarna så besök vår nya Facebooksida och Gilla.

OK, feedback! Du får förstås skriva precis vad du tycker om vår nya design och nygamla inriktning. Kommentera gärna och ge mig förslag på vad som kan förbättras. Om jag är snäll just den dagen så ska jag göra ett undantag bara just för dig och faktiskt lyssna på kritiken.

Varmt välkommen till NYA FOTO Inspiration. Hoppas du kommer att trivas här och återkomma ofta. Gör förresten en smart grej redan nu. Lägg länken http://larspers.blogspot.com/ bland dina favoriter/bokmärken så att du hittar tillbaka hit. Vi finns till för bildskapare av alla sorter.

onsdag 1 februari 2012

Ateljé Svenska Högarna

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Har äntligen fått till en fungerande arbetsplats hemmavid. Såväl den fysiska ordningen i rummet som den logiska ordningen med datorer och arbetsflöde är nu någorlunda återställd och jag hoppas kunna behålla den så.

Båda datorerna är nu anpassade för bildbehandling och försedda med erforderlig programvara. Staffliet har hamnat på plats och en del av rummet har gjorts i ordning för stillebenfoto.

Jag brukade skämtsamt kalla rummet för “Ateljé Svenska Högarna”, men nu lär namnbyte bli aktuellt.