lördag 31 december 2011

En personlig nyårskrönika

Ljuseffekter på julgran och marshaller med lång slutartid.
Inget nyårsfyrverkeri, bara ett abstrakt digitalt målningsexperiment i all hast.

Oj! Redan tolvslag och dags att summera året som gick. Det blir en snabb nyårskrönika där jag försöker sammanfatta de oerhört positiva omvälvande händelser som inträffat för mig under 2011.

2011 blev året då min sjukdomssituation genomgick en totalomvändning till det bättre. Det blev också det år då min kreativitet satte ordentlig fart och de konstnärliga ambitionerna tog form.

Året började i en formsvacka. Jag var då njursjuk och diabetiker med multipla komplikationer och dyster framtidsprognos. Hade hamnat  i depression med åtföljande apati och fick samtalsterapi för detta eftersom medicinering riskerade att skada mina kroppsorgan på grund av mitt sköra tillstånd. På grund av mitt handikapp var jag i princip isolerad hemma i byn.

I mars kom den första stora förbättringen av min situation. Blev då med hjälp av kurator och hjälpmedelsterapeut beviljad ett effektivt handikappfordon, en elrullstol modell “permobil” eller “elmoped” (jag vet ärligt talat inte vad den officiella benämningen är). Som ett resultat bröts min isolering och jag kunde ta mig in till Mora centrum med lätthet, åka ut på fototurer och ingå i ett socialt sammanhang igen. Ett enormt lyft som gav mig mycket energi och livskvalitet tillbaka.

Nästa fantastiska förändring inträffade den 2 maj när jag blev kallad till Uppsala Akademiska Sjukhus för transplantation av njure och bukspottkörtel. Under fyra timmar på operationsbordet förbättrades mina livsförutsättningar och min framtidsprognos radikalt. Diabetes och njursjukdom var plötsligt ett minne blott. Idag mår jag bättre än någonsin tidigare och har fått en outsläcklig energi och aptit på livet.

Ingreppet gick förvånansvärt smärtfritt. Under sommaren och hösten vidtog visserligen en serie komplikationer, men det var mest på grund av de immunförsvarssänkande läkemedel som ges för att undvika avstötning. En besvärlig virussjukdom gjorde att jag blev inlagd på Mora lasarett i sammanlagt drygt två månader. Men det gick att uthärda tack vare att jag hade “jobbet” med mig och dagliga permissioner mellan antibiotikadoserna.

Nu är jag (med reservation för nästa provresultat) fri från cytomegalovirus, en liten rackare som gillar lever och började kalasa lite lätt på min redan i augusti. Upplever inga större besvär förutom av sviterna efter en liten olycka i början av december då jag hamnade i diket med permobilen.

Efter transplantationen fattade jag två viktiga livsbeslut. Det ena gällde att viga återstoden av mitt liv åt att utveckla ett konstnärskap med fotografiska förtecken. Att jag hela mitt liv behållit intresset för fotografi och bildkonst måste tyda på att detta är rätt väg för mig. Slutmålet är att uppfylla uppdraget att göra människor medvetna om livets höga värde, skönhet och vägen till inre harmoni.

Var tidigare övertygad om att detsamma kunde åstadkommas med det skrivna ordet. Har visserligen inte helt gett upp de litterära ambitionerna, men många människor upplever sig “skrivna på näsan” och betraktar budskapet med stor skepsis. Bildkonst som uttrycksmedel gör det möjligt att etablera en kommunikation där betraktaren upplever det som om han eller hon själv har upptäckt budskapet i bilden. Jag är ju inte ute efter att bli guru eller starta en sekt, hellre utdela en spark i riktning mot självständigt tänkande.

Det andra beslutet jag tog var att bli helnykterist i resten av mitt liv. Det bottnar förstås i att jag vill bevara mina nya organ i så god form som möjligt. Men det handlar i lika hög grad om en övertygelse att sann glädje och spontanitet kommer inifrån, inte från kemiska substanser eller annan yttre påverkan. Att bestämma sig för att vara lycklig är tillräckligt. En övertro på yttre omständigheter leder till hjälplöshet, uppgivenhet och negativa beroenden. Det må vara av alkohol eller av levande, falska förebilder. Nykterism är frihet, inte tvång.

OK, där smög jag in ett litet nyårslöfte. Faktiskt ett av de få jag är säker på att kunna hålla. Så vi sätter väl punkt där innan jag får för mig att utdela fler.

onsdag 28 december 2011

Knäpp mobil ersatt. Nu blir det nya mobilknäpp!

När jag nyligen bytte till en ny Sony Ericsson-mobil uppdagades den hemska sanningen. Den gamla mobilens minimala frontlins var helt sönderrepad. Inte så konstigt att mobilbilderna blev urkassa. Nu ser de åtminstone lite skarpare ut, och bildhanteringen är dessutom en smula smidigare med hjälp av webben, Blogger och Picasa.

Tallaverkning fortsätter
Söndag 18 december 2011: Idag föll de närapå sekelgamla
tallarna på vår gård. Arbetet gick snabbt och effektivt.

Du kanske läste mitt inlägg om vardagsbilder för ett litet tag sedan. Jag påpekade att det finns ett värde i vardagsbilder tagna med mobilkamera. Att de inte behöver vara bara en privatsak utan kan skapa dialog och igenkänning.

Att dokumentera min vardag är något jag gärna fortsätter med. Och nu är förutsättningarna alltså något bättre. Först blev jag frustrerad över att det inte fanns någon USB-anslutning för överföring till datorn, men så undersökte jag möjligheten att skicka bilder direkt till nätet istället. Det visade sig att de med enkelhet kunde skickas både till Blogger, Facebook, Twitter och Google Picasaweb.

Fotvård Vårdcentralen
Tisdag 20 december 2011: Fortfarande sårvård varannan dag
och besök på njurmottagningen ett par gånger varannan vecka.

Om du är ung så skrattar du säkert gott åt mina taffliga gubbförsök att handskas med modern teknik. Och sanningen att säga så ligger jag ganska långt efter. Detsamma var säkert möjligt att göra med mi gamla mobil och är väl antagligen stenålder nu. Men för mig är det nytt och ser ganska lovande ut.

Med andra ord vågar jag redan nu utfästa ett litet nyårslöfte: Det blir fler små glimtar från omgivningen med “skräpkamera” framgent. Skräpkameror är inte kattskit. De kan utnyttjas kreativt. Man kan låta deras begränsningar jobba för istället för mot sig.

Rune och Lasse julafton
24 december 2011: Kusin Rune är nöjd med årets julafton och
den nya julklappsnallen som skymtar på köksbordet. I bakgrunden
medhjälparen Lasse från Furudal.

Nej, jag planerar inte att göra mig av med systemkameror med utrustning. De har fortfarande kvar sitt existensberättigande. Det handlar om två helt olika sorters bilder och två skilda sätt att tänka.

Mobilkameran har sin charm även om en något bättre bildkvalitet knappast hade varit störande. Blixt saknas. Är omgivningen lite mörk så frestas man att ta till mörkerläget, men precis som jag anade så innebar det att ISO-värdet chockhöjdes utan kontrollmöjlighet. I bilden på tomtemasken här nedanför ser man det på bruset. Det är ungefär som att skriva ut en papperskopia och köra den i tvättmaskinen. Och med det begränsade antalet pixlar är det svårt att korrigera problemen i efterbehandlingen.

Tomtemasken hänger
Julandet är över och tomtemasken upphängd.

Ska investera i en något bättre fickkamera för att utveckla mitt dagboksknäppande så småningom. Men jag är lite seg i vändningarna, så det lär dröja tio år eller så.

måndag 26 december 2011

Gamla Skolans Café i Nusnäs en mysig utställningslokal för konst och foto

Fotografier av Ingemar Eklund hänger i Gamla skolans café.

Nusnäs i Dalarna är välkänt som dalahästens hemvist men har även en hel del övrigt kulturutbud att erbjuda. Det är kanske inte så många svenskar som förknippar det gamla fiskeläget vid Siljans strand med kreativitet och konstutövning, men det kan vara på väg att ändras. Förutom några lovande unga konstnärer verksamma i byn så har vi på senare år haft tillgång till Gamla Skolans Café, en mysig träffpunkt för bybor och tillresta men också en tilltalande utställningslokal för konst och fotografi.

Mitt i den nuvarande café- och utställningslokalen stod min skolbänk i klass 5 och 6 vid 1980-talets början. Numera kan man där njuta av kaffe eller te med äkta hembakt bröd, smårätter, matiga smörgåsar eller tunnbrödsbitå. Det mesta är producerat av lokala råvaror och caféet har ekologisk inriktning. Här inne säljs även lokalt hantverk och väggarna brukar som sagt täckas av verk från konstutövare, ofta med olika kopplingar till byn.

Gamla skolan julstjärna
Från fönstret i stora cafélokalen, gamla skolsalen för klass
5-6, kan man betrakta skolgårdens övriga byggnader. Alla är
de förknippade med fina minnen från min barndom i byn.

Atmosfären på gamla skolan lockar till olika former av kulturutövning. Här hålls stundtals kurser i olika ämnen som att binda i gräs och björnmossa. Det är även möjligt att skräddarsy kursinnehållet efter deltagarnas önskemål.

Kassan i Gamla skolans café.
Caféets meny har i största möjliga utsträckning sammanställts av
närproducerade råvaror från Siljansbygden. Det gäller såväl det hem-
bakade brödet som mer matiga inslag, t ex Dagens Paj och “bitå”.

Det har alltså uppstått ett litet “kulturcentrum” mitt i byn med inbjudande miljö. Caféet hålls öppet vid större helger, evenemang och en del andra tillfällen under året, exempelvis vid den årligen återkommande höstmarknaden och traditionella julmarknaden. Anna-Karin Mix driver rörelsen och ser gärna att fler konstnärer och fotografer visar upp sina verk för cafégästerna.

Senaste utställningen startade den 18 november och kommer att hänga kvar ett tag i vinter. Gävlefotografen Ingemar Eklund visar ett urval av sina naturbilder varav flera vintermotiv från bland annat fjällvärlden och omgivningarna runt Nusnäs. (Några av hans fotografier visas i den översta bilden i detta inlägg). Han har även en passion för närbilder och har ett 15-tal utställningar bakom sig under 2000-talet. Gamla skolan har även prytts med finstämda svartvita fotografier av Mikael Herger och målningar av Lena Broman, Mora.

Interiör från julcaféet på Gamla skolans café.
Julpyntad cafélokal dagen före 2011 års traditionella
julmarknad. På bordet fanns bland annat lokalt konst-
hantverk och närproducerade livsmedel till försäljning.

Nästa planerade öppethållande sker till trettonhelgen den 6-7 januari. Då finns även chans att se fotoutställningen. Den 7 januari blir det musikkryss med gruppen Dear Daisy som spelar det mesta mellan Dan Andersson och Johnny Cash. Självklart har jag försett mig och några vänner med biljetter och kanske blir det någon bild från evenemanget här på bloggen.

Elden brinner i kakelugnen på gamla skolans café.
Jag kan inte minnas att skolsalens kakelugn användes under min tid som elev på Nusnäs, men nu kommer den till heders igen, i varje fall i juletid när den sprider sitt välkomnande sken.

lördag 24 december 2011

God Jul till alla mina läsare!

Fem stearinljus mot mörk bakgrund.

Julafton 2011. Tiden bara rinner iväg. Helt nyligen var det midsommar. Och Tomas Ledin bevisade denna sommar sin kompetens som väderspåman. “Sommaren är kort Det mesta regnar bort”. Och det som inte regnade bort gick för min del bort p g a sjukhusvistelser.

Semester pang höst pang snöfall. Det jag minns från perioden är mest dagliga permobilfärder NusnäsMora lasarett t.o.r., ibland med en foto-avstickare i det omgivande landskapet. Nu under gråväderstiden har inspirationen legat lågt. Det har blivit desto mer Photoshoppande, men mestadels hårt arbete med den kommande webbportalen KONST FOTO BILD.

Julstress ligger inte för mig. Julen ska vara vilsam och ge välbehövlig ljusterapi. Man blir så lätt mentalt underexponerad annars. Någon krävande julfundamentalistisk familj har jag ju inte. Så inget hot om skilsmässa ligger över mig för att jag inte lyckades fixa den nya hemmabioanläggningen före Kalle Anka på julafton. Eller på grund av oenighet om hos vems föräldrar julklappsinfernot skulle gå av stapeln. Nej, sådant kan jag som happy single blott fnysa överlägset åt. Livet har i vissa stycken visat mig stor barmhärtighet.

Med detta bondförnuftigt filosofiska inlägg vill jag önska dig som läsare av FOTO Inspiration en riktigt GOD JUL. Jag hoppas att du har rika föräldrar och får fler hårda klappar än du orkar ta hand om. Oavsett vilket så kommer du att fortsätta få julklappar från FOTO Inspiration hela året, om du vill. Ingen vet ju med säkerhet när på året som Jesus föddes. Hoppas jag träffar rätt när jag så småningom släpper KONST FOTO BILD. Det blir nämligen det största paketet från mig i år.

Ha en skön helg!

Mats Larspers

onsdag 21 december 2011

FOTO Inspiration startar ny Webbportal KONST FOTO BILD 2012

Gamla järnvägsbron i silhuett mot blå himmel med moln.

“Judgment Day”

I början av 2012 kör jag igång en storsatsning, nämligen en ny portal där bildskapare an söka information och inspiration, tips, kunskap och idéer.

Du som är intresserad av konst eller fotografi ska där kunna hitta tusentals surftips och inspirerande länkar. Du ska även kunna shoppa kameror, fotoutrustning, konstnärsmaterial och konst billigt på nätet och hitta kommande och pågående utställningar, festivaler, mässor, events m.m i vårt Kalendarium som täcker hela Sverige.

Klicka här för mer information om den nya webbportalen KONST FOTO BILD

Följ min mikroblogg på Bloggy för att få fortlöpande information om arbetet med KONST FOTO BILD.

Mats Larspers mikroblogg på Bloggy - Information om webbplatsen KONST FOTO BILD - Officiell kanal.

Vi återkommer med mer information om detta längre fram. Jus nu pågår ett febrilt arbete med att fylla den nya portalen med innehåll. Länken till betaversionen av de n nya sajten släpps i början av 2012. Håll ögonen öppna!

tisdag 13 december 2011

FOTO Inspiration på Alla Sveriges Bloggar

Barn säljer saker utanför Carlsons herr på Kyrkogatan vid julskyltningen
Julskyltning på Kyrkogatan i Mora.

Sidan Alla Sveriges Bloggar - http://sverigebloggar.blogspot.com/ - samlar bloggar från hela landet för att ta reda på vilket landskap som har de bästa bloggarna. Nu finns även FOTO Inspiration i listan för Dalarna.

Det här inlägget publicerades för några dagar sedan. Du som driver en egen blogg rekommenderas att besöka Alla Sveriges Bloggar och anmäla dig till listan för att få gratis marknadsföring och fler besökare.

söndag 11 december 2011

Vardagsbilder bara en privatsak?

Vardagsbilder med mobilen: “Det fotograferas för lite i vår vardag!” Det har hävdats från många olika håll under årens lopp. På senare tid har utvecklingen av smartphones med fotoappar av alla de slag radikalt förändrat förutsättningarna för vardagsdokumentation. Men frågan är om vi utnyttjar tekniken på rätt sätt. Och om bilderna blir ett värdefullt dokument för framtiden eller bara ett omoget knäppande av motiv som endast berör oss själva.

För mig tog det lång tid att acceptera mobilkameran som något mer än en leksak. Och att komma över mitt moraliska dilemma med självdokumentation kontra allmännytta. Det känns  nästan förbjudet att gå omkring och fota privatbilder. Nog är det väl ändå lite mental onani över att dokumentera sig själv?

Ja, kanske det. Moralisten inom mig vinner ibland. Jag tillhör den absoluta minoritet som fortfarande tror på ödmjukhet och en i möjligaste mån osjälvisk livsstil. Men värdet i bilderna har ju egentligen inget med mig att göra, utan med andras igenkännande av situationerna i dem. Avsikten är att skapa dialog, inte monolog.

Fototekniskt är min mobilkamera en mardröm. Obefintlig objektivkvalitet gör bilderna oskarpa. Bruset är uppenbart eftersom sensorn är pytteliten och ISO-värdet inte kan ställas in manuellt. Även blixten är låst i automatläge. Så man kan inte förvänta sig någon astronomisk verkshöjd, bara enkla dagboksbilder. Visuella anteckningar.

Trots att jag är fotonörd så tror jag att det finns ett värde i att utnyttja mobilkameran. Kanske byter jag med tiden till något dyrare för att kunna höja kvaliteten ett steg, men just nu känns det fullt tillräckligt så här. Inkört är bäst för en gammal arbetshäst.

Det här inlägget innehåller ett fåtal utvalda vardagsbilder från de senaste fyra månaderna. Många av dem speglar mina sjukhusvistelser i Mora och Uppsala under denna period. Och min obrutna vilja att gå vidare i min konstnärliga utveckling trots alla motgångar. Envishet är en gudagåva. Född mitt emellan oxens och tvillingarnas tecken lär jag ska vara tvehågsen och ambivalent i början – och helt oresonlig när jag väl bestämt mig. En poäng till astrologen där.

lördag 10 december 2011

Peter Dahl på Zornmuseet–en stor konsthändelse i lilla Mora

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Konstnären Peter Dahl vid vernissagen på Zornmuseet i början av december.

Peter Dahls retrospektiva utställning på Zornmuseet torde vara årets största konsthändelse i Siljansregionen och Dalarna. Det är den största utställningen med denna betydelsefulla svenska konstnär på över 10 år och sammanfattar hans konstnärliga utveckling från slutet av 1940-talet fram till våra dagar.

Utmärkande för Peter Dahl är att han alltid har gått sin egen väg och uppvisat stor ärlighet både som konstnär, debattör och författare. Trots att det retat folk både från höger och vänster har han alltid låtit sina känslor och visioner styra sitt arbete i den riktning de fört honom.

Han föddes i Oslo 1934 och flyttade som femåring till Sverige tillsammans med sin familj, kom in på Konsthögskolan på tredje försöket och hade sin debututställning på Galleri Prisma i Stockholm 1967. Mellan åren 1975 och 1979 var han professor i måleri vid Konsthögskolan. Det stora genombrottet kom på 1980-talet med litografierna till Fredmans epistlar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Museichefen Johan Cederlund invigningstalade framför praktverket
”Stolta stad” som pryder nästan en hel vägg i utställningssalen.

De flesta av Peter Dahls största verk finns med på utställningen. Däribland monumentalverket Stolta stad som nästan täcker en hel vägg i museets stora utställningssal. År 2006 såldes detta verk för 5,7 miljoner. I källarplanet visas i samband med utställningen Anders Hansers film om Dahls arbete med mästerverket Dans i det blå.

Det inre rummet på övre planet har prytts med konstnärens karaktäristiska målningar från krogar och danshak. De är fyllda med glädje och fest men samtidigt med allvarliga undertoner.

Mer information om utställningen finns på Zornmuseets webbplats http://www.zorn.se/utstallningar.

torsdag 8 december 2011

Vart tog fotolänkarna vägen?

Stor varmgul ljuslykta utanför Kulturhuset.
Ljus i mörkret, Mora centrum.

Vän av ordning undrar säkerligen var jag har gömt undan alla konst- och fotolänkar som tidigare huserade i högerspalten. Svaret är att de har flyttats till en ny webbplats som jag planerar att utveckla under 2012.

Arbetsnamnet på den nya sajten är Foto Konst Bild. Inom några månader kommer en ‘betaversion’ att släppas. Du som läser denna blogg får då möjlighet att hjälpa mig utvärdera den.

…och från det ena till det andra. Råkade för några dagar sedan ut för en liten olycka med min elrullstol. Inget allvarligt men tillräckligt för att hindra mig i arbetet. Kunde därför inte fullfölja utvecklingen av min nya kulturblogg utan tog bort den från nätet tills vidare.

Har en hel hög med inlägg på gång som jag hoppas kunna skriva färdigt inom kort. Så med andra ord, vi hörs snart igen!

måndag 5 december 2011

Lattjolajbanlådan är städad!

Solnedgång vid sjön Lygnern, Gäddeviks naturreservat, Halland.
Hittade en mängd gamla läckra foton när jag städade hårddisken. Den här bilden tog jag i Gäddeviks naturreservat vid sjön Lygnern i Halland 2004. Förstärkte solnedgångens färg och lade på en enkel ram. Nu efter allt slit ska jag meditera över den här scenen.

Uppskattningsvis 95 procent av alla fotografer gör samma misstag som undertecknad. Vi sparar det verkligt tunga arbetet till de mörka höst- och vinterkvällarna. Jag syftar på den grannlaga uppgiften att bringa ordning i bildkaoset på hårddisken.

Tänk att det ska vara så förbaskat svårt att få tummen ur! Varför tar man sig inte tid att skriva in metadata, ange nyckelordstaggar och stoppa sina foton i digitala album redan när man överför dem till datorn?

Nu närmast kreverar jag inför omfattningen av detta gigantiska projekt. Inte minst för att tusen andra uppgifter måste utföras och tusen kreativa idéer aldrig hinner genomföras.

Det är tur att man har verktyg som är lite mer ändamålsenliga än gränssnittet i Windows. Själv använder jag Photoshop Elements Organizer. Mest av gammal vana. Och givetvis därför att ett eventuellt byte av programvara säkert skulle kräva en total omorganisation av allt som jag redan fått ordning på.

Arbetet tog mig flera dagar under vilka jag våndades svårt, men nu är det äntligen gjort! Nu går det mycket snabbare att söka igenom album och mappar på jakt efter den där speciella bilden jag tog då eller då.

Och så till sist den brännande frågan:

Orkar jag upprätthålla denna stenhårda disciplin även fortsättningsvis?

Regga varje gång jag laddar ner? Inte dricka en kopp kaffe, sova en stund eller kolla mailen och Facebook först? Inte sätta igång och bildbehandla direkt?

fredag 2 december 2011

Julsalong visar på kreativ Moraanda

Caroline Smids inviger julsalongen 2011
Kulturchef Caroline Smids invigningstalar vid vernissagen
för
Mora kulturcentrums julsalong på kulturhuset.

Den årligen återkommande julsalongen visar på en lång Moratradition av medskapande och deltagarkultur. Det konstaterade Caroline Smids, kulturchef i Mora kommun, i sitt invigningstal vid söndagens vernissage i kulturhuset. Deltagandet i årets salong är till och med något större än vanligt med 39 konstnärer och ett 80-tal verk på Vasasalens väggar.

Julsalongen är den ena av Mora kulturcentrums stora årliga utställningar. Den andra är Lisselbyutställningen som arrangeras i augusti och i år firade 30-årsjubileum. Mora kulturcentrum har ett 100-tal medlemmar och samtliga är inbjudna att delta i salongen. Bland årets utställda verk finns en mängd olika tekniker representerade. Förutom olja, akvarell och akryl visas prov på collografi, fotografi, fotomanipulering, tusch, handbyggt stengods och blandteknik bestående av bland annat collage, lera och bläckteckning.

Natur- och landskapsscener dominerar motivvalen i årets salong men här finns även en del porträtt, dalakultur i form av kurbits och dalahästar liksom mer djärva nonfigurativa målningar med mycket färg och form.

Besökare till vernissage för julsalongen på Mora kulturhus. Bord med stearinljus och verkförteckning i fg.
Intresset för 2011 års julsalong har varit
stort hos såväl deltagare som publik. Ett
50-tal intresserade kom till vernissagen.

I invigningstalet anknöt Caroline Smids till deltagarkultur och olika tolkningar av begreppet. Antingen handlar det om ett gemensamt skapande eller så står ordet för ett aktivt deltagande i kulturen i motsats till enbart konsumtion därav. Visserligen är åskådaren aldrig helt passiv eftersom kultur i olika former utlöser inre processer som ofta leder till kommunikation och önskan om eget deltagande. Men det finns också en passiv aspekt av att vara kulturkonsument, att man tar del av andras liv och känslouttryck snarare än att själv förmedla dem.

Det som präglar Moraandan i det här fallet är att så många kulturkonsumenter samtidigt är kulturskapare. Många Morabor är medskapare i högre grad än vad de är publik. Traditionen av deltagande i kulturlivet är stark och har sina rötter långt tillbaka i historien. Och den är ännu i högsta grad levande.

Överallt i bygden spelar man fiol, dansar folkdans, vårdar gamla timmerhus och bygger nya enligt uråldrig tradition, forskar i sin hembygd och skriver böcker om byar, fäbodar och naturområden. Det är bara några exempel på den traditionsburna, kreativa Moraandan enligt Caroline Smids.

Och dessutom kan alltså Mora och Siljansbygden uppvisa ett stort antal aktivt utövande konstnärer och konsthantverkare. Inte minst Mora kulturcentrums julsalong visar tydligt på den konstnärliga bredd som bygden är bärare av.

Julsalongen är den återkommande konstutställning som existerat längst inom kulturhusets väggar. Fortfarande lockar den till både åskådande och skapande. Den har stark lokal förankring och är dessutom ett demokratiskt forum där alla medlemmar har chansen att visa sina verk.

torsdag 24 november 2011

Allt på ett kort

Anette och Hobbe Gaddevik färg

Hobbe och matte Anette i halländska Gäddevik 2006. Bilden togs inte med fish-eye utan har bildbehandlats med bland annat mörk vinjettering och filtret Sfär.

Dagliga sjukhusbesök har varit rutin för mig under en längre tid. Nu börjar problemen ordna upp sig igen och de dagliga jojofärderna blir färre till antalet. Det har förstås gett mig mer tid för övningar i målning och bildbehandling.

Siktet är inställt på att fylla FOTO Inspiration med allt bättre foton och digitala målningar. Dessutom hägrar möjligheten att ställa ut mina bilder när materialet blivit tillräckligt omfattande.

Fattig man gör så gott han kan. Som sjukbidragstagare med tunga studielån m.m. har min ekonomi varit rena Grekland. Har knappt haft råd att bläddra i en kurskatalog. Istället har jag sammanställt min egen kurs i bildbehandling genom att leta övningar på Internet och på biblioteket samt i en hög med gamla fototidskrifter.

"Jag älskar att höra debutanter berätta om hur de vågade ta det första steget."

Har nu genomfört drygt hälften av övningarna i första kursdelen. Klipper och klistrar sa,tidigt ihop del 2. Målet är att bli så väl bevandrad i olika bildbehandlings- och designtekniker att jag fritt kan använda dem för att skapa konst.

Konstnär är jag inte till titeln, men väl av födsel och ohejdad vana. Har svårt att tänka mig ett liv utan konstnärligt skapande. Mängden dagliga intryck och den kaotiska känslomix de skapar är för omfattande för att lämnas utan outputkanal. Internminnet under hjässan skulle då behöva en gigantisk uppgradering. Energisparkommittén skulle gråta blod över kostnaden för den elchockbehandling som då krävdes för att bevara min psykiska stabilitet. Det bleve ett par tre Harsprång för att täcka det.

Mången medmänniska har i bästa välmening försökt avstyra mina vildaste kreativa idéer. Ingen har dock hittills lyckats normalisera och likrikta mig i nämnvärd utsträckning.

“Enbart de bästa fåglarna skulle tillåtas sjunga. Att det blev tyst i skogen var inget problem. Så skulle det vara, det var bara att acceptera.”

Lyckligtvis tycks jag inte vara den enda människan i världen med ett stort kreativt behov. Det märks inte minst på det växande antalet nytillkomna utställare. Jag älskar att höra debutanter berätta om hur de vågade ta det första steget.

Framför allt många unga människor har idag en härligt jamtelagsfri syn på sitt eget skapande. Som uppväxt på 1970- och 80-talen fick jag mig redan från början inskärpt att enbart de mest begåvade fåglarna skulle tillåtas sjunga. Att det blev tyst i skogen var inget problem då. Så skulle det vara, det var bara att acceptera. Tyst och snäll skulle man vara.

Kanske är det mest därför som det tagit mig så lång tid att börja skapa något med avsikt att kommunicera det till andra. Men nu ska det så sakteliga bli ändring på den punkten. Det är inget hot, snarare en avsiktsförklaring.

Dubbeltransplantationen i våras blev en stor vändpunkt i mitt liv. Har sedan dess smygjobbat med gerillamarknadsföring och byggandet av ett kontaktnätverk för att på olika sätt nå ut med information om mitt konstnärliga arbete. Främst FOTO Inspiration har visat sig vara ett effektivt hjälpmedel för att sprida ringar på vattnet. Nu gäller bara att skörda frukterna av det på bästa sätt.

fredag 18 november 2011

Från fotorealism till Zorninspirerat

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bevistade häromdagen två givande konstutställningar på Mora kulturhus med målningar av den framstående norske konstnären Jonny Andvik och Morakonstnären Helena Björk.

Helena Björk, 24 år och bosatt i Nusnäs, har fyllt väggen på Hyllan med fotorealistiska motiv, mestadels porträtt av både människor och djur. Hon målar företrädesvis i olja på duk och pannå men här fanns även enstaka akvareller samt akrylmålningar på duk och akvarellpapper.

Helena använder sig gärna av egna fotografier som förlaga men har även målat utgående från verk av andra fotografer. Hon kommer närmast från en ettårig utbildning vid Konstskolan i Visby.

Jag tycker att hennes målningar kommer bäst till sin rätt i miljöporträtten av människor. Det är oftast inte svårt att tänka sig den fotografiska förlagan och slutsatsen blir att utställningen hade hållit hög kvalitet även om den bestått av foton. Nu tillför förstås framför allt oljemediet en extra dimension men det vore ändå intressant att jämföra målning och förlaga.

Utställningen hänger på Hyllan fram till den 13 december. Mer information om och verk av Helena Björk finns på hennes hemsida http://www.hbkonst.se/

Sista chansen se Andviks konst

I stora salen visar Jonny Andvik målningar och litografier som samtliga inspirerats av Anders Zorn. Titeln är “Med Zorn som ledstjärna” och anknyter bland annat till att Andvik ofta besökt Mora och Zornmuseet för att söka inspiration.

Det var vid ett sådant besök som han mötte företrädare för kulturförvaltningen som gärna ville se hans verk utställda i Mora. Om några dagar går sista tåget för de Morabor som önskar njuta av Jonny Andviks konst på hemmaplan. Utställningen hänger fram till den 23 november.

Andvik anses vara en av de främsta målarna inom figurativ konst i Skandinavien. Hans konstnärliga perspektiv formades under uppväxtåren i norska Telemark. Den lokala kulturen och befolkningen blev en viktig inspirationskälla, liksom hans farfar, konstnären Alf Andvik.

Mer information om Jonny Andvik finns på http://www.andvik.com/

måndag 14 november 2011

Explosion av glada färger

OLYMPUS DIGITAL CAMERA 

Besökte nyligen Larsols Marie Erikssons utställning Med fötterna på jorden och penslarna i himlen som visas i entréhallen på Mora kulturhus fram till den 23 november.

Glädje, eller för att vara något mer specifik, skaparglädje framstår som den röda tråden i denna utställning. Det är en glädje som förmedlas till betraktaren genom ett djärvt och explosivt men balanserat färgval. De uppvisar dessutom en stor frihet i formspråk och val av teknik. Den känsla som uppstår när jag betraktar verken är att de utstrålar spontanitet, självsäkerhet och inre styrka, En uppmaning att bejaka livet med dess kreativitet och passion.

Det är färgsprakande motiv, mestadels abstrakta men även symbolistiska. Materialet är akrylfärg, ofta i kombination med mindre vanligt förekommande inslag som garn och ståltråd.

Larsols Marie Eriksson är bördig från Garsås i Mora kommun och utbildad inom bland annat vedic art. Sin debututställning hade hon i början av 2000-talet och hennes konst visades även vid senaste vårsalongen i Mora.

Mer att läsa om Marie finns på hennes webbplats http://www.larsols.se/

fredag 11 november 2011

Höst i Siljansbygden

Grusväg täckt av höstlöv, hästhage, omgivande skog, uthus i bg, vattenpöl i fg.

Harbacken, Färnäs, Mora kommun, Dalarna (FOTO: Mats Larspers)

Äntligen lite tid över att efterbehandla och publicera några höstlandskap från mina hemtrakter. Hösten hade sånär hunnit övergå i vinter innan dessa bilder överfördes till datorn. Men i skrivande stund har ännu ingen snö synts till på denna breddgrad.

De senaste 3 – 4 månaderna har mycket tid gått åt till sjukhusbesök. Från mitten av oktober till för några dagar sedan har jag varit inlagd på Mora lasarett och Uppsala Akademiska sjukhus. De bilder du ser här har fotograferats på vägen till och från vårdinrättningen.

Höstlöv på botten av fontänpoolen utanför Mora lasaaretts huvudentré

Fontänen vid huvudentrén, Mora lasarett (FOTO: Mats Larspers).

Det finns några alternativa vägar att ta när man rullar med permobilen mellan Nusnäs och Mora. En av dem går ett stycke längs Siljans strand och där fann jag de mest färgsprakande motiven när höstglöden var på topp. En annan favorit, låt vara senväg snarare än genväg, är en stilla cruising genom Färnäs by med dess karaktäristiska äldre bebyggelse.

Höstlädda björkar

Noret, Mora kommun, Dalarna (FOTO: Mats Larspers).

För tillfället räknas jag åter som någorlunda frisk. Denna återuppståndna nötkärna befinner sig visserligen  mitt i det trista och gråmulna ingenmansland som förbinder höst- och vintersäsong, men har ändå inte gett upp hoppet om fler fotoexkursioner före stundande snökaos.

Solen över ensilage. Byåkersvägen.

Byåkersvägen, Färnäs, Mora kommun, Dalarna (FOTO: Mats Larspers).

onsdag 2 november 2011

Spraykonst.se–En välbesökt konstsajt

För några dagar sedan berättade jag om spraykonstnären Robert Landström som satsat helt på att utveckla sin unika graffittiinspirerade konstart. Läs inlägget här.

Tyvärr glömde jag i hastigheten att länka till Roberts innehållsrika webbplats på Spraykonst.se. Här kommer länken till hemsidan och bloggen som varit ytterst välbesökta sedan starten. Robert har fått många viktiga kontakter genom att presentera sig på webben.

WWW.SPRAYKONST.SE

Robert Landström, spraykonstnär, Ateljé Kaoz, Mora.

Läs även Roberts blogg på SPRAYKONSTNAR.BLOGG.SE

 

Inga fler notiser tyvärr!

Har just nu problem med att få tiden att räcka till. Därför måste jag tyvärr minska på bevakningen av vad som händer på foto- och konstfronten.

Givetvis kommer jag att fortsätta besöka utställningar och evenemang och blogga därifrån. Har däremot ingen möjlighet att fortsätta leta nyheter på nätet och skriva blänkare om dem i bloggen.

Spraykonstnären Robert Landström–Tar han graffittin till salongerna?

För ett par år sedan tog Robert Landström och hans familj ett omvälvande beslut. De satsade allt på sitt stora konstintresse och flyttade från Stockholm till en fäbod i Moraskogarna. Nu börjar intresset vakna för hans unika spraykonst med rötter i graffittin. Men det har sannerligen inte gått som på räls. Det har krävt mycket hårt arbete och flera av verken i Ateljé Kaoz har skapats till tonerna av nattradion.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En småkulen oktoberkväll beger jag mig till de gamla lokstallarna vid Sanda i Noret utanför Mora för att ta del av Roberts spraykonst. Här har han sin ateljé och ett mindre utställningsrum som även har gett plats åt hans sambo Monika Bergmans konsthantverk.

Ateljé Kaoz gör just nu mer skäl för sitt namn än vanligt. Mängder av spraydamm från konstnärens burkar har framtvingat ett tillfälligt avbrott i arbetet. En av få pauser som Robert Landström har unnat sig sedan han blev spraykonstnär på heltid 2009.

Då bröt han och Monika upp från storstadens högt uppdrivna tempo till lugnet och avskildheten i en fäbod nära Läde i Mora kommun. Med sig från kungliga huvudstaden hade han ett starkt intresse för graffitikonsten som spirat sedan tonåren. I sin packning hade han också det konstnärliga arvet från mormodern.

Några år tidigare hade han upptäckt hur han kunde sammanföra dessa båda tillgångar till ett helt nytt koncept. Han lyfte helt enkelt över ungdomstidens graffitti från stadens väggytor till duk och pannå och utvecklade dess färg- och formspråk, skapade en egen stil som närmade sig det traditionella måleriet.

Sitt uppvaknande konstintresse i de tidiga tonåren har han gemensamt med sambon Monika som målar på trä och korgar. Liksom en ung Robert var även hennes mål att sätta färg på vardagen. Som i de husgeråd och bruksföremål hon ställer ut i Ateljé Kaoz. Nu har konstnärsparet flera projektidéer på gång som går ut på att sammanföra sina respektive konststilar.

Hur växte idén fram om att spraymåla på duk?

Robert: Det började med ett starkt intresse för graffitti i slutet av 1980-talet när jag var tonåring. Det var just när graffittitrenden etablerade sig i Sverige. Jag blev fascinerad av spraymålning och dess möjligheter att uttrycka sig i bilder och symbolik. Och konsten har alltid funnits med i bilden. Både mormor och mamma var konstnärer.

Du använder inte bara sprayburkar utan även akrylfärg i några av dina målningar. Har du använt andra tekniker innan du övergick till spraymålning?

Robert: Under en lång period la jag sprayburkarna på hyllan och målade mest i akryl. Några år in på 2000-talet återvände intresset. Men man kan ju inte springa omkring och måla på väggar som 25-åring, så jag började experimentera med andra material. Att spraymåla på duk verkade helt nytt och oprövat. Idén växte fram om att blanda graffittikonst med det konstnärliga arvet från mormors sida. Jag ville medverka till att öka graffittins status som konstart och visa dess släktskap med etablerade konstformer.

Och numera är du spraykonstnär på heltid?

Robert: År 2009 beslöt vi att satsa helt på vårt konstintresse under en försöksperiod av några år. Vi flyttade från Stockholm till Dalarna och bosatte oss på fäboden för att få arbetsro. Sedan ledde det ena till det andra. Första året sålde jag fyra tavlor. Under 2011 har det blivit betydligt fler. Det verkar lovande inför framtiden.

Monika: Men det har verkligen kostat mycket hårt arbete. Robert har varit mycket ihärdig och jobbat för högtryck.

Robert: Jag har i princip inte lagt någon tid eller några pengar på marknadsföring om man undantar min hemsida och blogg. Istället har jag valt att fokusera helt på arbetet och på att utveckla min konst. Jag tror inte att man som konstnär kan stressa fram berömmelse.

Var har din konst väckt störst uppmärksamhet? Är det mest graffittientusiaster som visat intresse eller tilltalar det en bredare publik?

Robert: Det är i högsta grad blandat och definitivt inte bara graffittifolk. Men jag märker förstås också en viss skepsis från människor med mer konservativ konstsyn. Många associerar omedelbart spraymålning med graffitti, men för mig handlar det om att måla med sprayburk istället för pensel.

Något speciellt motiv som du föredrar at jobba med?

Robert: Av någon anledning återkommer hjärtan ofta i mina målningar. Men i mitt arbetssätt utgår jag inte från ett givet motiv utan från den känsla som färgen och formen väcker när jag målar. Motivet växer fram successivt och det får bli vad det blir. Ibland blir resultatet abstrakt, som i den senaste målningen I mina drömmar.

För tillfället har du ett uppehåll i arbetet?

Robert: Ja, i väntan på att saneringen av ateljén ska bli klar. Den har varit full av gammalt spraydamm. Tavlorna som hänger där inne är renoveringsobjekt. De står på tur att åtgärdas härnäst.

lördag 29 oktober 2011

Senhöstfrossa i konst och fotografi

Garagefönsterruta

Hösten brukar bjuda på en explosion av konst- och fotohändelser, inte minst på evenemangsfronten. Och hösten 2011 ser inte ut att bli något undantag. FOTO Inspiration bjuder härmed på ett axplock ur det digra utbudet.

Debatt om kvinnodominans

STOCKHOLM. Fotoutställningen Planket arrangerades nyligen i Stockholm och Berlin. För att uppmärksamma en ojämn utställningsstruktur och skapa debatt om kvalitetsbegrepp bestod utställarna av 59 kvinnor och en “symbolisk” man. Som avsett ledde detta grepp till många olika diskussioner. Nu bjuder Centrum För Fotografi i Stockholm in till fortsatt debatt kring Planket, detta i samverkan med Nätverket Brudarna. I panelen kommer bland annat årets initiativtagare och curatorer Hannah Goldstein och Iréne Berggren att ingå tillsammans med Lotta Schwarz, ordförande i Sveriges Fotografers Förbund, konstnären och adjunkten Svante Larsson, Konstfack och fotografen Sven Westerlund. Moderator för debatten blir Jenny Morelli, chefredaktör på Fotografisk Tidskrift. Debatten äger rum den 2 november och har fri entré.

3 x Ståbi i Orsa

ORSA. Under titeln I våra fäders spår ställer trion Björn, Viveka och Per Ståbi ut sin konst i Orsa kulturhus. Utställningen visas mellan den 12-29 november. De tre konstnärerna visar akvareller, tuschteckningar, oljemålningar, stentryck och keramik. Dessutom visas en del av släkten Ståbis spännande historia med kopplingar till bland andra Anders Zorn.

Filmserie om fotografer

SVERIGE. På SVT Play kan du just nu se filmserien Kamerans mästare. Inte mindre än sex fotografer som uppnått internationell berömmelse låter oss ta del av hur de jobbar. De sex är närmare bestämt Bruce Davidson, Miru Kim, Brigitte Lancombe, Jay Maisel, Steve McCurry och Terry Richardson, den kvicke reklam- och porträttfotografen. Se filmen här.

Grafik och foto på Galleri Grönland

MALUNG. Under ett par veckor framöver har du ännu chansen att besöka Galleri Grönland i Malung och ta del av Birgitta Segers konst. Konstnären är bosatt i Gagnef och har ett flertal utställningar bakom sig, liksom även bland annat konstvideoproduktioner. Ett 30-tal grafiska och fotografiska verk visas.

Danskt naturfotoläger

DANMARK. Den som vill utvecklas som naturfotograf kan bege sig till danska Svendborg den 4 november. Under två dagar arrangeras då Nature Photo Camp med några av Nordens skickligaste naturfotografer på programmet. Läs mer på http://www.photo-camp.dk/

Akvarellmuseet växer

SKÄRHAMN. Nordiska Akvarellmuseet på Tjörn är på väg att bli större. Utbyggnaden pågår i skrivande stund och kulturnämnden i Västra Götaland har beslutat höja museets anslag med en miljon kronor per år med början 2012. Bland annat byggs en ny utställningshall som kommer att rymma den efterfrågade nordiska samlingen.

Nytt fotostipendium instiftat

STOCKHOLM. Scandinavian Photo vill uppmuntra visuell kreativitet och har i linje därmed instiftat ett stipendium på 100 000 kronor. Stipendiet omfattar kategorierna foto, film, expedition/äventyr/action och blogg. Att söka måste du ha fyllt 15 år och vara bosatt i Sverige. Ansökningstiden löper till februari månads utgång 2012. Läs mer på http://www.fotostipendiet.se/

Korsettfabrik visar naket

BORÅS. Fram till den 20 november visar Abecita Korsettfabriks konstmuseum i Borås utställningen Kropp & själ med fotografier av Walter Hirsch och Alexander Bergström. Det handlar om nakenbilder med säregen stil. Hirsch har 50 år i karriären medan Bergström är ett nytt stjärnskott på fotografhimlen.

Graffitti och människor i Gaza

LUDVIKA. Fram till den 6 november ställer fotografen Mia Gröndahl ut bilder från Gaza i konsthallen på Folkets hus i Ludvika. Under titeln Gaza Graffitti – Budskap om kärlek och politik visas färgsprakande fotografier av graffitti och människor i det krigshärjade området. Bilderna kom även ut i bokform för några år sedan.

Strömholm trea – eller läste jag fel?

KOMMENTAR. Noterar att Christer Strömholm hamnat på tredje plats i tidningen FOTO:s omröstning om den främste av de tre svenska fotografer som belönats med Hasselbladpriset. Bland e läsare som röstat på tidningens hemsida har 130 lagt sin röst på Lennart Nilsson, 100 på Sune Jonsson och 77 på Christer Strömholm. Måste medge att jag är en smula förvånad över resultatet. För mig var Christer den ojämförligt största av svenska fotografer genom tiderna. Ingen har på samma sätt som honom lyckats förmedla en sådan närhet till människorna i bilderna med en så stark inlevelseförmåga och så djup respekt.

Källförteckning för notiser: Centrum för fotografi, Dala-Demokraten, Dalarnas Tidningar, Digitalfoto För Alla, FOTO, Kamera & Bild, TT Spektra.

onsdag 26 oktober 2011

Fotonernas motorväg

Solstråle över höstlöv mellan två träd med byggnader i bakgrunden.

© 2011 Mats Larspers http://larspers.blogspot.com/

Betyder det tur att fånga en solstråle? Det visar sig när man betraktar bilden. Här är en försiktig inledning av mitt höstgalleri 2011. Bilden togs i Noret på väg in till Mora centrum.

Intryck av Tre uttryck

Under hösten arrangerar Fridhemskyrkan i Mora en utställning med de tre Morakonstnärerna Hanna Cedervall (keramik, bildkonst), Stina Ahlenius (fotografi) och Annette Backman (akvarell). Tre uttryck är titeln.

Hanna Cedervall har sin ateljé och verkstad i Färnäs. Arbetsmaterialen är lera, färg och papper.och verken består av bruksföremål, skulpturala verk, målningar, teckningar, collage etc. Hon arbetar som bildlärare på S:t Mikaelsskolan och medverkade för cirka sju år sedan till starten av Kaplagårdens Konst & Hantverk i Mora.

Fotograf Stina Ahlenius gick nyligen en distansutbildning vid namn Foto Projektår. Hon arbetar bland annat med mode- och reportagefoto för tidningen Magasin Mora Köpstad.

Annette Backman arbetar till vardags som sköterska på Mora lasarett. Övrig tid ägnar hon åt akvarellmålning som rent tekniskt sett är en utmaning. Bland de utställda verken finns motiv från såväl Moratrakten som Spanien.

De tre uttrycken består egentligen av ännu fler uttryckssätt som kompletterar varandra väl men det finns också definitiva skillnader i de tre konstnärernas arbetssätt, motivval och komposition.

Jag fascineras av Annette Backmans målningar av främst byggnader på grund av den kraftfulla reliefverkan hon skapar med enbart akvarellens hjälp. Jag tänker då närmast på Mijas, Spanien.

Stina Ahlenius Självporträtt har en tilltalande och genomtänkt komposition där endast persiennskuggans linjespel framhäver kroppsformen vilket gör att den svartvita bilden får djup och detaljer kan skönjas trots den höga kontrasten.

Hanna Cedervall kommer bäst till sin rätt i de färgdominanta tuschteckningarna/collagen Blå timme och Klädd i rött.

Fridhemskyrkan brukar hålla höstutställningar ungefär vartannat år. Trots att det nyttjade rummet inte från början är tänkt som utställningslokal så är utrymmet generöst tilltaget och ger betraktaren en rofylld konstupplevelse.

måndag 24 oktober 2011

Gatufoto med flera dimensioner

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Om du är Morabo och inte redan har tagit del av Josef Tiglezáns fotografier i entréhallen i Kulturhuset så är det hög tid att skynda sig dit nu. Utställningen tas ner redan i morgon, tisdagen den 25 oktober. Det är svartvitt gatufoto från Stockholm men som sådant ovanligt välplanerat, starkt symboliskt och bitvis närmande sig det abstrakta.

För Josef Tiglezán är fotografi en livsväg. Från minimalistiskt arkitekturfoto och avskalade abstrakta former har resan gått vidare till en “delad, levande atmosfär” där han söker och iakttar. Vad han vill lyfta fram i sina bilder är människans handlingar, gester,symboler och normativa värden som har anpassats till stadens struktur.

Denna stad har enligt Josef Tiglezán skapats av människan och ramat in naturen. Han ser det som en utmaning att inom dessa ramar fånga ögonblick när stadens invånare försjunker i sina sysslor och sitt beteendemönster. Men det kan lika gärna handla om att förmedla avsaknaden av invånare mitt i den av människan skapade strukturen.

Flera av bilderna bygger på skarpa kontraster. Som iakttagare av stadens liv befinner han sig ibland på lite avstånd. Många av fotografierna har byggt upp med hjälp av associationer och symbolik. I en bild förekommer cykeln som transportmedel och symbol i flera upplagor, förutom cykeln och cyklisten själv även som skugga samt i form av en vit symbol målad på cykelbanans asfalt.

Här och var har han utnyttjat rörelseoskärpa kreativt. Ofta bildar människor, objekt och skuggor mönster som genom medveten exponering och kontrasthantering gjorts närmast abstrakta. Kompositionen spelar en mer avgörande roll än vad jag är van vid från traditionell streetphoto. Här har ytterligare dimensioner lagts till genom subjektiva och expressiva inslag.

Samtidigt har enligt min mening en dimension tagits bort. Vissa av bilderna ger ett alltför välplanerat och välkomponerat intryck. Man får inte den känsla av att befinna sig mitt i det flödande gatulivet som gatufotografi brukar vilja förmedla. Ibland hade bilderna vunnit på att fotografen tagit några steg närmare. Men iakttagandet på lite avstånd är å andra sidan något av utställningens röda tråd.

måndag 17 oktober 2011

Bildcollage från scratch och skuggor på krossat glas

Idag hade tiden kommit att ge sig in i digitalmålningens ädla konst på allvar. Det gällde att utgå från ett tomt dokument och stegvis låta ett tropiskt havslandskap med segelbåtar växa fram. En sorts bildkollage från scratch med en teknik som verkligen medger snabbproduktion av målningar.

Segelbåtar

Började med en övertoning från kvällshimmelsblått via tropikhavsvattencyan till sandbeige och lade den vertikalt över arbetsytan. Markerade himlen och lade på lätta moln med filtret Återgivning->Moln. Letade sedan reda på en av Adobes färdigkonstruerade gräsformer och målade dessa i massupplaga på sanden. Till sist hade jag även turen att hitta en segelbåtsform och applicerade några kopior av den på vattnet. Arbetet tog inte mer än högst tio minuter.

Det finns inget filter som direkt skapar en bild som ser ut att vara målad på krossat glas. Ett knep jag nyligen lärde mig är att börja med Kristallisera och en cellstorlek på runt 26, för att sedan applicera Bläckskiss med cirka 10 för strecklängd. Värdena för intensitet mörk och Intensitet ljus låter man motivet bestämma.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Många andra motiv skulle säkert ha passat bättre att måla på krossat glas än skuggan av det glassätande paret på kajen i Mora. Men resultatet av detta första trevande försök blev ändå inte helt tokigt.

Fotoutställning om Regeringsgatan

STOCKHOLM. Fram till den 11 mars 2012 visar Stockholms stadsmuseum fotoutställningen Regeringsgatan – I förvandlingarnas tid med fotografen Göran H Fredrikssons bilder. Han började sin anställning på Stockholms stadsmuseum år 1966. Vid denna tid skedde en dramatisk omvandling av city. Behovet av att dokumentera det som försvann var stort. I samband med att gatan byggdes om till genomfartsled försvann bland annat restauranger, caféer och specialbutiker. Göran H Eriksson tog sig an uppgiften att föreviga dessa motiv och kom att återvända till Regeringsgatan många gånger fram till 1971. På utställningen presenteras ett 40-tal fotografier som aldrig tidigare visats. Dessutom presenteras originalföremål från de byggnader som inte längre finns kvar. Läs mer om utställningen här.

 

Stora fotografnamn på Fotomässan

STOCKHOLM. Magnus Wennman, utsedd till Årets pressfotograf i Sverige, kommer till Fotomässan i Stockholm i november. Detsamma gör Heidi och Hans-Jürgen Koch som samma dag tar emot det prestigefyllda fotopriset Dr Erich Salomon Award. Fotomässan i Stockholm har vuxit till att bli norra Europas största mötesplats för fotointresserade. Läs mer om nyheterna på årets Fotomässa här.

Källförteckning för notiser: Google News, MyNewsDesk, Stockholms stadsmuseum,

söndag 16 oktober 2011

Bärsärkagång i kartongfylld container

Det började med en fullkomligt hänsynslös ommålning av kartonger i en container men resultatet blev till sist ganska intressant efter att ha tagit genvägen via några filter. Övningen från kursen bestod av att färga olika objekt individuellt i en bild utan att strula till bakgrunden. Det lyckades efter någon timmes krångel, men såg mest bara förvirrande ut.

Kartonger

Lösningen visade sig vara att först beskära och förvränga bilden en smula och sedan applicera Färgat ritstift. Det gjorde visserligen bilden kornig och grynig men gav den samtidigt en tilltalande struktur. Blev ganska nöjd med slutresultatet.

Kreativiteten flödar just nu och ibland har jag svårt att begränsa mig. Men å andra sidan behöver inte återhållsamhet alltid vara en dygd. Några av er har efterfrågat fler höstbilder och de kommer så småningom. Hösten har snart fyllt hela minneskortet i Olympusen, men jag behöver lite mer tid för sortering och efterbehandling.

Fortsätter tills vidare att botanisera bland de gamla bilderna och göra vad jag kan för att tillföra nya dimensioner till dem.

Fisklador

I nästa övning gällde det att kombinera en mängd olika valfria filter inom grupperna Konstnärliga och Penseldrag för att forma en abstrakt bild där ursprungsmotivet inte skulle kunna identifieras. Jag utgick här från ett motiv av staplade lådor från fiskehamnen i Träslövsläge och abstraherade dem med en kombination av Vattenfärg, Undermålning, Mosaik, Pastellkrita och Färgfläckar. Som en liten förberedelse höjde jag mättnaden i varje färgkanal för sig för att öka färgupplevelsen.

Nystartad klubb för IPhone-fotografer

MALMÖ. En ny klubb för fotografer som använder IPhone och appen Instagram har startats i södra Skåne. Namnet är Instagrammer Malmö och klubben söker nu nya medlemmar från nordvästra Skåne. Läs mer här.

IKEA stoppar bilder på amputerade

JÖNKÖPING. Utställningen “Kapad kropp” med fotografier av Elisabeth Ohlson Wallin skulle visas på A6 i Jönköping, men det har IKEA sagt nej till. Utställningen visar amputerade barn och vuxna och avsikten var att visa den mellan IKEA och köpcentret. Enligt IKEA ska dock beslutet inte ha att göra med utställningens innehåll. Läs mer här.

Källförteckning för notiser: Google News, Helsingborgs Dagblad, Market.se.

lördag 15 oktober 2011

Tiogruppen skulle ha mördat mig men någon gång måste ju vara den första

Dagens övning blev en designövning som dessutom innehöll en smula träning i att använda lager för att flytta runt objekt. Nej, jag vet, det är ren röta att jag inte designar vaxdukar. Till och med en inbiten hippie redan hög på LSD skulle få epileptiskt anfall. Men någon gång måste ju som sagt vara den första. Och mina första fotografier såg ut som knäppta av en blind schimpans. Av folkhälsoskäl väljer jag den minsta bildstorleken idag.

Lagerövning

Museibesök inte gratis längre

STOCKHOLM. Nästa år återinförs avgifterna på kommunala museer i Stockholm. Entréavgifterna återinförs på Stadsmuseet och Medeltidsmuseet från och med årsskiftet. Detta enligt den budget som den borgerliga alliansen i Stockholm presenterade under veckan. Det skriver Svenska Dagbladet.

Tre Uttryck i Fridhemskyrkan

MORA. Mellan den 16 och 30 oktober visas utställningen Tre Uttryck i Fridhemskyrkans lokaler på Kyrkogatan i Mora. Stina Ahlenius ställer ut fotografier, Annette Backman akvareller och Hanna Cedervall keramik och bildkonst. Vernissage hålls på söndagen den 16 oktober.

Mer om marknadsföring av webbsidor och bloggar

Vår sida om hur du marknadsför din webbplats eller blogg har kompletterats med information om hur du placerar ut länkar i länkkataloger och topplistor samt hur du marknadsför sidan offline med hjälpmedel som visitkort, broschyrer, affischer och flyers. Vi tipsar även om ett nytt danskt trafikutbyte vid namn Guldklik.dk.

Nu har FOTO Inspiration en Gästbok

Du kan nu delta ii dialogen på FOTO Inspiration genom att skriva i vår nya Gästbok. Om du enbart vill skicka ett meddelande till webbmaster Mats Larspers kan du skriva i Gästboken och kryssa i rutan Privat meddelande, så blir det du skriver inte synligt för andra besökare på FOTO Inspiration.

Ny fotokurs på Fotografiska

STOCKHOLM. Fotografiska arrangerar en ny kurs vid namn Fotografering under ledning av Johanna Syrén, tidigare verksam som fotograf och bildredaktör på bland annat Ljusnan, Stockholms Fria Tidning, Metro Stockholm, Expressen och The New York Post. Kursen riktar sig till dem som vill ha en stabil teknisk grund och vidareutveckla sitt fotograferande.

Källförteckning för notiser: Dala-Demokraten, Dalarnas Tidningar, Fotografiska, Fridhemskyrkan Mora, Svenska Dagbladet.

fredag 14 oktober 2011

Offer för filternojan?

Med oförminskad intensitet fortsätter jag att öva mig i användning av olika filter. Ibland är det svårt att undvika att glida över i blint effektsökeri så här innan man har vant sig vid det gigantiska smörgåsbord som kallas bildbehandling. Ctrl-Z eller Redigera->Ångra är ett flitigt använt kommando. Ofta upptäcker man då att bilden egentligen var mycket bättre från början - innan man förvandlade den till en skräckscen genom att försköna den.

Aldre par Kullen

© 2011 Mats Larspers http://larspers.blogspot.com/

Dagens andra övning var en utmaning värd namnet. Här gällde det att utnyttja en kombination av så många filter som möjligt som gåtts igenom hittills i kursen. Och detta utan att åstadkomma ett fullständigt groteskt resultat!

Jag utgick från bilden av det äldre paret sittande på stranden vid Kullens fyr. Prövade Vattenfärg….ångrade…Undermålning…nej… Det mesta jag prövade ledde bort från min ursprungsidé om hur jag ville att bilden skulle se ut. Ursäkta mig, men nu minns jag faktiskt inte längre vilka filter som slutligen kom till användning och vilka som Ctrl-Z:ades bort av ren bondånger.

FOTO Inspiration blir synlig för fler

Under de senaste veckorna har jag jobbat för högtryck med marknadsföringen av FOTO Inspiration. Resultatet har bland annat blivit att länken till vår blogg numera är synlig i ett antal svenska, danska och norska webbkataloger, bloggkataloger och topplistor. Läs mer på vår sida om marknadsföring om du vill veta mer om hur du får fler besökare till din webbplats eller blogg. Där hittar du även en lista över länkkataloger och topplistor där vi finns representerade. Om du vill stödja FOTO Inspiration, klicka gärna på Topplistelänkarna för att rösta på oss och höja vår position.

Ny bok beskriver hur en fotograf tänker

Så tänker en fotograf är titeln på fotografen George Barrs andra fotohandbok som i dagarna har kommit ut på den svenska marknaden. Här får läsaren följa med en framgångsrik fotograf på motivjakt och lära sig hur han väljer vinkel, komposition och ljussättning för att till sist skapa ett slutresultat i efterbehandlingen. Så tänker en fotograf är uppföljaren till den mycket populära Kreativ fotografi. Det rekommenderade cirkapriset är 299 kr inklusive moms. Mer information finns här.

Kvinnlig fotografi i Skellefteå

Visste du att hälften av alla yrkesfotografer var kvinnor fram till 1945? På Skellefteå museum visas i höst en utställning med ett urval kvinnliga fotografer från bygden. Titeln är Kvinnan bakom kameran. Mer information här.

Källförteckning för notiser: Dala-Demokraten, Dalarnas Tidningar, Dext.se, Google News, Västerbottens Folkblad.