onsdag 2 november 2011

Spraykonstnären Robert Landström–Tar han graffittin till salongerna?

För ett par år sedan tog Robert Landström och hans familj ett omvälvande beslut. De satsade allt på sitt stora konstintresse och flyttade från Stockholm till en fäbod i Moraskogarna. Nu börjar intresset vakna för hans unika spraykonst med rötter i graffittin. Men det har sannerligen inte gått som på räls. Det har krävt mycket hårt arbete och flera av verken i Ateljé Kaoz har skapats till tonerna av nattradion.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En småkulen oktoberkväll beger jag mig till de gamla lokstallarna vid Sanda i Noret utanför Mora för att ta del av Roberts spraykonst. Här har han sin ateljé och ett mindre utställningsrum som även har gett plats åt hans sambo Monika Bergmans konsthantverk.

Ateljé Kaoz gör just nu mer skäl för sitt namn än vanligt. Mängder av spraydamm från konstnärens burkar har framtvingat ett tillfälligt avbrott i arbetet. En av få pauser som Robert Landström har unnat sig sedan han blev spraykonstnär på heltid 2009.

Då bröt han och Monika upp från storstadens högt uppdrivna tempo till lugnet och avskildheten i en fäbod nära Läde i Mora kommun. Med sig från kungliga huvudstaden hade han ett starkt intresse för graffitikonsten som spirat sedan tonåren. I sin packning hade han också det konstnärliga arvet från mormodern.

Några år tidigare hade han upptäckt hur han kunde sammanföra dessa båda tillgångar till ett helt nytt koncept. Han lyfte helt enkelt över ungdomstidens graffitti från stadens väggytor till duk och pannå och utvecklade dess färg- och formspråk, skapade en egen stil som närmade sig det traditionella måleriet.

Sitt uppvaknande konstintresse i de tidiga tonåren har han gemensamt med sambon Monika som målar på trä och korgar. Liksom en ung Robert var även hennes mål att sätta färg på vardagen. Som i de husgeråd och bruksföremål hon ställer ut i Ateljé Kaoz. Nu har konstnärsparet flera projektidéer på gång som går ut på att sammanföra sina respektive konststilar.

Hur växte idén fram om att spraymåla på duk?

Robert: Det började med ett starkt intresse för graffitti i slutet av 1980-talet när jag var tonåring. Det var just när graffittitrenden etablerade sig i Sverige. Jag blev fascinerad av spraymålning och dess möjligheter att uttrycka sig i bilder och symbolik. Och konsten har alltid funnits med i bilden. Både mormor och mamma var konstnärer.

Du använder inte bara sprayburkar utan även akrylfärg i några av dina målningar. Har du använt andra tekniker innan du övergick till spraymålning?

Robert: Under en lång period la jag sprayburkarna på hyllan och målade mest i akryl. Några år in på 2000-talet återvände intresset. Men man kan ju inte springa omkring och måla på väggar som 25-åring, så jag började experimentera med andra material. Att spraymåla på duk verkade helt nytt och oprövat. Idén växte fram om att blanda graffittikonst med det konstnärliga arvet från mormors sida. Jag ville medverka till att öka graffittins status som konstart och visa dess släktskap med etablerade konstformer.

Och numera är du spraykonstnär på heltid?

Robert: År 2009 beslöt vi att satsa helt på vårt konstintresse under en försöksperiod av några år. Vi flyttade från Stockholm till Dalarna och bosatte oss på fäboden för att få arbetsro. Sedan ledde det ena till det andra. Första året sålde jag fyra tavlor. Under 2011 har det blivit betydligt fler. Det verkar lovande inför framtiden.

Monika: Men det har verkligen kostat mycket hårt arbete. Robert har varit mycket ihärdig och jobbat för högtryck.

Robert: Jag har i princip inte lagt någon tid eller några pengar på marknadsföring om man undantar min hemsida och blogg. Istället har jag valt att fokusera helt på arbetet och på att utveckla min konst. Jag tror inte att man som konstnär kan stressa fram berömmelse.

Var har din konst väckt störst uppmärksamhet? Är det mest graffittientusiaster som visat intresse eller tilltalar det en bredare publik?

Robert: Det är i högsta grad blandat och definitivt inte bara graffittifolk. Men jag märker förstås också en viss skepsis från människor med mer konservativ konstsyn. Många associerar omedelbart spraymålning med graffitti, men för mig handlar det om att måla med sprayburk istället för pensel.

Något speciellt motiv som du föredrar at jobba med?

Robert: Av någon anledning återkommer hjärtan ofta i mina målningar. Men i mitt arbetssätt utgår jag inte från ett givet motiv utan från den känsla som färgen och formen väcker när jag målar. Motivet växer fram successivt och det får bli vad det blir. Ibland blir resultatet abstrakt, som i den senaste målningen I mina drömmar.

För tillfället har du ett uppehåll i arbetet?

Robert: Ja, i väntan på att saneringen av ateljén ska bli klar. Den har varit full av gammalt spraydamm. Tavlorna som hänger där inne är renoveringsobjekt. De står på tur att åtgärdas härnäst.

1 kommentar: