Idag några ord om ett ämne som är ständigt aktuellt för alla som publicerar material i elektronisk form. Bilder har en tendens att spridas okontrollerat på nätet, speciellt om de är bra och har någon sorts allmängiltigt innehåll. Vill man undvika att bli bestulen på sina foton så får man skydda sig.
Det första man tänker på är kanske någon sorts copyrightstämpel. Det finns många finurliga sätt att konstruera snygga vattenstämplar i Photoshop men den enklaste metoden behöver inte ta längre tid än några minuter.
Stämpeln på bilden här ovanför är en “quick and dirty” variant och inte särskilt snygg eller genomarbetad. Men det går förstås att lägga så mycket jobb man vill på detta och processen behöver bara utföras en gång.
Man skapar ett nytt dokument med genomskinlig bakgrund och skriver in sin copyrighttext med Textverktyget. Copyrightsymbolen får man fram genom att hålla ner Alt-tangenten samtidigt som man skriver in sifferkoden 0169. För att anpassa stämpeln till olika bakgrunder kan du spara en variant med svart och en med vit text.
Du sparar bilden som ett CompuServe GIF-dokument och ser till att rutan Genomskinlighet är ikryssad. Öppna sedan bilden du vill stämpla och montera vattenstämpeln ovanpå den via Arkiv -> Montera. Därefter kan du placera stämpeln var du vill, storleksändra den eller ändra genomskinligheten i lagerpaletten. I bilden ovan är Opacitet satt till cirka 50% för att ge en mellangrå text mot den gråvita bordsduken.
Om du bloggar med Windows Live Writer kan du lägga en vattenstämpel på alla bilder direkt i inläggsdokumentet utan att använda Photoshop.
Ett annat att skydda dig mot otillbörlig spridning av dina bilder är att förse dem med information om vem du är och vad bilden föreställer, var den är tagen o s v. IPTC-data är en internationell standard för textinformation som lagras tillsammans med bilden. Där kan du lägga in uppgifter om t ex copyright, ditt namn, bildens titel och beskrivning, geografiska data, nyckelord m.m.
Gå in på Arkiv->Dokumentinfo i Photoshop och skriv in de uppgifter du anser vara viktigast. Jag rekommenderar dig att göra detta med alla bilder du publicerar på Internet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar