onsdag 30 maj 2012

Lek med former

Dags att gå på utflykt i verktygslådan. Dagens övning gällde verktyget Formmarkering. Det gällde att skapa en elliptisk dekalform och placera den i rätt vinkel och perspektiv på en bildörr.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Till detta valde jag en bild tagen för några dagar sedan. Var på jakt efter en lämplig bilbild för just denna övning och hittade de två svarta fordonen under en permobiltur längs östra älvstranden i byn Noret.

Övningen bjöd inga större svårigheter. Bara att välja Ellipsverktyget och rita en ellips, välja Formmarkering, omforma den genom att dra i handtagen och perspektivförändra genom att välja Skeva i Alternativfönstret.

Former man skapar med verktyg som Ellips är ju i vektorgrafik, så de blir ganska kantiga om man inte avslutar med att välja Lager -> Förenkla lager. Sedan var det bara att slå samman lagren och spara i JPEG-format för webben.

söndag 27 maj 2012

Fejkad blå timme

Dagens övning gick ut på att fuska fram en blå timmen-effekt med hjälp av bland annat enfärgade justeringslager. Tekniken var enkel att ta till sig, även om jag fortfarande känner mig en smula valhänt med markeringsverktygen. En övningsfråga.

Berit Normans bagarstuga.

Utgick från en bild av en uthyrningsstuga i byn. Stugan är en gammal bagarstuga, smakfullt renoverad och inredd av dess ägare Berit Norman.

Mitt bildexperiment blev långt ifrån strålande den här gången, men det var som sagt bara en övning. Planer finns på att piffa upp originalbilden för användning i annonser.

Sänkte kontrasten för hela bilden med Intensitet/kontrast för att efterlikna ett mjukt kvällsljus. Gjorde sedan en klantig markering av fönstret med Polygonlasson och inverterade den för att markera resten av bilden.

På denna lade jag ett enfärgat justeringslager och valde en mörkblå färg samt blandningsläget Multiplicera. Skapade en ny lagermask för fönstret och en ny enfärgning, valde en ljusgul färg och Differens och lade till sist på lagerstilen Innerglöd - Enkel.

Förslag på förbättringar: Jag vill göra om markeringarna med bättre precision. Även fönsterrutan i dörren bör ge ifrån sig lite varmt ljus inifrån. Kanske även en lätt anstrykning av gult från sidofönstret, trots att perspektivet har skjutit ihop fönstret till ett vertikalt streck.

Den gula nyansen är en aning för intensiv i kontrast till den mörkblå färgen. Dessutom borde något av ljuset inifrån reflekteras på marken nedanför. Bilden bör skärpas mer noggrant, partiellt över stugan med hjälp av en lagermask och Högpass.

måndag 21 maj 2012

Nu är det skärpning som gäller

Högpass kan ibland vara räddningen när man vill skärpa upp en landskapsbild, speciellt om man vill undvika att introducera extra brus och fula haloeffekter i himlen och på vattnet.

Flytpontoner och kyrkbåthusen vid ångbåtsbryggan.
Kyrkbåthusen vid Ångbåtsbryggan, Nusnäs kl. 07:00.

Alla funktioner som lägger till skärpa gör det genom att öka kontrasten i de små detaljerna. Mörka kanter görs mörkare och det ljusa görs ljusare. Om man sedan synar bilden i detalj, kan man märka att fula artefakter och brus har uppstått i t ex vattnet och himlen.

Om man använder Högpassfiltret för skärpning kan man enkelt komma runt problemet. Kontrasten ökas bara i blandningsläget Täcka över. Man kan alltså skärpa en kopia av bakgrundslagret och måla bort effekten i område där man inte vill ha den. Effekten neutraliseras med en gråton på exakt 50% i lagret.

I den här bilden började jag med att ta bort linsoskärpa med funktionen Linsoskärpa inställd på Ta bort, mängden 260 och radien 2,5.

fredag 18 maj 2012

Sjukdom och nya friska tag

I mitten av april insjuknade jag i en mystisk feber och blev inlagd på Mora lasarett. Hade frossa, var konstant illamående och kass i magen. Det var definitivt inte rätt tid att råka ut för detta med tanke på allt jag hade att uträtta.

Drygt en vecka senare skrevs jag ut. Det var en tarmbakterie som slagit rot till följd av långvarig penicillinbehandling. Så kan det gå när immunförsvaret måste sänkas för att inte stöta bort transplantat. Allt jäkelskap tycks kunna marschera rakt in i kroppen utan att möta något motstånd.

Hot mot fot

Men problemen upphörde inte med detta. Ett otäckt sår på vänster häl hotade foten, risken fanns att enbart amputation kunde rädda situationen. Total avlastning av särområdet var det enda tänkbara alternativet.

Min vänsterfot med orthos för att skydda sår å hälen

Vet ännu inte hur såret uppstod men känseln är helt försvunnen från knäna och neråt, på gott och ont. Hela hälen var röd och svart och två sorters antibiotika tycktes helt sakna verkan. Mina drömmar om att en dag kunna vandra i naturen kom på skam.

Fick en orthos (specialskena för att helt avlasta hälen). Svullnaden gick tillbaka när blodcirkulationen kunde hållas igång igen och den ruttna lukten försvann. Förhoppningen är nu att läkeprocessen ska komma igång så att jag slipper de tidskrävande dagliga omläggningarna på lasarettet.

Att klämma in fotografering
i ett fullspäckat schema

Det tråkigaste med att vara sjuk är all tid som går bort som skulle kunna användas på bättre sätt. Upplever just nu en akut brist på bilder lämpliga att använda till övningarna i bildbehandling och skulle behöva komma ut och fotografera.

Huvudlös sparkcykelföraree vid röd laduvägg.
Kör inte huvudlöst i trafiken!

Olympusen hänger som vanligt med på mina permobilturer fram och tillbaka till Mora lasarett. En vägsträcka på 8 km som ger fler motiv än man kan räkna till. Ett landskap är aldrig statiskt. Någonting rör sig ständigt även i det som är stillastående. Väder och vind, ljus och färgtoner ändras över tiden. Man kan inte nedstiga i samma flod två gånger.

Hur hinner jag fotografera mitt uppe i allt annat? Därför att kameran alltid är med. Ibland glömmer jag att den finns där. Ibland tryter inspirationen så att den får ligga kvar i väskan. Men plötsligt kommer en uppenbarelse av ett motiv som en blixt från klar himmel. En speciell känsla uppstår som inte låter sig avfärdas. Någonting där ute vill säga mig någonting.

Att bringa ordning i 25 års kaos

Den första dag jag kände mig någorlunda välmående efter sjukperioden kändes det angeläget att komma igång med allt som blivit liggande. Först och främst gällde det att städa vidare bland 25 års hopsamlat skräp.

Det gäller att minska volymen så mycket som möjligt eftersom det snart blir dags att flytta. Kommer ju inte längre ha tillgång till ett helt hus som lagerlokal. Alltså gäller det att endast behålla det mest nödvändiga, det som ryms i en liten tvåa.

Flytten ser jag fram emot. Lite osäkerhet inför framtiden är ett naturligt inslag i livet. Vinden blåser vart den vill. Man kan gissa men aldrig veta varifrån den kommer eller vart den är på väg. Slutrmålet är det viktigaste, men ibland finns bara en väg som leder dit.

En kär vän försvinner ur mitt liv

Min dansk-svenska gårdshund Hobbe har funnits i min närhet i många års tid. När jag flyttar kan han inte längre bo kvar hos sin husse. Risken är för stor att husse blir inlagd på sjukhuset i långa perioder.

Hobbe har varit en nära vän från första dagen. Han sover med huvudet på min axel varje natt. Han blir jublande glad varje gång jag kommer hem. Att inte längre ha honom vid min sida blir svårt.

torsdag 17 maj 2012

Lokal TV Mora i nya lokaler

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
LokalTV Mora är ett projekt som smygstartade för en tid sedan och om nu drivs vidare i samarbete med bland annat Mora kommun och Arbetsförmedlingen. En grupp filmintresserade har gått samman i form av ett socialt företag och avsikten är att ge Mora med omnejd en ny lokal TV-kanal.
Häromdagen flyttade LokalTV Mora in i nya fräscha lokaler på Kyrkogatan 24 i Mora. Från entrén vid Fridhemsplan har man inrett ett rum som mottagningsrum, studio och redaktion. Där innanför finns utrymme för redigering med ett flertal datorer och en köksavdelning med ytterligare ett par arbetsplatser för redigerare.
- Det är en smula trångt om saligheten men jag tycker vi har disponerat lokalytorna på ett bra sätt, säger producenten Bosse Emanuelsson.
Lokalen ska invigas i början av juni och därefter startar verksamheten i full skala. LokalTV Mora vill täcka in allt som händer inom den lokala nyhetssfären, sport, kultur- oh nöjesliv.
Bilden visar Davorin Ljevak, projektledare och Bosse Emanuelsson, producent i redigeringsutrymmet i den nya lokalen.

tisdag 15 maj 2012

Rikt konstliv runt Siljan

Konstrundan Konst runt Siljan har varit vårens höjdpunkt för mig sedan flera år tillbaka. Det är en befriande känsla att upptäcka rikedomen i tekniker, material och den skaparkraft som lever och frodas runt Mashavet. Österlens konstrunda har drygt 40 år på nacken, Konst runt Siljan 23. Men dess varumärke är väletablerat bland många konstintresserade.

Under Kristi hiimmelsfärdshelgen den 17-20 maj öppnar 30 konstnärer i Orsa, Mora, Rättvik och Leksand sina ateljéer. I dessa finns även 10 gästutställare representerade.

Rättviks konsthall har redan visat smakprov på vad de deltagande konstnärerna har att erbjuda. Vernissage för utställningen hölls i fredags. Att hinna titta in i varenda ateljé under de fyra dagarna blir inte lätt. Istället rekommenderar jag att du inleder resan  med ett besök på Rättviks kulturhus. Med ledning av vad som visas där kan du finslipa din färdväg.

I Leksand inviger konstnären Anders Ståhl sin nya ateljé i gamla Tingshuset under konstrundan. Där blir han granne med Leksands turistbyrå och tanken är att det ska bli en mötesplats för konstintresserade.

  • I Mora kommun deltar följande konstnärer: Brita Holvid Fastlund (måleri), Frida Lindquist (måleri, skulptur, textil, teckning), Massud Farhang (måleri, skulptur), Kjell Janson (skulptur) samt Bernd Janusch (objekt) med gästutställaren Jane af Sandeberg.
  • I Orsa kommun deltar Siv Åsenlund (måleri, grafik), Ulla Faleij (silversmide, grafik), Monika Wennergren (måleri, grafik), Vaino Ranung (måleri, grafik, foto), P-O Söderlund (objekt, serigrafi) med gästutställare Eva Wikman (glasfusing, fönsterhängen, smycken), Lars Holm (grafik), Germund Lindunger (skulptur) och Karin Gräns (objekt i handblåst glas, metall).
  • Den som beger sig till Rättviks kommun kan njuta av verk av Anna-Lena Olsson (textiltryck) och Wolfgang Cöllen (måleri), Berit Melin (måleri), Tysse Hellström (reliefer i keramik), Lotta Lindbeck (grafik, collage), Eva Bernholm (måleri), Curt Berglund (måleri, teckning), Charlotte Adde (måleri, grafik).
  • Leksands kommun står för den största samlingen deltagande konstnärer detta år med Irene Grahn (textil, måleri, collage), Stig Wåhlberg (måleri, skulptur), Ylva Skarp (kalligrafi, blandteknik), Anne Blijdenstein (måleri, emalj), Anders Ståhl (måleri), Josefin Wedel (färggrafik), Torbjörn Testad (skulptur, objekt), Bibi Lassas Jonsson (måleri, collage), May Lindholm (skulptur), Dag Franzén (måleri, grafik), Anne Lie Karlsson och Beth Moe (möbler, objekt).

Jag hoppas få möjlighet att besöka flera av dessa ateljéer i helgen och berätta något mer om det rika konstlivet runt Siljan.

onsdag 2 maj 2012

Vattenstämplar, IPTC-data och copyright på nätet

Idag några ord om ett ämne som är ständigt aktuellt för alla som publicerar material i elektronisk form. Bilder har en tendens att spridas okontrollerat på nätet, speciellt om de är bra och har någon sorts allmängiltigt innehåll. Vill man undvika att bli bestulen på sina foton så får man skydda sig.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det första man tänker på är kanske någon sorts copyrightstämpel. Det finns många finurliga sätt att konstruera snygga vattenstämplar i Photoshop men den enklaste metoden behöver inte ta längre tid än några minuter.

Stämpeln på bilden här ovanför är en “quick and dirty” variant och inte särskilt snygg eller genomarbetad. Men det går förstås att lägga så mycket jobb man vill på detta och processen behöver bara utföras en gång.

Man skapar ett nytt dokument med genomskinlig bakgrund och skriver in sin copyrighttext med Textverktyget. Copyrightsymbolen får man fram genom att hålla ner Alt-tangenten samtidigt som man skriver in sifferkoden 0169. För att anpassa stämpeln till olika bakgrunder kan du spara en variant med svart och en med vit text.

Du sparar bilden som ett CompuServe GIF-dokument och ser till att rutan Genomskinlighet är ikryssad. Öppna sedan bilden du vill stämpla och montera vattenstämpeln ovanpå den via Arkiv -> Montera. Därefter kan du placera stämpeln var du vill, storleksändra den eller ändra genomskinligheten i lagerpaletten. I bilden ovan är Opacitet satt till cirka 50% för att ge en mellangrå text mot den gråvita bordsduken.

Om du bloggar med Windows Live Writer kan du lägga en vattenstämpel på alla bilder direkt i inläggsdokumentet utan att använda Photoshop.

Ett annat att skydda dig mot otillbörlig spridning av dina bilder är att förse dem med information om vem du är och vad bilden föreställer, var den är tagen o s v. IPTC-data är en internationell standard för textinformation som lagras tillsammans med bilden. Där kan du lägga in uppgifter om t ex copyright, ditt namn, bildens titel och beskrivning, geografiska data, nyckelord m.m.

Gå in på Arkiv->Dokumentinfo i Photoshop och skriv in de uppgifter du anser vara viktigast. Jag rekommenderar dig att göra detta med alla bilder du publicerar på Internet.