torsdag 24 november 2011

Allt på ett kort

Anette och Hobbe Gaddevik färg

Hobbe och matte Anette i halländska Gäddevik 2006. Bilden togs inte med fish-eye utan har bildbehandlats med bland annat mörk vinjettering och filtret Sfär.

Dagliga sjukhusbesök har varit rutin för mig under en längre tid. Nu börjar problemen ordna upp sig igen och de dagliga jojofärderna blir färre till antalet. Det har förstås gett mig mer tid för övningar i målning och bildbehandling.

Siktet är inställt på att fylla FOTO Inspiration med allt bättre foton och digitala målningar. Dessutom hägrar möjligheten att ställa ut mina bilder när materialet blivit tillräckligt omfattande.

Fattig man gör så gott han kan. Som sjukbidragstagare med tunga studielån m.m. har min ekonomi varit rena Grekland. Har knappt haft råd att bläddra i en kurskatalog. Istället har jag sammanställt min egen kurs i bildbehandling genom att leta övningar på Internet och på biblioteket samt i en hög med gamla fototidskrifter.

"Jag älskar att höra debutanter berätta om hur de vågade ta det första steget."

Har nu genomfört drygt hälften av övningarna i första kursdelen. Klipper och klistrar sa,tidigt ihop del 2. Målet är att bli så väl bevandrad i olika bildbehandlings- och designtekniker att jag fritt kan använda dem för att skapa konst.

Konstnär är jag inte till titeln, men väl av födsel och ohejdad vana. Har svårt att tänka mig ett liv utan konstnärligt skapande. Mängden dagliga intryck och den kaotiska känslomix de skapar är för omfattande för att lämnas utan outputkanal. Internminnet under hjässan skulle då behöva en gigantisk uppgradering. Energisparkommittén skulle gråta blod över kostnaden för den elchockbehandling som då krävdes för att bevara min psykiska stabilitet. Det bleve ett par tre Harsprång för att täcka det.

Mången medmänniska har i bästa välmening försökt avstyra mina vildaste kreativa idéer. Ingen har dock hittills lyckats normalisera och likrikta mig i nämnvärd utsträckning.

“Enbart de bästa fåglarna skulle tillåtas sjunga. Att det blev tyst i skogen var inget problem. Så skulle det vara, det var bara att acceptera.”

Lyckligtvis tycks jag inte vara den enda människan i världen med ett stort kreativt behov. Det märks inte minst på det växande antalet nytillkomna utställare. Jag älskar att höra debutanter berätta om hur de vågade ta det första steget.

Framför allt många unga människor har idag en härligt jamtelagsfri syn på sitt eget skapande. Som uppväxt på 1970- och 80-talen fick jag mig redan från början inskärpt att enbart de mest begåvade fåglarna skulle tillåtas sjunga. Att det blev tyst i skogen var inget problem då. Så skulle det vara, det var bara att acceptera. Tyst och snäll skulle man vara.

Kanske är det mest därför som det tagit mig så lång tid att börja skapa något med avsikt att kommunicera det till andra. Men nu ska det så sakteliga bli ändring på den punkten. Det är inget hot, snarare en avsiktsförklaring.

Dubbeltransplantationen i våras blev en stor vändpunkt i mitt liv. Har sedan dess smygjobbat med gerillamarknadsföring och byggandet av ett kontaktnätverk för att på olika sätt nå ut med information om mitt konstnärliga arbete. Främst FOTO Inspiration har visat sig vara ett effektivt hjälpmedel för att sprida ringar på vattnet. Nu gäller bara att skörda frukterna av det på bästa sätt.

fredag 18 november 2011

Från fotorealism till Zorninspirerat

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bevistade häromdagen två givande konstutställningar på Mora kulturhus med målningar av den framstående norske konstnären Jonny Andvik och Morakonstnären Helena Björk.

Helena Björk, 24 år och bosatt i Nusnäs, har fyllt väggen på Hyllan med fotorealistiska motiv, mestadels porträtt av både människor och djur. Hon målar företrädesvis i olja på duk och pannå men här fanns även enstaka akvareller samt akrylmålningar på duk och akvarellpapper.

Helena använder sig gärna av egna fotografier som förlaga men har även målat utgående från verk av andra fotografer. Hon kommer närmast från en ettårig utbildning vid Konstskolan i Visby.

Jag tycker att hennes målningar kommer bäst till sin rätt i miljöporträtten av människor. Det är oftast inte svårt att tänka sig den fotografiska förlagan och slutsatsen blir att utställningen hade hållit hög kvalitet även om den bestått av foton. Nu tillför förstås framför allt oljemediet en extra dimension men det vore ändå intressant att jämföra målning och förlaga.

Utställningen hänger på Hyllan fram till den 13 december. Mer information om och verk av Helena Björk finns på hennes hemsida http://www.hbkonst.se/

Sista chansen se Andviks konst

I stora salen visar Jonny Andvik målningar och litografier som samtliga inspirerats av Anders Zorn. Titeln är “Med Zorn som ledstjärna” och anknyter bland annat till att Andvik ofta besökt Mora och Zornmuseet för att söka inspiration.

Det var vid ett sådant besök som han mötte företrädare för kulturförvaltningen som gärna ville se hans verk utställda i Mora. Om några dagar går sista tåget för de Morabor som önskar njuta av Jonny Andviks konst på hemmaplan. Utställningen hänger fram till den 23 november.

Andvik anses vara en av de främsta målarna inom figurativ konst i Skandinavien. Hans konstnärliga perspektiv formades under uppväxtåren i norska Telemark. Den lokala kulturen och befolkningen blev en viktig inspirationskälla, liksom hans farfar, konstnären Alf Andvik.

Mer information om Jonny Andvik finns på http://www.andvik.com/

måndag 14 november 2011

Explosion av glada färger

OLYMPUS DIGITAL CAMERA 

Besökte nyligen Larsols Marie Erikssons utställning Med fötterna på jorden och penslarna i himlen som visas i entréhallen på Mora kulturhus fram till den 23 november.

Glädje, eller för att vara något mer specifik, skaparglädje framstår som den röda tråden i denna utställning. Det är en glädje som förmedlas till betraktaren genom ett djärvt och explosivt men balanserat färgval. De uppvisar dessutom en stor frihet i formspråk och val av teknik. Den känsla som uppstår när jag betraktar verken är att de utstrålar spontanitet, självsäkerhet och inre styrka, En uppmaning att bejaka livet med dess kreativitet och passion.

Det är färgsprakande motiv, mestadels abstrakta men även symbolistiska. Materialet är akrylfärg, ofta i kombination med mindre vanligt förekommande inslag som garn och ståltråd.

Larsols Marie Eriksson är bördig från Garsås i Mora kommun och utbildad inom bland annat vedic art. Sin debututställning hade hon i början av 2000-talet och hennes konst visades även vid senaste vårsalongen i Mora.

Mer att läsa om Marie finns på hennes webbplats http://www.larsols.se/

fredag 11 november 2011

Höst i Siljansbygden

Grusväg täckt av höstlöv, hästhage, omgivande skog, uthus i bg, vattenpöl i fg.

Harbacken, Färnäs, Mora kommun, Dalarna (FOTO: Mats Larspers)

Äntligen lite tid över att efterbehandla och publicera några höstlandskap från mina hemtrakter. Hösten hade sånär hunnit övergå i vinter innan dessa bilder överfördes till datorn. Men i skrivande stund har ännu ingen snö synts till på denna breddgrad.

De senaste 3 – 4 månaderna har mycket tid gått åt till sjukhusbesök. Från mitten av oktober till för några dagar sedan har jag varit inlagd på Mora lasarett och Uppsala Akademiska sjukhus. De bilder du ser här har fotograferats på vägen till och från vårdinrättningen.

Höstlöv på botten av fontänpoolen utanför Mora lasaaretts huvudentré

Fontänen vid huvudentrén, Mora lasarett (FOTO: Mats Larspers).

Det finns några alternativa vägar att ta när man rullar med permobilen mellan Nusnäs och Mora. En av dem går ett stycke längs Siljans strand och där fann jag de mest färgsprakande motiven när höstglöden var på topp. En annan favorit, låt vara senväg snarare än genväg, är en stilla cruising genom Färnäs by med dess karaktäristiska äldre bebyggelse.

Höstlädda björkar

Noret, Mora kommun, Dalarna (FOTO: Mats Larspers).

För tillfället räknas jag åter som någorlunda frisk. Denna återuppståndna nötkärna befinner sig visserligen  mitt i det trista och gråmulna ingenmansland som förbinder höst- och vintersäsong, men har ändå inte gett upp hoppet om fler fotoexkursioner före stundande snökaos.

Solen över ensilage. Byåkersvägen.

Byåkersvägen, Färnäs, Mora kommun, Dalarna (FOTO: Mats Larspers).

onsdag 2 november 2011

Spraykonst.se–En välbesökt konstsajt

För några dagar sedan berättade jag om spraykonstnären Robert Landström som satsat helt på att utveckla sin unika graffittiinspirerade konstart. Läs inlägget här.

Tyvärr glömde jag i hastigheten att länka till Roberts innehållsrika webbplats på Spraykonst.se. Här kommer länken till hemsidan och bloggen som varit ytterst välbesökta sedan starten. Robert har fått många viktiga kontakter genom att presentera sig på webben.

WWW.SPRAYKONST.SE

Robert Landström, spraykonstnär, Ateljé Kaoz, Mora.

Läs även Roberts blogg på SPRAYKONSTNAR.BLOGG.SE

 

Inga fler notiser tyvärr!

Har just nu problem med att få tiden att räcka till. Därför måste jag tyvärr minska på bevakningen av vad som händer på foto- och konstfronten.

Givetvis kommer jag att fortsätta besöka utställningar och evenemang och blogga därifrån. Har däremot ingen möjlighet att fortsätta leta nyheter på nätet och skriva blänkare om dem i bloggen.

Spraykonstnären Robert Landström–Tar han graffittin till salongerna?

För ett par år sedan tog Robert Landström och hans familj ett omvälvande beslut. De satsade allt på sitt stora konstintresse och flyttade från Stockholm till en fäbod i Moraskogarna. Nu börjar intresset vakna för hans unika spraykonst med rötter i graffittin. Men det har sannerligen inte gått som på räls. Det har krävt mycket hårt arbete och flera av verken i Ateljé Kaoz har skapats till tonerna av nattradion.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En småkulen oktoberkväll beger jag mig till de gamla lokstallarna vid Sanda i Noret utanför Mora för att ta del av Roberts spraykonst. Här har han sin ateljé och ett mindre utställningsrum som även har gett plats åt hans sambo Monika Bergmans konsthantverk.

Ateljé Kaoz gör just nu mer skäl för sitt namn än vanligt. Mängder av spraydamm från konstnärens burkar har framtvingat ett tillfälligt avbrott i arbetet. En av få pauser som Robert Landström har unnat sig sedan han blev spraykonstnär på heltid 2009.

Då bröt han och Monika upp från storstadens högt uppdrivna tempo till lugnet och avskildheten i en fäbod nära Läde i Mora kommun. Med sig från kungliga huvudstaden hade han ett starkt intresse för graffitikonsten som spirat sedan tonåren. I sin packning hade han också det konstnärliga arvet från mormodern.

Några år tidigare hade han upptäckt hur han kunde sammanföra dessa båda tillgångar till ett helt nytt koncept. Han lyfte helt enkelt över ungdomstidens graffitti från stadens väggytor till duk och pannå och utvecklade dess färg- och formspråk, skapade en egen stil som närmade sig det traditionella måleriet.

Sitt uppvaknande konstintresse i de tidiga tonåren har han gemensamt med sambon Monika som målar på trä och korgar. Liksom en ung Robert var även hennes mål att sätta färg på vardagen. Som i de husgeråd och bruksföremål hon ställer ut i Ateljé Kaoz. Nu har konstnärsparet flera projektidéer på gång som går ut på att sammanföra sina respektive konststilar.

Hur växte idén fram om att spraymåla på duk?

Robert: Det började med ett starkt intresse för graffitti i slutet av 1980-talet när jag var tonåring. Det var just när graffittitrenden etablerade sig i Sverige. Jag blev fascinerad av spraymålning och dess möjligheter att uttrycka sig i bilder och symbolik. Och konsten har alltid funnits med i bilden. Både mormor och mamma var konstnärer.

Du använder inte bara sprayburkar utan även akrylfärg i några av dina målningar. Har du använt andra tekniker innan du övergick till spraymålning?

Robert: Under en lång period la jag sprayburkarna på hyllan och målade mest i akryl. Några år in på 2000-talet återvände intresset. Men man kan ju inte springa omkring och måla på väggar som 25-åring, så jag började experimentera med andra material. Att spraymåla på duk verkade helt nytt och oprövat. Idén växte fram om att blanda graffittikonst med det konstnärliga arvet från mormors sida. Jag ville medverka till att öka graffittins status som konstart och visa dess släktskap med etablerade konstformer.

Och numera är du spraykonstnär på heltid?

Robert: År 2009 beslöt vi att satsa helt på vårt konstintresse under en försöksperiod av några år. Vi flyttade från Stockholm till Dalarna och bosatte oss på fäboden för att få arbetsro. Sedan ledde det ena till det andra. Första året sålde jag fyra tavlor. Under 2011 har det blivit betydligt fler. Det verkar lovande inför framtiden.

Monika: Men det har verkligen kostat mycket hårt arbete. Robert har varit mycket ihärdig och jobbat för högtryck.

Robert: Jag har i princip inte lagt någon tid eller några pengar på marknadsföring om man undantar min hemsida och blogg. Istället har jag valt att fokusera helt på arbetet och på att utveckla min konst. Jag tror inte att man som konstnär kan stressa fram berömmelse.

Var har din konst väckt störst uppmärksamhet? Är det mest graffittientusiaster som visat intresse eller tilltalar det en bredare publik?

Robert: Det är i högsta grad blandat och definitivt inte bara graffittifolk. Men jag märker förstås också en viss skepsis från människor med mer konservativ konstsyn. Många associerar omedelbart spraymålning med graffitti, men för mig handlar det om att måla med sprayburk istället för pensel.

Något speciellt motiv som du föredrar at jobba med?

Robert: Av någon anledning återkommer hjärtan ofta i mina målningar. Men i mitt arbetssätt utgår jag inte från ett givet motiv utan från den känsla som färgen och formen väcker när jag målar. Motivet växer fram successivt och det får bli vad det blir. Ibland blir resultatet abstrakt, som i den senaste målningen I mina drömmar.

För tillfället har du ett uppehåll i arbetet?

Robert: Ja, i väntan på att saneringen av ateljén ska bli klar. Den har varit full av gammalt spraydamm. Tavlorna som hänger där inne är renoveringsobjekt. De står på tur att åtgärdas härnäst.