onsdag 28 november 2012

Att övergå från stillbildsfoto till film

Har nyligen ägnat några veckor åt att gå igenom boken Filma HD-video med digital systemkamera (DSLR) av Helmut Kraus och Uwe Steinmüller. Den visade sig vara en bra introduktion till de rörliga bildernas värld för en gammal stillbildsnörd som undertecknad.

Fram till helt nyligen har jag knappt använt videofunktionen på mina digitalkameror. Film har varit en annan värld som jag inte vågat - eller hunnit - glänta på dörren till.

Vändningen kom med praktikplatsen på Mora-TV. Då vaknade intresset för moderna systemkamerors möjlighet att lägga ytterligare en dimension till slutprodukten. Till min glädje fanns det alltså en bok som vänder sig till stillbildsfotografer med ambitionen att börja filma.

Kraus och Steinmüller skriver ur ett nybörjarperspektiv. Samtidigt gör de flera intressanta tekniska djupdykningar som säkert kan intressera mer avancerade utövare. Ett helt kapitel beskriver de viktiga skillnaderna mellan foto och film. Det ges även gott om förslag på hur man bäst kombinerar dessa två.

Den tid sägs vara förbi när man tvingades släpa med sig två utrustningsväskor. Numera klarar DSLR-kamerorna båda uppgifterna galant. I boken visas att en DSLR främst är byggd för vanlig fotografering men ändå kan ge ett tekniskt bättre resultat än en renodlad videokamera. Det är främst tack vare den större sensorn. En fullformatare kan producera video med biofilmskänsla.

Det enda problemet är att kamerans inbyggda mikrofon inte håller måttet. Suverän bildkvalitet kan uppnås, men ljudet blir knappast ens acceptabelt. Man klarar sig inte med mindre än en högkvalitativ extern mick och där börjar kostnaderna dra iväg.

Det vanliga fotostativet måste kompletteras med en filmvariant som kan tilta och panorera. Vill eller kan man inte kånka runt på ett stativ så klarar man knappast att hålla kameran stilla utan någon form av axelrigg eller gliderack.

Speciella tillsatser för att fokusera manuellt under pågående filmning är också av nöden. Ingen autofokus i världen kan utföra sitt jobb under filmning utan ryckiga rörelser och störande ljud. Kort sagt, det slutar ändå med en extra, fullpackad väska.

Så om man vill satsa lika seriöst på både foto och video får man inte vara barskrapad. Av plånboksskäl väljer jag att skynda långsamt men ser förstås fram emot att lära mig mer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar