fredag 2 december 2011

Julsalong visar på kreativ Moraanda

Caroline Smids inviger julsalongen 2011
Kulturchef Caroline Smids invigningstalar vid vernissagen
för
Mora kulturcentrums julsalong på kulturhuset.

Den årligen återkommande julsalongen visar på en lång Moratradition av medskapande och deltagarkultur. Det konstaterade Caroline Smids, kulturchef i Mora kommun, i sitt invigningstal vid söndagens vernissage i kulturhuset. Deltagandet i årets salong är till och med något större än vanligt med 39 konstnärer och ett 80-tal verk på Vasasalens väggar.

Julsalongen är den ena av Mora kulturcentrums stora årliga utställningar. Den andra är Lisselbyutställningen som arrangeras i augusti och i år firade 30-årsjubileum. Mora kulturcentrum har ett 100-tal medlemmar och samtliga är inbjudna att delta i salongen. Bland årets utställda verk finns en mängd olika tekniker representerade. Förutom olja, akvarell och akryl visas prov på collografi, fotografi, fotomanipulering, tusch, handbyggt stengods och blandteknik bestående av bland annat collage, lera och bläckteckning.

Natur- och landskapsscener dominerar motivvalen i årets salong men här finns även en del porträtt, dalakultur i form av kurbits och dalahästar liksom mer djärva nonfigurativa målningar med mycket färg och form.

Besökare till vernissage för julsalongen på Mora kulturhus. Bord med stearinljus och verkförteckning i fg.
Intresset för 2011 års julsalong har varit
stort hos såväl deltagare som publik. Ett
50-tal intresserade kom till vernissagen.

I invigningstalet anknöt Caroline Smids till deltagarkultur och olika tolkningar av begreppet. Antingen handlar det om ett gemensamt skapande eller så står ordet för ett aktivt deltagande i kulturen i motsats till enbart konsumtion därav. Visserligen är åskådaren aldrig helt passiv eftersom kultur i olika former utlöser inre processer som ofta leder till kommunikation och önskan om eget deltagande. Men det finns också en passiv aspekt av att vara kulturkonsument, att man tar del av andras liv och känslouttryck snarare än att själv förmedla dem.

Det som präglar Moraandan i det här fallet är att så många kulturkonsumenter samtidigt är kulturskapare. Många Morabor är medskapare i högre grad än vad de är publik. Traditionen av deltagande i kulturlivet är stark och har sina rötter långt tillbaka i historien. Och den är ännu i högsta grad levande.

Överallt i bygden spelar man fiol, dansar folkdans, vårdar gamla timmerhus och bygger nya enligt uråldrig tradition, forskar i sin hembygd och skriver böcker om byar, fäbodar och naturområden. Det är bara några exempel på den traditionsburna, kreativa Moraandan enligt Caroline Smids.

Och dessutom kan alltså Mora och Siljansbygden uppvisa ett stort antal aktivt utövande konstnärer och konsthantverkare. Inte minst Mora kulturcentrums julsalong visar tydligt på den konstnärliga bredd som bygden är bärare av.

Julsalongen är den återkommande konstutställning som existerat längst inom kulturhusets väggar. Fortfarande lockar den till både åskådande och skapande. Den har stark lokal förankring och är dessutom ett demokratiskt forum där alla medlemmar har chansen att visa sina verk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar