lördag 29 oktober 2011

Senhöstfrossa i konst och fotografi

Garagefönsterruta

Hösten brukar bjuda på en explosion av konst- och fotohändelser, inte minst på evenemangsfronten. Och hösten 2011 ser inte ut att bli något undantag. FOTO Inspiration bjuder härmed på ett axplock ur det digra utbudet.

Debatt om kvinnodominans

STOCKHOLM. Fotoutställningen Planket arrangerades nyligen i Stockholm och Berlin. För att uppmärksamma en ojämn utställningsstruktur och skapa debatt om kvalitetsbegrepp bestod utställarna av 59 kvinnor och en “symbolisk” man. Som avsett ledde detta grepp till många olika diskussioner. Nu bjuder Centrum För Fotografi i Stockholm in till fortsatt debatt kring Planket, detta i samverkan med Nätverket Brudarna. I panelen kommer bland annat årets initiativtagare och curatorer Hannah Goldstein och Iréne Berggren att ingå tillsammans med Lotta Schwarz, ordförande i Sveriges Fotografers Förbund, konstnären och adjunkten Svante Larsson, Konstfack och fotografen Sven Westerlund. Moderator för debatten blir Jenny Morelli, chefredaktör på Fotografisk Tidskrift. Debatten äger rum den 2 november och har fri entré.

3 x Ståbi i Orsa

ORSA. Under titeln I våra fäders spår ställer trion Björn, Viveka och Per Ståbi ut sin konst i Orsa kulturhus. Utställningen visas mellan den 12-29 november. De tre konstnärerna visar akvareller, tuschteckningar, oljemålningar, stentryck och keramik. Dessutom visas en del av släkten Ståbis spännande historia med kopplingar till bland andra Anders Zorn.

Filmserie om fotografer

SVERIGE. På SVT Play kan du just nu se filmserien Kamerans mästare. Inte mindre än sex fotografer som uppnått internationell berömmelse låter oss ta del av hur de jobbar. De sex är närmare bestämt Bruce Davidson, Miru Kim, Brigitte Lancombe, Jay Maisel, Steve McCurry och Terry Richardson, den kvicke reklam- och porträttfotografen. Se filmen här.

Grafik och foto på Galleri Grönland

MALUNG. Under ett par veckor framöver har du ännu chansen att besöka Galleri Grönland i Malung och ta del av Birgitta Segers konst. Konstnären är bosatt i Gagnef och har ett flertal utställningar bakom sig, liksom även bland annat konstvideoproduktioner. Ett 30-tal grafiska och fotografiska verk visas.

Danskt naturfotoläger

DANMARK. Den som vill utvecklas som naturfotograf kan bege sig till danska Svendborg den 4 november. Under två dagar arrangeras då Nature Photo Camp med några av Nordens skickligaste naturfotografer på programmet. Läs mer på http://www.photo-camp.dk/

Akvarellmuseet växer

SKÄRHAMN. Nordiska Akvarellmuseet på Tjörn är på väg att bli större. Utbyggnaden pågår i skrivande stund och kulturnämnden i Västra Götaland har beslutat höja museets anslag med en miljon kronor per år med början 2012. Bland annat byggs en ny utställningshall som kommer att rymma den efterfrågade nordiska samlingen.

Nytt fotostipendium instiftat

STOCKHOLM. Scandinavian Photo vill uppmuntra visuell kreativitet och har i linje därmed instiftat ett stipendium på 100 000 kronor. Stipendiet omfattar kategorierna foto, film, expedition/äventyr/action och blogg. Att söka måste du ha fyllt 15 år och vara bosatt i Sverige. Ansökningstiden löper till februari månads utgång 2012. Läs mer på http://www.fotostipendiet.se/

Korsettfabrik visar naket

BORÅS. Fram till den 20 november visar Abecita Korsettfabriks konstmuseum i Borås utställningen Kropp & själ med fotografier av Walter Hirsch och Alexander Bergström. Det handlar om nakenbilder med säregen stil. Hirsch har 50 år i karriären medan Bergström är ett nytt stjärnskott på fotografhimlen.

Graffitti och människor i Gaza

LUDVIKA. Fram till den 6 november ställer fotografen Mia Gröndahl ut bilder från Gaza i konsthallen på Folkets hus i Ludvika. Under titeln Gaza Graffitti – Budskap om kärlek och politik visas färgsprakande fotografier av graffitti och människor i det krigshärjade området. Bilderna kom även ut i bokform för några år sedan.

Strömholm trea – eller läste jag fel?

KOMMENTAR. Noterar att Christer Strömholm hamnat på tredje plats i tidningen FOTO:s omröstning om den främste av de tre svenska fotografer som belönats med Hasselbladpriset. Bland e läsare som röstat på tidningens hemsida har 130 lagt sin röst på Lennart Nilsson, 100 på Sune Jonsson och 77 på Christer Strömholm. Måste medge att jag är en smula förvånad över resultatet. För mig var Christer den ojämförligt största av svenska fotografer genom tiderna. Ingen har på samma sätt som honom lyckats förmedla en sådan närhet till människorna i bilderna med en så stark inlevelseförmåga och så djup respekt.

Källförteckning för notiser: Centrum för fotografi, Dala-Demokraten, Dalarnas Tidningar, Digitalfoto För Alla, FOTO, Kamera & Bild, TT Spektra.

onsdag 26 oktober 2011

Fotonernas motorväg

Solstråle över höstlöv mellan två träd med byggnader i bakgrunden.

© 2011 Mats Larspers http://larspers.blogspot.com/

Betyder det tur att fånga en solstråle? Det visar sig när man betraktar bilden. Här är en försiktig inledning av mitt höstgalleri 2011. Bilden togs i Noret på väg in till Mora centrum.

Intryck av Tre uttryck

Under hösten arrangerar Fridhemskyrkan i Mora en utställning med de tre Morakonstnärerna Hanna Cedervall (keramik, bildkonst), Stina Ahlenius (fotografi) och Annette Backman (akvarell). Tre uttryck är titeln.

Hanna Cedervall har sin ateljé och verkstad i Färnäs. Arbetsmaterialen är lera, färg och papper.och verken består av bruksföremål, skulpturala verk, målningar, teckningar, collage etc. Hon arbetar som bildlärare på S:t Mikaelsskolan och medverkade för cirka sju år sedan till starten av Kaplagårdens Konst & Hantverk i Mora.

Fotograf Stina Ahlenius gick nyligen en distansutbildning vid namn Foto Projektår. Hon arbetar bland annat med mode- och reportagefoto för tidningen Magasin Mora Köpstad.

Annette Backman arbetar till vardags som sköterska på Mora lasarett. Övrig tid ägnar hon åt akvarellmålning som rent tekniskt sett är en utmaning. Bland de utställda verken finns motiv från såväl Moratrakten som Spanien.

De tre uttrycken består egentligen av ännu fler uttryckssätt som kompletterar varandra väl men det finns också definitiva skillnader i de tre konstnärernas arbetssätt, motivval och komposition.

Jag fascineras av Annette Backmans målningar av främst byggnader på grund av den kraftfulla reliefverkan hon skapar med enbart akvarellens hjälp. Jag tänker då närmast på Mijas, Spanien.

Stina Ahlenius Självporträtt har en tilltalande och genomtänkt komposition där endast persiennskuggans linjespel framhäver kroppsformen vilket gör att den svartvita bilden får djup och detaljer kan skönjas trots den höga kontrasten.

Hanna Cedervall kommer bäst till sin rätt i de färgdominanta tuschteckningarna/collagen Blå timme och Klädd i rött.

Fridhemskyrkan brukar hålla höstutställningar ungefär vartannat år. Trots att det nyttjade rummet inte från början är tänkt som utställningslokal så är utrymmet generöst tilltaget och ger betraktaren en rofylld konstupplevelse.

måndag 24 oktober 2011

Gatufoto med flera dimensioner

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Om du är Morabo och inte redan har tagit del av Josef Tiglezáns fotografier i entréhallen i Kulturhuset så är det hög tid att skynda sig dit nu. Utställningen tas ner redan i morgon, tisdagen den 25 oktober. Det är svartvitt gatufoto från Stockholm men som sådant ovanligt välplanerat, starkt symboliskt och bitvis närmande sig det abstrakta.

För Josef Tiglezán är fotografi en livsväg. Från minimalistiskt arkitekturfoto och avskalade abstrakta former har resan gått vidare till en “delad, levande atmosfär” där han söker och iakttar. Vad han vill lyfta fram i sina bilder är människans handlingar, gester,symboler och normativa värden som har anpassats till stadens struktur.

Denna stad har enligt Josef Tiglezán skapats av människan och ramat in naturen. Han ser det som en utmaning att inom dessa ramar fånga ögonblick när stadens invånare försjunker i sina sysslor och sitt beteendemönster. Men det kan lika gärna handla om att förmedla avsaknaden av invånare mitt i den av människan skapade strukturen.

Flera av bilderna bygger på skarpa kontraster. Som iakttagare av stadens liv befinner han sig ibland på lite avstånd. Många av fotografierna har byggt upp med hjälp av associationer och symbolik. I en bild förekommer cykeln som transportmedel och symbol i flera upplagor, förutom cykeln och cyklisten själv även som skugga samt i form av en vit symbol målad på cykelbanans asfalt.

Här och var har han utnyttjat rörelseoskärpa kreativt. Ofta bildar människor, objekt och skuggor mönster som genom medveten exponering och kontrasthantering gjorts närmast abstrakta. Kompositionen spelar en mer avgörande roll än vad jag är van vid från traditionell streetphoto. Här har ytterligare dimensioner lagts till genom subjektiva och expressiva inslag.

Samtidigt har enligt min mening en dimension tagits bort. Vissa av bilderna ger ett alltför välplanerat och välkomponerat intryck. Man får inte den känsla av att befinna sig mitt i det flödande gatulivet som gatufotografi brukar vilja förmedla. Ibland hade bilderna vunnit på att fotografen tagit några steg närmare. Men iakttagandet på lite avstånd är å andra sidan något av utställningens röda tråd.

måndag 17 oktober 2011

Bildcollage från scratch och skuggor på krossat glas

Idag hade tiden kommit att ge sig in i digitalmålningens ädla konst på allvar. Det gällde att utgå från ett tomt dokument och stegvis låta ett tropiskt havslandskap med segelbåtar växa fram. En sorts bildkollage från scratch med en teknik som verkligen medger snabbproduktion av målningar.

Segelbåtar

Började med en övertoning från kvällshimmelsblått via tropikhavsvattencyan till sandbeige och lade den vertikalt över arbetsytan. Markerade himlen och lade på lätta moln med filtret Återgivning->Moln. Letade sedan reda på en av Adobes färdigkonstruerade gräsformer och målade dessa i massupplaga på sanden. Till sist hade jag även turen att hitta en segelbåtsform och applicerade några kopior av den på vattnet. Arbetet tog inte mer än högst tio minuter.

Det finns inget filter som direkt skapar en bild som ser ut att vara målad på krossat glas. Ett knep jag nyligen lärde mig är att börja med Kristallisera och en cellstorlek på runt 26, för att sedan applicera Bläckskiss med cirka 10 för strecklängd. Värdena för intensitet mörk och Intensitet ljus låter man motivet bestämma.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Många andra motiv skulle säkert ha passat bättre att måla på krossat glas än skuggan av det glassätande paret på kajen i Mora. Men resultatet av detta första trevande försök blev ändå inte helt tokigt.

Fotoutställning om Regeringsgatan

STOCKHOLM. Fram till den 11 mars 2012 visar Stockholms stadsmuseum fotoutställningen Regeringsgatan – I förvandlingarnas tid med fotografen Göran H Fredrikssons bilder. Han började sin anställning på Stockholms stadsmuseum år 1966. Vid denna tid skedde en dramatisk omvandling av city. Behovet av att dokumentera det som försvann var stort. I samband med att gatan byggdes om till genomfartsled försvann bland annat restauranger, caféer och specialbutiker. Göran H Eriksson tog sig an uppgiften att föreviga dessa motiv och kom att återvända till Regeringsgatan många gånger fram till 1971. På utställningen presenteras ett 40-tal fotografier som aldrig tidigare visats. Dessutom presenteras originalföremål från de byggnader som inte längre finns kvar. Läs mer om utställningen här.

 

Stora fotografnamn på Fotomässan

STOCKHOLM. Magnus Wennman, utsedd till Årets pressfotograf i Sverige, kommer till Fotomässan i Stockholm i november. Detsamma gör Heidi och Hans-Jürgen Koch som samma dag tar emot det prestigefyllda fotopriset Dr Erich Salomon Award. Fotomässan i Stockholm har vuxit till att bli norra Europas största mötesplats för fotointresserade. Läs mer om nyheterna på årets Fotomässa här.

Källförteckning för notiser: Google News, MyNewsDesk, Stockholms stadsmuseum,

söndag 16 oktober 2011

Bärsärkagång i kartongfylld container

Det började med en fullkomligt hänsynslös ommålning av kartonger i en container men resultatet blev till sist ganska intressant efter att ha tagit genvägen via några filter. Övningen från kursen bestod av att färga olika objekt individuellt i en bild utan att strula till bakgrunden. Det lyckades efter någon timmes krångel, men såg mest bara förvirrande ut.

Kartonger

Lösningen visade sig vara att först beskära och förvränga bilden en smula och sedan applicera Färgat ritstift. Det gjorde visserligen bilden kornig och grynig men gav den samtidigt en tilltalande struktur. Blev ganska nöjd med slutresultatet.

Kreativiteten flödar just nu och ibland har jag svårt att begränsa mig. Men å andra sidan behöver inte återhållsamhet alltid vara en dygd. Några av er har efterfrågat fler höstbilder och de kommer så småningom. Hösten har snart fyllt hela minneskortet i Olympusen, men jag behöver lite mer tid för sortering och efterbehandling.

Fortsätter tills vidare att botanisera bland de gamla bilderna och göra vad jag kan för att tillföra nya dimensioner till dem.

Fisklador

I nästa övning gällde det att kombinera en mängd olika valfria filter inom grupperna Konstnärliga och Penseldrag för att forma en abstrakt bild där ursprungsmotivet inte skulle kunna identifieras. Jag utgick här från ett motiv av staplade lådor från fiskehamnen i Träslövsläge och abstraherade dem med en kombination av Vattenfärg, Undermålning, Mosaik, Pastellkrita och Färgfläckar. Som en liten förberedelse höjde jag mättnaden i varje färgkanal för sig för att öka färgupplevelsen.

Nystartad klubb för IPhone-fotografer

MALMÖ. En ny klubb för fotografer som använder IPhone och appen Instagram har startats i södra Skåne. Namnet är Instagrammer Malmö och klubben söker nu nya medlemmar från nordvästra Skåne. Läs mer här.

IKEA stoppar bilder på amputerade

JÖNKÖPING. Utställningen “Kapad kropp” med fotografier av Elisabeth Ohlson Wallin skulle visas på A6 i Jönköping, men det har IKEA sagt nej till. Utställningen visar amputerade barn och vuxna och avsikten var att visa den mellan IKEA och köpcentret. Enligt IKEA ska dock beslutet inte ha att göra med utställningens innehåll. Läs mer här.

Källförteckning för notiser: Google News, Helsingborgs Dagblad, Market.se.

lördag 15 oktober 2011

Tiogruppen skulle ha mördat mig men någon gång måste ju vara den första

Dagens övning blev en designövning som dessutom innehöll en smula träning i att använda lager för att flytta runt objekt. Nej, jag vet, det är ren röta att jag inte designar vaxdukar. Till och med en inbiten hippie redan hög på LSD skulle få epileptiskt anfall. Men någon gång måste ju som sagt vara den första. Och mina första fotografier såg ut som knäppta av en blind schimpans. Av folkhälsoskäl väljer jag den minsta bildstorleken idag.

Lagerövning

Museibesök inte gratis längre

STOCKHOLM. Nästa år återinförs avgifterna på kommunala museer i Stockholm. Entréavgifterna återinförs på Stadsmuseet och Medeltidsmuseet från och med årsskiftet. Detta enligt den budget som den borgerliga alliansen i Stockholm presenterade under veckan. Det skriver Svenska Dagbladet.

Tre Uttryck i Fridhemskyrkan

MORA. Mellan den 16 och 30 oktober visas utställningen Tre Uttryck i Fridhemskyrkans lokaler på Kyrkogatan i Mora. Stina Ahlenius ställer ut fotografier, Annette Backman akvareller och Hanna Cedervall keramik och bildkonst. Vernissage hålls på söndagen den 16 oktober.

Mer om marknadsföring av webbsidor och bloggar

Vår sida om hur du marknadsför din webbplats eller blogg har kompletterats med information om hur du placerar ut länkar i länkkataloger och topplistor samt hur du marknadsför sidan offline med hjälpmedel som visitkort, broschyrer, affischer och flyers. Vi tipsar även om ett nytt danskt trafikutbyte vid namn Guldklik.dk.

Nu har FOTO Inspiration en Gästbok

Du kan nu delta ii dialogen på FOTO Inspiration genom att skriva i vår nya Gästbok. Om du enbart vill skicka ett meddelande till webbmaster Mats Larspers kan du skriva i Gästboken och kryssa i rutan Privat meddelande, så blir det du skriver inte synligt för andra besökare på FOTO Inspiration.

Ny fotokurs på Fotografiska

STOCKHOLM. Fotografiska arrangerar en ny kurs vid namn Fotografering under ledning av Johanna Syrén, tidigare verksam som fotograf och bildredaktör på bland annat Ljusnan, Stockholms Fria Tidning, Metro Stockholm, Expressen och The New York Post. Kursen riktar sig till dem som vill ha en stabil teknisk grund och vidareutveckla sitt fotograferande.

Källförteckning för notiser: Dala-Demokraten, Dalarnas Tidningar, Fotografiska, Fridhemskyrkan Mora, Svenska Dagbladet.

fredag 14 oktober 2011

Offer för filternojan?

Med oförminskad intensitet fortsätter jag att öva mig i användning av olika filter. Ibland är det svårt att undvika att glida över i blint effektsökeri så här innan man har vant sig vid det gigantiska smörgåsbord som kallas bildbehandling. Ctrl-Z eller Redigera->Ångra är ett flitigt använt kommando. Ofta upptäcker man då att bilden egentligen var mycket bättre från början - innan man förvandlade den till en skräckscen genom att försköna den.

Aldre par Kullen

© 2011 Mats Larspers http://larspers.blogspot.com/

Dagens andra övning var en utmaning värd namnet. Här gällde det att utnyttja en kombination av så många filter som möjligt som gåtts igenom hittills i kursen. Och detta utan att åstadkomma ett fullständigt groteskt resultat!

Jag utgick från bilden av det äldre paret sittande på stranden vid Kullens fyr. Prövade Vattenfärg….ångrade…Undermålning…nej… Det mesta jag prövade ledde bort från min ursprungsidé om hur jag ville att bilden skulle se ut. Ursäkta mig, men nu minns jag faktiskt inte längre vilka filter som slutligen kom till användning och vilka som Ctrl-Z:ades bort av ren bondånger.

FOTO Inspiration blir synlig för fler

Under de senaste veckorna har jag jobbat för högtryck med marknadsföringen av FOTO Inspiration. Resultatet har bland annat blivit att länken till vår blogg numera är synlig i ett antal svenska, danska och norska webbkataloger, bloggkataloger och topplistor. Läs mer på vår sida om marknadsföring om du vill veta mer om hur du får fler besökare till din webbplats eller blogg. Där hittar du även en lista över länkkataloger och topplistor där vi finns representerade. Om du vill stödja FOTO Inspiration, klicka gärna på Topplistelänkarna för att rösta på oss och höja vår position.

Ny bok beskriver hur en fotograf tänker

Så tänker en fotograf är titeln på fotografen George Barrs andra fotohandbok som i dagarna har kommit ut på den svenska marknaden. Här får läsaren följa med en framgångsrik fotograf på motivjakt och lära sig hur han väljer vinkel, komposition och ljussättning för att till sist skapa ett slutresultat i efterbehandlingen. Så tänker en fotograf är uppföljaren till den mycket populära Kreativ fotografi. Det rekommenderade cirkapriset är 299 kr inklusive moms. Mer information finns här.

Kvinnlig fotografi i Skellefteå

Visste du att hälften av alla yrkesfotografer var kvinnor fram till 1945? På Skellefteå museum visas i höst en utställning med ett urval kvinnliga fotografer från bygden. Titeln är Kvinnan bakom kameran. Mer information här.

Källförteckning för notiser: Dala-Demokraten, Dalarnas Tidningar, Dext.se, Google News, Västerbottens Folkblad.

torsdag 13 oktober 2011

Krita och träkol

Övningarna fortsätter om än i långsam takt eftersom det går åt mycket tid på lasarettet just nu. Har just börjat sätta mig in i skiss- och teckningsfiltren och funnit en och annan spännande grafisk effekt som kan passa bra för rätt bild.

Solen reflekteras i vatten i dammen vid Relax.

Krita och träkol ger möjlighet att kombinera ganska hård grafisk streckteckning med bakgrundsmålning där man själv väljer färgen. Till detta valde jag en stillsam bild där solen reflekterades i vattnet i en damm i Gesunda.

För att detta filter ska fungera behövs en bild som innehåller väl markerade konturer. Den rangliga träbryggans brädor stod för detta. Övriga delar av bilden fick målas av förgrunds- och bakgrundsfärgerna som sattes till en ljust respektive mörkt blå nyans.

Kontrasten ökades förstås rejält av filtret och det lyfte fram en del störande detaljer som låg i vattenytan. De mest iögonfallande av dessa sopade jag bort med klonstämpeln.

Skulle egentligen vilja göra betydligt mer med den här bilden men är inte riktigt klar över hur jag bäst ska gå vidare. Kanske återkommer jag till den när jag blivit lite varmare i kläderna.

Människor i stadsmiljö på Mora kulturhus

Ett 20-tal fotografier av Josef Tiiglezan ställs just nu ut i entréhallen till Mora kulturhus. För några år sedan ställde samma fotograf ut arkitekturbilder i Mora. Nu handlar det istället om människor i stadsmiljö.

söndag 9 oktober 2011

Ganska snygg oljemålningseffekt

Övningarna har raskt halkat in på användande av filter för att få fram olika effekter. Filtren i Photoshop är en hel vetenskap för sig och ofta är de inte helt enkla att använda. Åtskilligt experimenterande krävs innan man blir nöjd med resultatet.

Härbre och trädtoppar bakom snövall. Färgjusterad kopia.

Speciellt intressant tycker jag det är att försöka simulera olika analoga målningstekniker med filter, eventuellt kombinerat med användning av penselverktyget. Dagens övning gick ut på att använda filtret Undermålning som simulerar det första steget när en oljemålning växer fram. För detta plockade jag fram en riktig julkortsbild från Fryksås fäbod ovanför Orsa, tagen vintern 2010.

När man använder Undermålningsfiltret för att simulera en riktig oljemålning bör man måla på detaljerna med en noggrant utvald pensel efteråt. Men filtret ger i sig självt också en ganska snygg oljemålningseffekt till ett foto utan alltför många detaljer. För denna bild valde jag en penselstorlek på 6, Canvas som texturyta och 65% i skala.

När filtret gjort sitt märkte jag att snön hade fått ett märkligt gult färgstick på sina ställen, ungefär som hundar hade pissat på snövallen i förgrunden. Det var alltså bara att avsluta arbetet med lite klonstämpel-duttande.

Ny sida på FOTO Inspiration: Marknadsför din webbplats

Oavsett om du är verksam som fotograf eller konstnär eller publicerar någon annan sorts material på Internet så behöver du få besökare till din webbplats eller blogg. Många tycks tro att Internet marknadsföring är en enkel historia eller något som över huvud taget inte behöver göras. Det är väl bara att släppa sin hemsida så flockas omedelbart mängder av trafik till den? Nej, tyvärr inte.

På den nya sidan Marknadsför din webbplats berättar jag om metoderna jag har använt för att öka medvetenheten om och skapa trafik till FOTO Inspiration. Det handlar nästan uteslutande om metoder som är kostnadsfria och som inte kräver att du lägger ner massor av tid. Vi kommer att gå igenom såväl online som offline marknadsföring och hur du undviker de värsta fallgroparna och återvändsgränderna.

Innehållet på den nya sidan kommer stegvis att byggas på. Just nu hittar du där färsk information om hur du använder trafikutbyten för att öka medvetenheten om din hemsidas eller bloggs existens.

Akvareller i Älvdalen

Lilian Falk är född i Älvdalen och bosatt i Insjön. Fram till den 11 november ställer hon ut ett flertal akvareller på Porfyr- och Hagströmsmuseet i Älvdalen.

Glaskonst från Ånge i Malung

Just nu ställer glaskonstnären Mari Zilén från Ånge ut på Galleri Grönland i Malung. Det är en färgstark utställning med 26 större verk och ett flertal mindre. Vernissage hölls lördagen den 1 oktober och utställningen pågår i några veckor..

En lögnaktig performance

Moderna museet ges en performance som ställer frågor om lögn och vem man egentligen kan lita på. Det är konstnären Momus som tar sig rättigheten att ljuga för att provocera fram svar på dessa frågor. Det hela sker i form av en “opålitlig” konstvisning av samma sort som konstnären hållit sedan 2006 under titeln The Unreliable Tour.

Filmvisning med Diane Arbus

Moderna museet i Stockholm visar med start den 22 oktober filmen Going where I’ve never been med fotografier av Diane Arbus. Filmen är gjord av dokumentärfilmaren John Musilli år 1972. Diane Arbus är känd framför allt för mycket framstående porträttfotografier.

Källförteckning för notiser: Dalarnas Tidningar, Moderna museet.

fredag 7 oktober 2011

Digital akvarell

Dagens övning bestod av att använda filtret Vattenfärg på en lämplig bild och experimentera med inställningarna för Penselnoggrannhet och Struktur tills det kändes rätt.

Hamnen Djupvik Tjörn

Bilden från hamnen i Djupvik på Tjörn är tagen en vinterdag i början av 2000-talet. Jag tyckte den kunde vara lämplig att framhäva i lite akvarellstil eftersom jag gärna skulle ha målat samma motiv med akvarellfärger.

Man ska förstås inte låta sig luras av filtrets namn. Slutresultatet hamnar inte ens i närheten av en äkta akvarell, men det lyfter ändå fram några av de kvaliteter man förknippar med akvarellteknik.

Etiska gränser för manipulation

Var ska gränsen dras mellan bildredigering och bildförfalskning eller manipulation? Med anledning av den senaste tidens avslöjanden inom fotovärlden reder Sveriges Radio P4 Jönköping ut begreppen på den här sidan.

Nick Brandt på Fotografiska

Nick Brandt är känd för sina mästerliga djurbilder, bland annat fotot av en elefant som dricker vatten och har fångats med stor detaljrikedom. Under titeln On This Earth, A Shadow Falls visas några av hans bästa bilder på Fotografiska i Stockholm mellan den 7 oktober 2011 och den 8 januari 2012. Läs mer om kommande utställningar på Fotografiska här.

