Två till tre gånger per vecka besöker jag en hundraåring. Faktum är att denna senior ger ett mycket ungdomligt intryck just nu med nya fräscha tillbyggnader på gång. Som födelsedatum räknas den 9 januari 1912, då den första patienten anlände till Mora lasarett. Det var en pojke från Bergkarlås som brutit lårbenet vid skidåkning.
En måndag befinner jag mig på Mora lasaretts entréplan där jag sitter böjd över Dala-Demokraten i väntan på att tas emot för såromläggning. Plötsligt hörs fiolmusik från entrén. Nyfikenheten får mig att permobila ut. Där mellan caféet och receptionsdisken har Vikarbyns lilla spelmanslag stämt upp i Bränd Pers vals under ledning av Margareta Mattsson.
Förutom musik bjuds det här på kaffe och förfriskningar och personalen har födelsedagstårta att vänta. Det tar en stund innan jag associerar evenemanget med hundraårsfirandet men så minns jag dagens datum, den 9 januari.
Sedan 1912 har lasarettet bytt skepnad många gånger. De större förändringar som lasarettsområdet genomgått visas just nu i en fotoutställning utformad av fotograf Lars Berglund. Tidslinjen startar vid ingången till Apoteket med en översiktsbild på ett nyligen färdigbyggt lasarett från 1912. Då fanns det 56 sängplatser, vid början av 1970-talet fanns 360 vårdplatser.
Ytterligare fyra bilder pryder väggen intill ingången till Medicinmottagningen. De omfattar tidsperioden mellan sent 1920-tal och 1970 då ett nytt vårdblock och parkeringshus stod färdigt. När jag kommer dit konfererar en grupp personal om var man ska hänga den större färgbild som visar ett flygfoto över lasarettsområdet idag. Förstoringen ifråga dyker till sist upp intill Apotekets vänthörna och utställningen är komplett.
På senare tid har Mora lasarett varit föremål för såväl tillbyggnader som neddragningar, men på det hela taget har verksamheten vuxit, inte bara lokalmässigt utan även sett till kvalitet och kompetens. Som mångårig patient där har jag till övervägande del positiva erfarenheter och upplever mig väl omhändertagen. Enligt Mora Tidning har även läkare som utbildat sig vid lasarettet gett det högt betyg. Vi är många som hoppas på en fortsättning i minst hundra år till, trots tuffa ekonomiska tider och centraliseringar inom vården.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar