Trots starka och originella målningar är det lätt hänt att man passerar utan att ta någon notis om den, utställningen ”Fem målare – fem decennier” i entréhallen på Mora lasarett. Den tillkom vid mitten av 1980-talet och speglar fem Morakonstnärer som hamnat en smula i skuggan av Zorns storhet. En av dessa konstnärer, Acke Oldenburg, har skrivit den intressanta och innehållsrika informationstexten intill målningarna.
De fm konstnärerna vars verk ingår i utställningen är Anders Hol, Gunnar Pers, Åke Johansson, Carl Berglund och Acke Oldenburg. Samtliga har anknytning till Mora och är på olika sätt knutna till varandra.
Iden till utställningen uppkom vid mitten av 1970-talet d¨Dalarnas museum i Falun visade sommarutställningen Dalarna i konsten. Oldenburg konstaterar bland annat att namnet Zorn upptogs 23 gånger i förordet till utställningskatalogen, men att kunskapen om de fem då ännu aktiva målarna inte stod att finna där.
Ingen av de fem var att beteckna som någon flitig utställare på hemmaplan. Från tre av dem, Anders Hol, Gunnar Pers och Åke Johansson, inköpte Anders och Emma Zorn målningar som kom att ingå i deras omfattande samling av samtida konstnärer.
Acke Oldenburg konstaterar att andra Morakonstnärers inställning till Anders Zorn med nödvändighet måste vara ambivalent. Zorn gav ett omfattande stöd till konstnärer från bygden. Men han kom dessutom själv att så starkt prägla socknens konstliv under så lång tid att kunskapen om Moras övriga konstliv till stor del drunknat i det enorma kraftfält som skapades runt Zorns person.
I informationstavlans text ingår små biografier för var och en av konstnärerna. Anders Hol var en mycket originell målare, under hela sitt liv bosatt och verksam i byn Färnäs. Enda undantaget var fem års studier vid Konstakademin i Stockholm. Tack vare Zorns intresse för hans begåvning kom hans målningar att spridas över stora delar av världen.
Carl Berglund räknade Hol som sin läromästare och målade ofta tillsammans med honom. De visade varandra stor förtrogenhet i sitt konstnärliga samarbete.
Åke Johansson var en resande konstnär som bland annat ingick i konstnärskollektivet i Italien.
Gunnar Pers var teckningslärare åt Acke Oldenburg under dennes tidiga ungdomsår vid Folkhögskolan i Mora. Vid mitten av 1960-talet möttes de i Stockholm för att bland annat planera en utställning av Åke Johanssons verk på museet i Falun. Gunnar Pers var yrkesverksam som journalist och det dröjde många år av tvivel innan han övergick till måleriet.
Utställningen består av endast ett fåtal men kraftfulla och märkliga målningar. Kronologiskt har den vävts samman med utgångspunkt i Acke Oldenburgs personliga minnen och de starka vänskapsband som fanns mellan dessa målare.
Än idag finns inte många faktauppgifter att tillgå om dessa. Därför kan den permanenta utställningen i Mora beskrivas som ett av de offentliga Dalamiljöernas många betydelsefulla konstbildande inslag. Urvalet av målningar i Mora lasaretts entréhall visar på en konstnärlig originalitet som vädjar till oss om att inte låta dessa fem falla i glömska.