138 nya länkar

Vi har nyligen uppdaterat länklistan med 138 nya konst- och fotolänkar. Vår länklista är till för att du snabbt ska kunna söka efter inspiration och information inom ämnena konst och fotografi.

lördag 1 oktober 2011

Övningar och nostalgitrippar

Efter några veckor av febertrötthet har jag till sist kommit igång med övningarna i bildbehandling. Första utmaningen bestod av att förbättra några av de oskarpaste och mest felexponerade gamla bilderna från mitten av 2000-talet. Tyvärr kan man inte rädda vilka bilder som helst, men man kan ju i varje fall försöka innan man ger upp.

Hobbe på Orust

 

Hobbe på utflykt till Orust på sin födelsedag den 2 april 2005. Några minuter efter att bilden togs störtade han ner från klippan och kastade sig över en förpackning smörgåsskinka som han slukade helt och hållet. Det blev hans ettårspresent. Nu är Hobbe sju år gammal och fortfarande lika galen i skinka.

Övningen gick ut på att använda skärpe- och oskärpeverktygen och pensla fram skärpa i förgrunden samt oskärpa i bakgrunden. Att skärpa bilder på detta sätt rekommendera normalt inte eftersom det skapar brus. Bättre är då att använda Oskarp mask eller Högpass. Bilden var ganska överexponerad och kontrastfattig så jag ökade kontrasten så långt det gick. Konverterade den därefter till svartvitt och använde filtret Infraröd film för att förstärka skuggorna och öka dramatiken.

Tanumshede 01

Här roade jag mig med att förstärka den röda nyansen i yxjägarna som ristats på hällen i Tanumshede. Möjligen kunde man ha gjort något spännande med bakgrunden också eller kanske frilagt figurerna och skapat en mönsterbild, men det får bli en senare övning. Jag hittade mängder av hällristningsbilder från Tanum och Högsby när jag städade min gamla hårddisk från Göteborg.

Fotoklubb ställer ut på flygplats

Under titeln Svävande ställer Linköpings fotoklubb ut bilder i Gate 1 på Linköpings flygplats under oktober och november månad.

Strömholm-dokumentär på SVT

Du kan nu ta del av ytterligare en dokumentär om Sveriges kanske största fotograf genom tiderna, Christer Strömholm. Filmen som är gjord av sonen Joakim visas på SVT Play. Se filmen här.

Kvinnan i bilden på CFF

När Centrum för Fotografi i Stockholm bjöd in konstnären och fotografen Julia Peirone till årets höstutställning valde hon att i sin tur bjuda in åtta konstnärer som arbetar med liknande teman. Det gemensamma ämnet eller motivet för dessa konstnärer har varit bilden av tjejen eller kvinnan. Samtliga inbjudna konstnärer arbetar med fotografi eller film eller i nära anslutning därtill. Utställningens titel är “She’s in the picture” och deltagande konstnärer är Cecilia Bonilla, Elin Elfström, Katarina Elvén, Jenny Källman, Anna Linderstam, Maria Nordin, Année Olofsson, Julia Peirone och Anna Strand. Vernissage hålls den 6 oktober. Den 26 oktober arrangeras artist talk intendent Gunilla Muhr och Julia Peirone samt ett antal av de medverkande konstnärerna.

Tävling för knäppare

Svenska Turistföreningen, STF, har startat sin fototävling Knäppt i Sverige. Temat kan fritt tolkas av varje deltagande fotograf. Det enda kravet är att fotot skildrar en plats i Sverige. Första priset är en Pentax K-5 med 18-55 WR värd cirka 11700 kr. Man kan även vinna en Lowepro fotosportväska, en digital fotoram, en B-grip eller en Gorillapod. För att delta måste man vara medlem i STF och logga in på http://www.svenskaturistforeningen.se/foto.